Uutiset

Dragons out! Kari Kakkonen johdattaa lapset ohjelmistotestauksen maailmaan fantasian voimalla

Kari Kakkonen sai Euroopan suurimman ohjelmistotestausalan tunnustuksen, EuroSTAR Software Testing Excellence -palkinnon julkaistuaan uraauurtavan lastenkirjan Dragons Out! Kirja perehdyttää lapsia ohjelmistotestaukseen fantasiatarinan avulla.
Kari Kakkonen

Mitä teet työksesi ja miksi?

Olen ohjelmistotestauksen konsultti, kouluttaja ja kirjailija. Työhöni liittyy toki laajemminkin tietotekniikan asiat siinä ohjelmistotestauksen ympärillä, kuten ketteryys, DevOps ja tekoäly. Tyypillinen kulmani näihin kaikkiin asioihin on koulutus ja valmennus.

Ohjelmistotestauksen lisäksi minulla on ollut koko ajan mukana myös myynnillinen näkökulma sekä johtamisen näkökulma. Olen vetänyt erilaisia tiimejä matkan varrella ja tällä hetkellä vedän Knowitin koulutusliiketoimintaa.

Matkan varrella halu vaikuttaa ohjelmistotestauksen asemaan tietotekniikan maailmassa on kasvanut. 2002 lähdin mukaan perustamaan sekä Suomen testausyhdistystä (TestausOSY) että Finnish Software Testing Boardia, joka puolestaan on perustava jäsen 2002 perustetussa International Software Testing Qualifications Boardissa (ISTQB). Nämä vapaaehtoistyöni / luottamustoimeni laajenivat nopeasti kansainväliselle tasolle ja viimeiset kuusi vuotta vietinkin tämän maailman isoimman testausjärjestön johtoryhmässä. Nyt olen vaihtanut toisen testausjärjestön, testausprosessien parantamiseen keskittyvän TMMi:n johtoryhmään, joka on sekin läheisessä yhteistyössä ISTQB:n kanssa.

Lopulta koin tärkeäksi välittää ohjelmistotestauksen viestiä myös lapsille. Valitsin siihen tavaksi kirjoittaa kirja Dragons Out!. Kirjoittaminen on aina ollut minulle mielekästä puuhaa ja se on myös hyvin helposti skaalautuva tapa saavuttaa paljon ihmisiä. Tämän tarpeen ympärille perustin myös samannimisen yrityksen Dragons Out Oy.

Miten sinusta tuli ohjelmistotestaaja ja lastenkirjailija?

Tuotantotalouden opinnoissani TKK:lla 90-luvulla ei ohjelmistotestausta sivuttu kuin yhden luvun verran yhden oppikirjan viimeisessä luvussa, joka sekin jätettiin itse luettavaksi kurssin aikapulan vuoksi. Onneksi tilanne on sen jälkeen parantunut ja Aallossa voi oppia testauksestakin varsin paljon.

Itse opin kuitenkin testauksen toimintatavat työelämässä ensimmäisessä työpaikassani SECissä. Kävin myös yhden TKK:n järjestämän vierailijaluennoitsijan kesäkurssin testauksesta, kun semmoinen tuli tarjolle. Ohjelmistotestaus vaikutti mielenkiintoisimmalta osalta tietotekniikkaa. Se oli jotain, jolla voi vaikuttaa ohjelmistojen hyvään laatuun.

Ohjelmistotestauksen ammattikunta on oikeastaan rakentunut samaan aikaan työurani aikana. On ollut upeaa olla rakentamassa kokonaista ammattikuntaa, vaikka ohjelmistotestausta on tietysti ollut niin pitkään kuin ohjelmistojakin.

Kirjoittaminen on aina ollut sydäntäni lähellä. Olen kirjoittanut useita eri blogeja vuosien varrella – monille voi olla tuttu esim. Tivi-lehden Testaajan näköalat -blogini. Työkseni olen kirjoittanut koko ajan erilaisia prosesseja ja tilanneraportteja, jotka kukin ovat helposti pienen kirjan kokoisia tuotoksia.

