Uutiset

Ei ensimmäinen vaihtoehto, mutta lopulta paras mahdollinen

Valitse Suomi ja tee töitä. Tule hyväksytyksi Aaltoon ja jatka työskentelyä. Hyödynnä saamasi mahdollisuudet. Nämä 3 virkettä kiteyttävät, kuinka ukrainalainen opiskelija Marharyta Hryshchenko päätyi Otaniemeen sinnikkyyden ilmentymänä ja elävänä todisteena paremmasta tulevaisuudesta.
Aalto-yliopiston opiskelija Marharyta Hryshchenko

Aalto-yliopisto jatkaa maksuttoman erillisopinto-oikeuden tarjoamista Ukrainasta sotaa paenneiden opiskelijoiden tukemiseksi vielä kevätlukukauden 2025. Opiskelijat voivat suorittaa erillisellä opinto-oikeudella yksittäisiä opintojaksoja. Myöhemmin he voivat myös hakea Aalto-yliopiston kandidaatti- tai maisteriohjelmiin.

Outdoor wall painting of a hand heart in front of a Ukraine flag.

Marharyta Hryshchenko on yksi noin sadasta Ukrainasta kevään 2022 jälkeen Aaltoon tulleista opiskelijoista. Hän on yksi lahjoitusvaroista jaettujen apurahojen vastaanottajista ja nykyään myös tutkinto-opiskelija, joka suunnittelee jäävänsä Suomeen. 

Hyviä päätöksiä

Tulevaisuuden suunnittelu pitää aina sisällään epäilyksiä ja monitahoisia pohdintoja. Päätöksenteko on kuitenkin erityisen vaikeaa teini-iässä, varsinkin jos eteen asetetut kysymykset ovat kokoluokkaa 'mihin maahan muutat elämäsi ennalta määrittelemättömäksi ajaksi'. Vaikeustekijöistä huolimatta Marharyta luotti vaistoonsa ja piti mielensä avoimena:

"Alun alkaen Suomi ei ollut ensimmäinen vaihtoehtoni. Oikeastaan oli sattumaa, että satuin näkemään tietoa Aallon erillisopinto-oikeuden mahdollisuudesta. Mutta kun luin aiheesta, kiinnostuin välittömästi. Olin yhteydessä moniin yliopistoihin, mutta Aalto vaikutti minulle sopivimmalta."

Aalto-yliopiston opiskelija Marharyta Hryshchenko

Marharyta olisi voinut jatkaa opintojaan Kiovassa etänä, mutta totesi tämän olevan huono ratkaisu itselleen. Sen sijaan hän päätti pitää välivuoden, tuli Aaltoon suorittamaan erillisopintoja ja aloitti opiskelun SAT- ja IELTS-kokeita varten täyttääkseen eurooppalaisten yliopistojen hakukriteerit. 

"En halunnut palata Kiovaan, joten hain useaan eri yliopistoon. Vastauksien odottelu oli hermostuttavaa. Kuulin ensin Italiasta ja Itävallasta. Juuri päivää ennen kun minun piti joko hyväksyä tai ilmoittaa, että jätän tarjotun opiskelupaikan käyttämättä, sain hyväksymiskirjeen Aallosta. Valinta oli sillä selvä."

Tässä vaiheessa Marharyta oli jo ehtinyt asettua Suomeen ja luomaan itselleen kodin. "Tällä kertaa päätöstä ei tarvinnut varsinaisesti edes miettiä. Käytännön asioiden lisäksi Aallon tarjoama ohjelma oli parempi. Tiesin, että minulla on vapaus muokata tutkintooni haluamani painotukset, ja pystyn kokoamaan itselleni monipuolisen koulutuksen, joka on sekä mielenkiintoinen että hyödyllinen tulevaisuuttani ajatellen." 

Tukea kampuksella ja sen ulkopuolella

Monelle suomalaiselle mutkaton lähestymistapa ja muodollisuuksien puuttuminen on itsestään selvää. Marharyta kuitenkin kiinnittää huomiota lähestyttävyyteen ja helppouteen kysyä niin sanottuja tyhmiäkin kysymyksiä. Juuri vapaamuotoisuus niin yliopistolla kuin kampuksen ulkopuolellakin oli yksi merkittävistä syistä, miksi hän päätti asettua Suomeen.

"Pidän avoimesta kulttuurista. Voin aina lähettää opettajille sähköpostia pienistäkin asioista. Arvostan suuresti, että meidät opiskelijat kohdataan ensisijaisesti ihmisinä kaikessa kanssakäymisessä, eikä hierarkia-asemasta tehdä minkäänlaista numeroa. Ihmiset ymmärtävät, että asiat eivät tapahdu tyhjiössä, ja joskus olosuhteet vaikuttavat tekemisiimme. Olen täällä opiskelemassa, mutta joskus elämässä sattuu ja tapahtuu, ja siihen on vain sopeuduttava. Ei meillä opiskelijoilla ole mitään erityisvapautta palauttaa esseitä ja tehtäviä järjestäen myöhässä, mutta opettajien ja opiskelijoiden välillä vallitsee tietynlainen vastavuoroinen ymmärrys ja kunnioitus. Asioista voi aina keskustella. Koen tämän äärimmäisen arvokkaana asiana niin Aallossa kuin suomalaisessa yhteiskunnassa muutoinkin." 

