Uutiset

Digitaalinen laskuri ennustaa GIST-syövän uusiutumisriskin

Laskurin taustalla on Aallon ja HYKS Syöpäkeskuksen vuonna 2012 julkaisema poikkeuksellisen tarkka riskianalyysimalli.
GIST-riskilaskuri tehostaa merkittävästi potilaan syövän uusiutumisriskin arviointia ja leikkauksen jälkeisen lisähoidon tarpeen määrittelyä.

GIST on ruoansulatuselimistöä (mahalaukkua ja suolistoa) tukevan ja paikoillaan pitävän sidekudoksen eli stroomakudoksen syöpä eli sarkooma. GIST-kasvaimet ovat harvinaisia ja muodostavat vain noin yhden prosentin maha-suolikanavan kasvaimista. Vuosittain arviolta noin 50 suomalaista sairastuu GISTiin.

HYKS Syöpäkeskuksen, Aalto-yliopiston ja Netmedin yhteistyönä rakennettu riskilaskuri ennustaa GIST-syövän uusiutumisriskin solujen jakautumisaktiivisuuden, kasvaimen koon, sijainnin ja rakenteen perusteella.

GIST-riskilaskuri pohjautuu vuonna 2012 julkaistuun ennustejärjestelmään. Tutkimuksessa Heikki Joensuun koostama 2000 GIST-potilaan maailmanlaajuinen GIST-potilasaineisto käsiteltiin Aalto-yliopiston professori Aki Vehtarin matemaattisen ennustemenetelmän avulla. Tutkimusta varten koottu aineisto on poikkeuksellisen laaja harvinaisessa kasvaimessa.

- Laskurin taustalla oleva epälineaarinen laskentamalli huomioi pääennustetekijöiden yhteisvaikutukset tarkemmin kuin yksikään malli tiettävästi aikaisemmin. Toki käytössä on tärkeää huomioida, että aineisto perustuu historialliseen dataan pelkästään leikkauksella hoidetuista potilaista ja että nykyään käytössä olevat täsmälääkehoidot ovat parantaneet ennustetta. Lääkärit ottivat uudenlaiset ennusteelliset lämpökartat hyvin vastaan, mutta ne on koettu hankaliksi käytännön potilastyössä. Syntyi tarve helppokäyttöiselle digitaaliselle laskurille, Aki Vehtari tietotekniikan laitokselta taustoittaa.

Tarkkuutta ja luotettavuutta

- GIST-riskilaskurin avulla potilaan ennuste saadaan arvioitua nopeasti ja luotettavasti. Ennusteen pohjalta kalliit ja haittavaikutuksiakin aiheuttavat täsmälääkehoidot voidaan kohdentaa niille potilaille, joiden syövän uusiutumisriski on korkea ja leikkaushoito ei ole riittävä. Lähtökohtaisesti laskurin ennustetta tarkastellaan yhdessä potilaan kanssa ja varmistetaan, että potilas ymmärtää mihin valittu hoito perustuu, kertoo Helsingin yliopiston onkologian professori ja HYKS Syöpäkeskuksen tutkimusjohtaja Heikki Joensuu.

- GIST-laskuri on loistava esimerkki siitä, miten terveysdataa ja digitaalisia ratkaisuja yhdistämällä voidaan kehittää ennakoivaa syövänhoitoa, sekä siitä millaisia tuloksia yrityksen, yliopistosairaalan ja yliopiston yhteistyöllä voidaan saavuttaa, korostaa Netmedin toimitusjohtaja Lauri Sippola.

 - Netmedin asiantuntijoiden kehittämä digitaalinen laskuri tehostaa merkittävästi uusiutumisriskin arviointia ja tukee lisähoidon tarpeen määrittelyä myös harvinaisten kasvainten kohdalla. Olemme saaneet laskurista pelkästään myönteistä palautetta – projekti on malliesimerkki kansainvälisen tutkijayhteistyön mahdollisuuksista ja modernin teknologian hyödyntämisestä tutkimusdatan käsittelyssä, toteaa Heikki Joensuu.

Kevään 2016 aikana rakennettu riskilaskuri on vapaasti käytettävissä osoitteessa http://gistrisk.com/.

Lisätiedot

Aki Vehtari, professori, Aalto-yliopisto
040 5333 747
[email protected]

Paavo Holi, viestintäpäällikkö, HUS-viestintä
050 427 9517
[email protected]

Lauri Sippola, toimitusjohtaja, Netmedi Oy
040 7447 481
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.