Vuonna 2015 pääsin yhdeksi seitsemästä kirjoittajasta Agile Testing Foundations -kirjan projektiin. Se oli niin mukava projekti, että kynnys kirjoittaa oma kirjani hävisi. Lisäksi osallistuin James Whittakerin Storytelling -koulutukseen, joka innosti löytämään oma ääneni maailman tarinankerronnassa.

Asiat saa esitettyä tehokkaimmin kertomalla tarinoita! Näkökulma kirjaani löytyi välittömästi, kun kuulin Linda Liukkaan Hello Ruby -kirjasta. Se oli kirja koodauksesta lapsille ja näin testausalan edistäjänä huomasin heti, että jonkun pitäisi kirjoittaa myös kirja testauksesta lapsille. Ja tuo joku voisin tietysti olla minä! Aikaa kirjan kirjoittamiseen löytyi lopulta vasta sapattivuoden aikana 2018.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia?

Isoimpana tunnustuksena mieltä hivelee juuri saamani EuroSTAR Software Testing Excellence Award. Se on Euroopan suurin tunnustus ohjelmistotestauksen alueella (https://conference.eurostarsoftwaretesting.com/awards/) ja on upeaa päästä tuon palkinnon saajien näyttävään joukkoon! Palkinto liittyy koko uraani, mutta asia oli ajankohtainen tietysti juuri nyt, kun olen kirjoittanut uraa-uurtavan teoksen Dragons Out, joka kertoo testauksesta uudelle ihmisryhmälle, lapsille. Fiiliksiäni voi lukea lisää blogissani: https://www.dragonsout.com/2021/10/european-testing-excellence-award-from.html

Muistelen myös lämmöllä Knowitin testausliiketoiminnan nostoa kymmenestä hengestä satojen henkien kokoluokkaan alkaen 2005. Olin yksi ydintiimistä tekemässä tuon huikean kasvun.

Oman kirjan julkistus on kuitenkin lopulta se kaikkein isoin asia. Siihen on vuodatettu niin paljon luovuutta ja hikeä, että kun se lopultakin tuli julki sekä suomeksi Avaimelta että englanniksi Austin Macauleylta, oli olo epäuskoisen innostunut. Jotain suurta ja upeaa oli saavutettu. Samaan aikaan kirja vaatii jatkuvaa lisätyötä: markkinointia, käännösversioiden junailua, puhumista tapahtumissa, vierailuja kouluissa. Epäilenpä, että suurempia kohokohtia on vielä luvassa tämän tien myöhemmillä etapeilla.

Miten saat lapset innostumaan ohjelmistotestauksesta?

Lapset pitää saada innostumaan uudesta asiasta, mikä se onkin. Se pitää saada kiehtovaksi ja mukaansatempaavaksi. Valitsin kirjaani tarkoituksella fantasiamaailman.

Jos lohikäärmeiden ja ritarien taisteluista ja tuossa maailmassa seikkailevista lapsista kertova tarina kiinnostaa, niin siinä sivussa innostuu myös testauksesta ja ymmärtää analogioiden avulla, mistä testauksessa ja laajemmin ohjelmistokehityksessä on kyse.

Tarinoihin pitää saada sama tenho kuin mihin vain hyvään kirjaan. Näinpä kirjani voikin lukea läpi puhtaasti fantasiatarinana, mutta testausosioiden lukeminen tulee siinä sujuvasti sivussa, koska selitykset on upotettu tarinaan tekstibokseiksi. Pitää pystyä kuljettamaan eheästi rinnakkain kahta tarinalinjaa: fantasiaa ja testauksen faktojen oppimista.

Miten opiskelu Aallossa valmisti sinua työelämään ja nykyiseen rooliisi?