Yhteistyö, oudot suomalaiset ja kuuluvuuden tunne

    Aalto-yliopiston opiskelija Marharyta Hryshchenko

    Erityisen mieleenpainuva tapahtuma, kurssi tai projekti?

    “Olen pitänyt erityisesti kursseista, joissa eri alojen opiskelijat tulevat kaikille enemmän tai vähemmän uuden aiheen äärelle. Eri taustojen ja mielenkiinnonkohteiden yhdistäminen yhteisen projektin ympärillä on ollut antoisaa. Esimerkiksi Electrical circuits -kurssi oli yksinkertaisesti huippu-kokemus. Erityisen kiinnostavaksi kurssin teki laskentatieteen ja elektronisten prototyyppien yhdistäminen. Yhtä lailla kurssin jatkuvia kohokohtia oli muiden opiskeljoiden näkökulmista ja ajatuksista oppiminen."

    Aalto-yliopiston opiskelija Marharyta Hryshchenko

    Millä yksittäisellä sanalla kuvailisit tähänastista Aalto-kokemustasi?

    “Yhteisö. 

    Kiitos tutoreiden, olen tuntenut itseni tervetulleeksi heti ensimmäisistä päivistä alkaen. Meillä on ukrainalaisten opiskelijoiden kesken oma pieni ryhmämme, joka tapaa viikoittain. Lisäksi kaikille ulkomaalaisille opiskelijoille järjestetään kuukausittain tapaamisia, ja AYY organisoi erilaisia kokoontumisia, aktiviteetteja ja juhlia. Toki olen täällä opiskelemassa, mutta yhteisöllisyyden arvoa ei voi vähätellä. Koen olevani aidosti osa tätä yhteisöä, mikä tekee kaikesta helpompaa, hauskempaa ja palkitsevampaa. En ole yksin, ja minulla on ihmisiä ympärilläni, joihin voin luottaa ja tukeutua tarpeen tullen."

    Aalto University, AllWell-opiskeluhyvinvointikysely 2021

    Oudoin asia Suomessa?

    Vain yksi...?

    1. Sauna. Kun aloitin Aallossa, tutorit järjestivät meille ukrainalaisille kokoontumisia ja juhlia, joissa oli aina mahdollisuus saunoa. Pyörittelimme silmiämme ja ihmettelimme, miksi ihmeessä? Nyt kahden Suomi-vuoden jälkeen emme osallistu illanistujaisiin, jos niissä ei pääse saunaan, koska ilman saunaa, miksi edes vaivautua? 
    2. Salmiakki. En vain yksinkertaisesti ymmärrä, ja toivon todella, että tämä ei tule muuttumaan! 
    3. Kahvi. Tällaiset määrät kahvia ei voi olla terveellistä! Olen itse asiassa yllättynyt, ettei Suomi ole taulukon kärjessä, kun maita listataan järjestykseen kategoriassa "eniten sydänkohtauksen aiheuttamia kuolemia." 
    4. Ihmiset. Vanhuksia lukuun ottamatta, ihmiset ovat hiljaisempia ja varauksellisempia kuin mihin olen tottunut (paitsi saunassa ja humalassa). Kavereiden saaminen on edelleen vaikeaa.
    5. Bussikuskeille vilkuttaminen pysäkille jäädessä. Tämä menee kategoriaan "outoa, mutta arvostettavaa". Nykyään huomaan tekeväni tätä itsekin jopa Ukrainassa käydessäni. 

    Kiitollinen ja kunnianhimoinen

    Marharyta aloitti juuri toisen vuoden tutkinto-opiskelijana Digital Systems and Design in Science and Technology -ohjelmassa. Ohjelmassa koulutetaan tulevaisuuden insinöörijohtajia, jotka kehittävät ja rakentavat globaalisti keskeisiä järjestelmiä. Tällä alalla jos millä tarvitaan määrätietoisia, nopeasti ajattelevia ihmisiä, jotka sekä edustavat eri kulttuureja ja käytänteinä että osaavat tehdä yhteistyötä – Marharyta jos kuka täyttää nämä kriteerit!

    Tämä vaikuttava nuori nainen on selkeästi kiitollinen saamistaan mahdollisuuksista ja on valmis tekemään töitä ottaakseen niistä kaiken irti. Marharyta ei vain tyydy annettuun, vaan katsoo rohkeasti eteenpäin, asettaa tavoitteita itselleen. Vaikkakin hänen tulevaisuuden suunnitelmat ovat yksityiskohtien osalta vielä hieman epävarmat, selvää on, että hän haluaa edetä.

