Ei ensimmäinen vaihtoehto, mutta lopulta paras mahdollinen
Tämä on yhden ukrainalaisen opiskelijan tarina hänen kokemuksestaan Aalto-yliopistossa sodan alettua Ukrainassa.
Aalto-yliopisto jatkaa maksuttoman erillisopinto-oikeuden tarjoamista Ukrainasta sotaa paenneiden opiskelijoiden tukemiseksi vielä kevätlukukauden 2025. Opiskelijat voivat suorittaa erillisellä opinto-oikeudella yksittäisiä opintojaksoja. Myöhemmin he voivat myös hakea Aalto-yliopiston kandidaatti- tai maisteriohjelmiin.
Kateryna Burmistenkova on yksi noin sadasta Ukrainasta kevään 2022 jälkeen Aaltoon tulleista opiskelijoista. Hän on yksi lahjoitusvaroista jaettujen apurahojen vastaanottajista ja nykyään myös tutkinto-opiskelija, joka suunnittelee jäävänsä Suomeen.
Kateryna pakeni kotoaan Kiovasta. Hän saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle sunnuntaina ja jo tiistaina hän lähetti hakemuksensa Aaltoon. Kateryna on nopea liikkeissään.
Tässä vaiheessa jotakuinkin kaikki Katerynan ympäristössä oli uutta ja outoa, ja vaikka hänellä ei varsinaisesti ollut aikaa tehdä tulevaisuuden suunnitelmia, ei lyhyen saatika sitten pitkän aikavälin varalle, hän ryhtyi toimeen. Tätä voisi kustua määrätietoisuudeksi siitäkin huolimatta, että Kateryna itse vähättelee tekemisiään. "Menin vain virran mukana. Otin vastaan sen, mitä eteen tuli, ja yritin parhaani mukaan selvitä ja järkeistää kokemaani."
Kaiken kaikkiaan meillä Otaniemessä kävi tuuri. Vaihtoehtojaan selatessa Kateryna sattui näkemään ensimmäisenä linkin opintomahdollisuudesta Aallossa, ja vaikka hän toki haki useampaan yliopistoon, juuri me Aallossa saamme pian kutsua häntä alumniksemme.
Kateryna aloitti juuri kolmannen vuosikurssin taloustieteen opinnot. Koko opintojärjestelmä on erilainen kuin mihin hän on Ukrainassa tottunut, mutta haasteista huolimatta, erilaisuudessa on myös puolensa. Kuten kaikille muillekin opiskelijoille myös Katerynalle tulee silloin tällöin vastaan tilanteita, joiden edessä paras toimintamalli on avun pyytäminen.
"Kurssini ovat interaktiiviisia, ja meillä on useita väyliä avun pyytämiseen. Toisin kuin Ukrainassa, täällä on ilmapiiri, jossa opettajiin voi olla yhteydessä todella matalalla kynnyksellä. Suomalainen matalan hierarkian yhteiskunnallinen järjestelmä tekee asioista helpompaa ja välittömämpää. Kampuksen ulkopuolisen elämän sujuvuuden lisäksi, koen sen myös tukevan oppimistani."
Kateryna opiskelee Kauppakorkeakoulussa, mutta hyödyntää myös Aallon koulutusohjelmien joustavuutta. Hän kertoo valinneensa lukujärjestykseensä mm. tietotekniinkan kursseja sekä kieliopintoja ja hehkuttaa juuri kurssien käytännönläheisyyttä ja sovellettavuutta – teknologian ja talouden yhdistelmää, tosielämän tapaustutkimuksia sekä kokonaisvaltaista, laajaa näkökulmaa – koulutusohjelmansa parhaina puolina.
"Ukrainaan verrattuna opiskelijoilla on täällä paljon enemmän valinnanvapautta. Koko yliopistokokemus on Suomessa todellisempi ja realistisempi siinä mielessä, että täällä minun odotetaan ottavan omistajuus koulutuksestani ja valinnoistani. Teen asioita itseäni ja tulevaisuuttani varten. Olen itsenäinen. Tässä yhteydessä itsenäisyys ei kuitenkaan tarkoita, että olisin yksinäinen tai erityisen stressaantunut. Itse asiassa, päinvastoin. Täällä opiskelijoille asetetaan vähemmän ulkopuolisia paineita; tunnelma on rento vaikkakin jokainen tekee töitä ja panostaa opintoihinsa."