Aallossa oli paljon hyviä kursseja tuotantotalouden ja tietotekniikan alueella. Varsinkin syventävät opinnot ohjasivat hyvin työelämässä tarvittaviin taitoihin. Oli myös hyviä vaihto-ohjelmia; itse pääsin opiskelemaan vuoden verran University of Wisconsin-Madisonissa Yhdysvalloissa osana opiskeluani. Toki niitä ohjelmistotestaustaitoja ei juurikaan opetettu, mutta muita tietotekniikkataitoja tuli aika kivan taustan verran. Johtamistaitoja tuli myös rutkasti.

Hyvänä lisänä koin aktiiviset opiskelijajärjestöt. Olin erityisesti aktiivinen AIESEC:issa, missä lasken oppineeni myyntitaidot ja organisointitaidot, joita olen tarvinnut paljon urani aikana. AIESEC-aktiivisuus sytytti myös kipinän parantaa maailmaa, jolle kipinälle löysin sitten työelämässä toisen kanavan ohjelmistotestauksen järjestöjen parissa.

Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos opiskelisit nyt?  

Muista verkostoitua, pidä tasapaino opintojen etenemisen ja opiskelijajärjestöaktiivisuuden välillä. Näin toki teinkin, eli en niinkään lähtisi muuttamaan mitään, vaan muistuttaisin itseäni tekemään muutakin kuin vain osallistumaan luennoille ja lukemaan kokeisiin. Ajattele siis monialaisesti!

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Lisää mielenkiintoisia haasteita ohjelmistotestauksen parissa, upeaa menestystä Dragons Out -kirjaprojektille, jatko-osia kirjalle, kirjaan pohjautuva oppimispeli. Mielessä on paljon erilaisia mahdollisuuksia, minne päin voisin lähteä viemään lasten opastamista ohjelmistotestauksen pariin.

Lähiaikoina täytyy päättää seuraavat askeleet, perustuen maailmalta tulevaan palautteeseen ja niistä saamiini oppeihin. Asiakkaan kuuntelu on aina kaiken a ja o. Joka tapauksessa jatkan varmasti monen asian kanssa tasapainottelua: palkkatyö, kirjaprojekti, vapaaehtoishommat. Ja tietysti on perhe-elämä ihanan vaimon, pojan ja koiranpennun kanssa. Enemmän retkeilyä lähitulevaisuuteen, se on selvä!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kyberturvallisuus. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / Aalto-yliopisto
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Nokia Bell Labsin kanssa tukea monimuotoisuuden edistämiseen jatko-opinnoissa

Nokia Bell Labs -stipendit jaettiin Sähkötekniikan ja Perustieteiden korkeakouluissa jatko-opintoja suorittaville naisille.
Nikos Makris in Helsinki, photo by Tiina Aulanko-Jokirinne
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Nikos Makris: Yhteinen tavoitteemme on ymmärtää aivojen toimintaa monimuotoisen neurokuvantamisen avulla

"Tunnen oloni erittäin rennoksi. Kukaan ei tuomitse minua, ja minulla on täysi sananvapaus."
Kaksi ihmistä ulkona, joista yhdellä on keltainen frisbeen kaltainen esine. Toinen on valkoisessa takissa, toinen sinisessä paidassa.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Radikaalisti luovasta osaamisesta Suomen kilpailuetu – Aalto-yliopiston aloitteessa yli 60 suomalaista organisaatiota ja yhteiskunnallista vaikuttajaa

Aalto-yliopisto avaa maksuttoman verkkokurssin, joka tuo luovuuden perustiedot kaikkien ulottuville.
"Minulla ei ollut eritystä mielenkiintoa ravinteita kohtaan alun perin, halusin vain tehdä jotain 
ympäristön kannalta kestävää, mutta samalla teknistä", kertoo vuoden parhaasta väitöskirjasta 
palkittu Juho Uzkurt Kaljunen. Kuva: Jari Härkönen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Juho Uzkurt Kaljuselle parhaan väitöskirjan palkinto

Aalto-yliopiston alumni paransi väitöskirjassaan jätevesien ravinteiden saamista talteen ja markkinoille.