    "En tiedä, miltä tulevaisuuteni tulee näyttämään. En edes tiedä, mikä olisi unelma-ammattini. Ei kaikkea voi suunnitella etukäteen, ja ehkä juuri niin on hyvä. En ikinä olisi osannut haaveilla, saatika suunnitella kokemustani Aallossa – ja mitä kaikkea olen nyt saavuttanutkaan ja saanut kokea!  

    Terveiset yhteisölle

    Apurahaan liittyvistä ajatuksista ja tuntemuksista sekä lahjoittajille lähetettävistä terveisistä puhuttaessa Marharytalla on selkeä vastaus:

    “Kaikessa yksinkertaisuudessaan, kiitos! Saamani taloudellinen tuki on ollut keskeinen mahdollistaja opinnoilleni. Minulle annetulla avulla on ollut valtaisa merkitys. On ollut huojentavaa, ettei perheeni tarvitse murehtia minusta: minulla on katto pään päällä ja ruokaa lautasella. Olen onnellinen."

    Lahjoituksia tarvitaan yhä

    Yliopisto jatkaa lukukausimaksuttomien erillisopinto-oikeuksien tarjoamista Ukrainasta tulleille yliopisto-opiskelijoille. Opiskelijat tarvitsevat kuitenkin myös rahallista apua selvitäkseen arjestaan uudessa maassa ilman turvaverkkojaan.

    Jos sinulla on mahdollisuus auttaa, harkitse lahjoittamista. Jokainen euro on tärkeä.

    Outdoor wall painting of a hand heart in front of a Ukraine flag.

    Tue Ukrainan yliopisto-opiskelijoita

    Lahjoitustapa
    Valitse lahjoitussumma
    Lahjoitussumma
    Aalto-yliopiston opiskelija Kateryna Burmistenkova

    Päättäväisyydellä menestykseen

    Aalto-yliopisto tukee Ukrainan yliopistoista Suomeen tulleita opiskelijoita. Tämä on yhden heistä tarina.

    Uutiset
    Ukrainalainen opiskelija kurssikavereidensa kanssa

    Lahjoituksilla on merkitystä ukrainalaisille opiskelijoille

    Lahjoituksilla on suuri merkitys apurahoja vastaanottaville Aalto-yliopiston ukrainalaisille opiskelijoille.

    Lahjoita tulevaisuus
    Aalto flags in Ukraine colours

    Lahjoita Ukrainan yliopisto-opiskelijoille

    Lahjoituksilla katetaan Ukrainasta tulleiden opiskelijoiden elinkustannuksia Suomessa.

    Lahjoita tulevaisuus
    Futudesignin henkilöstö

    Futudesign lahjoitti Aalto-yliopiston Ukraina-rahastoon

    Vuoden sisustusarkkitehtitoimistoksi 2023 valittu Futudesign halusi tukee palkintosummallaan Ukrainasta tulevia opiskelijoita.

    Uutiset
    Donation to Aalto University

    Nostata aaltoja

    Voimme kaikki vaikuttaa arjessamme. Anna hyvän kiertää: kehu, hymyile, auta. Ryhdy vapaaehtoiseksi, toimi mentorina, lahjoita.

    • Julkaistu:
    • Päivitetty:
    Jaa
    URL kopioitu

    Lue lisää uutisia

    Kyberturvallisuus. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / Aalto-yliopisto
    Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

    Nokia Bell Labsin kanssa tukea monimuotoisuuden edistämiseen jatko-opinnoissa

    Nokia Bell Labs -stipendit jaettiin Sähkötekniikan ja Perustieteiden korkeakouluissa jatko-opintoja suorittaville naisille.
    Kolme ihmistä katsoo jotain kannettavan tietokoneen näytöltä hymyillen.
    Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

    Hae nyt ensi kevään FITech-kursseille!

    Tarjolla on lähes 200 maksutonta kurssia mm. uusiutuvan energian ja digitalisaation teemoista.
    Illustration of the Internet of Things
    Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

    Aalto-yliopisto ja Etla vauhdittavat 5G- ja 6G-mobiiliteknologian tutkimusta

    Kauppakorkeakoulun CKIR-yksikkö ja Etla ovat käynnistäneet laajan Mobile is Global -tutkimushankkeen, jossa selvitetään geopolitiikan vaikutuksia Suomen 5G- ja 6G-ekosysteemiin. Business Finlandin rahoittama hanke avaa uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden mobiiliviestintäverkkojen kehittämiselle ja käytölle.
    Tuotekehityksen tiennäyttäjät 2024 palkintogaala
    Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Mediatiedotteet Julkaistu:

    Tuotekehityksen tiennäyttäjät -palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa

    Uusi kansallinen tuotekehityspalkinto jaettiin 12.11.2024 Aalto-yliopiston Design Factorylla. Pääpalkinnon sai KONE Veturi -projekti, joka kehittää tulevaisuuden kestävää kaupunkiasumista.