Kaikesta päätellen on selvää, että Kateryna on määrätietoinen, mutta ei kuitenkaan rajoittunut kapeakatseiseen ajatteluun. Heti alusta alkaen hän on ollut valmis tekemään töitä ja toivottanut eteensä tulleet "projektit" tervetulleiksi. Kateryna esimerkiksi aloitti opiskelun tutkinto-opintopaikan pääsykokeita varten jo ennen kuin ehti edes aloittamaan erillisopintokurssejaan.
"Halusin katsoa eteenpäin ja tehdä jotakin sen sijaan, että olisin vain istunut ja odottanut, mitä tuleman pitää. Tottakai se oli haastavaa, mutta samanaikaisesti keskittyminen tulevaan ja sen eteen työskentely oli omalla tavallaan eheyttävää. Oli lohdullista keskittyä johonkin, jota pystyin kontrolloimaan: oppimiseen."
Kateryna on saanut tukea Aalto-yhteisöltä ja on jo osaltaan laittanut hyvän kiertämään. Tänä syksynä hän oli tutorina mukana luomassa uusille opiskelijoille ikimuistoisia hetkiä sekä opastamassa heitä kampuksen ja opiskelijaelämän saloihin. Ja jo ennen tutor-pestiään Kateryna liittyi Wednesday-joukon vapaaehtoiseksi.
"Kyseessä on opiskelijavetoinen, yrittäjyys-henkinen naisten yhteisö. Toiminnan keskiössä on toisilta oppiminen ja mahdollisuuksien luominen. On mahtavaa olla mukana toiminnassa, joka voimaannuttaa, inspiroi ja yhdistää naisia, jotka ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä."
Kateryna BurmistenkovaOlen ylpeä saadessani olla osa yhteisöä, joka tulee vaikuttamaan ympäröivään maailmaan tavoilla, joita ei ole vielä edes kehitetty.
Yhteenkuuluvuuden tunne on yksi ratkaisevista tekijöistä uuteen kulttuuriin sopeutumisessa. Vieraassa maassa asuminen ilman tukiverkostoa on, olosuhteista riippumatta, jo itsessään haastavaa. Onkin lohdullista kuulla, kuinka Aallossa vallitsee tervetullut ilmapiiri, jotta Kateryna, muiden Ukrainasta saapuneiden opiskelijoiden tapaan, on löytänyt oman paikkansa yhteisössä.
Lahjoittaja-terveisten kysymisen yhteydessä Kateryna puhuu syvällä kiitollisuudella.
"Ilman saamaani tukea, en olisi voinut ottaa vastaan opintopaikkaa. Olin yllättynyt minua kohtaan osoitetusta anteliaisuudesta. Tänne tullessani muutin omilleni elämäni ensimmäistä kertaa, ja saamani taloudellinen tuki on ollut valtaisa apu vähentämään sekä omaa että perheeni huolta. Kiitos lahjoittajien, pystyn käyttämään voimavarani opintoihin ja läheisieni hyväksi. Olen kiitollinen itse opintomahdollisuudesta ja apurahasta, mutta erityisesti myös niiden mukanaan tuomastaan tunteesta ja tiedosta, että minulla ylipäätänsä on vielä elämässäni edessä mahdollisuuksia. Se itsessään ei ole mikään pieni juttu. Haluan osoittaa kiitokseni lahjoittajille mutta myös kaikille niille Aallossa, jotka ovat ottaneet minut lämmöllä vastaan ja osaksi yhteisöä."
Yliopisto jatkaa lukukausimaksuttomien erillisopinto-oikeuksien tarjoamista Ukrainasta tulleille yliopisto-opiskelijoille. Opiskelijat tarvitsevat kuitenkin myös rahallista apua selvitäkseen arjestaan uudessa maassa ilman turvaverkkojaan.
Jos sinulla on mahdollisuus auttaa, harkitse lahjoittamista. Jokainen euro on tärkeä.
Tämä on yhden ukrainalaisen opiskelijan tarina hänen kokemuksestaan Aalto-yliopistossa sodan alettua Ukrainassa.
Lahjoituksilla on suuri merkitys apurahoja vastaanottaville Aalto-yliopiston ukrainalaisille opiskelijoille.
Lahjoituksilla katetaan Ukrainasta tulleiden opiskelijoiden elinkustannuksia Suomessa.
Vuoden sisustusarkkitehtitoimistoksi 2023 valittu Futudesign halusi tukee palkintosummallaan Ukrainasta tulevia opiskelijoita.
Voimme kaikki vaikuttaa arjessamme. Anna hyvän kiertää: kehu, hymyile, auta. Ryhdy vapaaehtoiseksi, toimi mentorina, lahjoita.