Uutiset

Avoimen yliopiston opiskelijatarina: sivuaineena logistiikka

Helsingin kauppakorkeakoulun alumni Maria Virkkala suoritti työttömyyden aikana maisteritasoisen sivuaineen "Supply Chain Management". Maria kannustaa muita hyödyntämään avoimen yliopiston opiskelumahdollisuuksia, korostaen niiden hyödyllisyyttä työelämässä ja opetustapojen tukemaa oppimista.
Maria Virkkala

Kuka olet ja miksi päätit opiskella sivuaineen avoimessa yliopistossa?

Olen Helsingin kauppakorkeakoulun alumni Maria Virkkala. Valmistuin vuonna 2005 kansainvälinen liiketoiminta pääaineenani. Opiskelujen jälkeen olen ollut töissä käytännössä koko ajan logistiikka-alalla. Tutkinto-opiskelijana suoritin vain pakollisen johdantokurssin aiheesta. 

Palasin elokuussa 2023 töihin hoidettuani ensiksi parivuotiasta lastani kotona. Melkein heti minulle ilmoitettiin, ettei töitä olekaan enää tarjolla. Mietin jo aiemmin, että olisi mukavaa paneutua enemmän logistiikka-alan opintoihin. Töiden ohessa opiskelulle ja kursseille ei kuitenkaan ollut muutamia lyhyitä koulutuksia lukuun ottamatta juurikaan aikaa. 

Jäätyäni työttömäksi avautui sopiva tilaisuus opiskelulle. Olisin alun perin halunnut opiskella työnantajan kustannuksella, mutta veljeni suositteli nimenomaan Aallon kursseja. Päätin tehdä maisteritasoisen sivuaineen logistiikasta (Minor in Supply Chain Management), joka oli 24 opintopisteen laajuinen. Suoritin sivuaineen syksyn 2023 ja alkukevään 2024 aikana. 

Maria Virkkala

Millaista oli opiskelu avoimessa yliopistossa?

Suorittamani kurssit olivat tutkintopuolen kursseja, joissa avoimen opiskelijoille on varattu tietty määrä paikkoja. Kursseilla oli paljon erilaisia ihmisiä eri taustoista. Suorittamani kurssit olivat englanninkielisiä ja monet kursseilla olleet tutkinto-opiskelijat olivat ulkomaalaisia. Lisäksi kursseilla oli muitakin aikuisopiskelijoita, kuten esimerkiksi DHL:n työntekijöitä.

Vaikka yliopisto-opiskelu oli sinänsä minulle tuttua, alussa meni aikaa järjestelmien ja tunnusten käyttöönottoon. Toisaalta tekniikka myös mahdollistaa paljon. Monilla kursseilla opettajat olivat esimerkiksi nauhoittaneet luentoja tai muuta materiaalia, johon pystyi tutustumaan itselle sopivalla ajalla. Tuntui siltä, että opettajat todella panostivat opetukseen ja jokaisella kurssilla kävi myös vierailevia luennoitsijoita. 

Kun olin itse tutkinto-opiskelija 2000-luvun alkupuolella, opetus oli luentopainotteista ja arviointi perustui pitkälti tenttiin. Osa nyt suorittamistani kursseista oli samanlaisia, mutta usein kursseihin kuului myös kurssin aikana palautettavia tehtäviä. Osa näistä tehtiin ryhmätöinä. Työttömänä opiskelulle oli aikaa, mutta tehtäviä oli usein paljon. Itsenäiset työt eivät olleet ongelma ajankäytön kannalta, mutta ryhmätyöt tuottivat haasteita. Osa muista opiskelijoista kävi töissä päiväsaikaan.  Minulle taas lapsenhoidon takia iltaopiskelu oli hankalaa, joten aikataulumme menivät toisinaan ristiin. 

Pääsin kyllä ryhmätöihin mukaan. Aikuisopiskelijana ajattelin aluksi, että arvosanat tai kurssien opintopisteet eivät ole minulle niin tärkeitä. Alun perin tavoitteenani oli lähinnä läpäistä kurssit välittämättä arvosanoista. Ryhmätöissä tämä ajattelutapa ei toimi, sillä tehtävistä saatavat pisteet koostuvat kaikkien työpanoksesta.  Sain lopulta kursseista hyviä arvosanoja koin, että erityisesti ryhmätyöt ja muut kurssin aikaiset tehtävät antoivat paljon. 

Maria Virkkala

Miten ajattelet, että opinnot hyödyttävät sinua jatkossa ja miten neuvoisit avoimen opinnoista kiinnostunutta? 

Toiset työnantajat arvostavat paljonkin sitä, että on käyttänyt työttömänä aikaa koulutukseen. Haluan jatkaa logistiikka-alalla, joten joka tapauksessa teoriapohjan laajentaminen on ollut itselle hyödyllistä. Sivuaineeseen kuuluvien opintojen lisäksi otin tälle keväälle kurssin ”Managing Diversity and Inclusion”, josta ajattelin myös olevan hyötyä itselleni työelämässä. 

Jos opiskelulle on aikaa tai kiinnostusta, suosittelisin vain hyppäämään rohkeasti mukaan! Vaikka kurssit saattavat olla vaativia ja viedä aikaa, niistä selviää pilkkomalla ne palasiksi. Kurssien suoritustavat myös tukevat tätä, mikäli arvostelu perustuu muuhunkin kuin vain tenttiin. Yllätyin itse siitä, että sain joidenkin kurssien matemaattisista tehtävistä täysiä tai melkein täysiä pisteitä, vaikka en saanut vastaukseksi oikeaa tulosta. Opettajat tuntuivat arvostavan yrittämistä, mikä on oppimisen kannalta hyvä asia. 

Wide Open Uni

Aalto-yliopiston avoin yliopisto

Avoin yliopisto on olemassa kaikille. Avoin yliopisto mahdollistaa opintoihin osallistumisen kaikille Aalto-yliopiston tieteenaloista ja opetuksesta kiinnostuneille. Opintotarjonta koostuu eri oppiaineiden kursseista ja opintokokonaisuuksista.

Opiskelijoita kävelemässä alas portaita Kandidaattikeskuksessa

Sivuaineet avoimessa yliopistossa

Avoimen yliopiston opinnoista voit koostaa erilaisia kokonaisuuksia tai tutkinnon sivuaineita kauppatieteiden ja tekniikan aloilta.

Aalto-yliopiston avoin yliopisto
Keväinen kuva Aalto Yliopistosta
Aalto-yhteisölle Yliopisto Julkaistu:

Avoimen yliopiston ja FITechin opinnot henkilökunnalle

Maksutonta elämänlaajuisen oppimisen tarjontaa Aalto-yliopiston henkilökunnalle.
Students in a classroom
Aalto-yhteisölle Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kehitä opetustaitojasi – ilmoittaudu kevään 2025 pedagogisille kursseille nyt!

Tutustu Aallon pedagogisiin kursseihin ja ilmoittaudu nyt!
Aalto University / Riitta Silvennoinen / Photo: Jaakko Kahilaniemi
Opinnot Julkaistu:

Miksi juuri nyt jokaisen kannattaisi opiskella luovuutta?

Henkilöstöjohtaja Riitta Silvennoinen kannustaa olemaan radikaali ottamalla uuden oppimiselle aikaa. Kaikki aaltolaiset voivat tehdä radikaalin luovuuden peruskurssin työajallaan.
Kolme ihmistä katsoo jotain kannettavan tietokoneen näytöltä hymyillen.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Hae nyt ensi kevään FITech-kursseille!

Tarjolla on lähes 200 maksutonta kurssia mm. uusiutuvan energian ja digitalisaation teemoista.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Ylhäältä kuvattu meriaalto ja '5th edition Ulisses' teksti.
Opinnot Julkaistu:

Muoviton meri -kesäkurssi Lissabonissa, hae mukaan 15. joulukuuta mennessä

Kurssi toteutetaan verkossa tammikuusta huhtikuuhun 2025 ja lähiopetuksena Lissabonissa heinäkuussa 2025.
Learning Centre graphics
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

American Chemical Societyn e-kirjoja koekäytössä

Koekäytössä olevat kirjat ovat luettavissa syyskuun 2025 loppuun asti.