Uutiset

Ensimmäinen Aalto Thesis Fair toi yhteen 13 yritystä ja yli 200 kansainvälistä opiskelijaa

Ensimmäistä kertaa järjestetyn tapahtuman tarkoitus oli löytää diplomi- ja opinnäytetyöpaikkoja kansainvälisille opiskelijoille ja avata ovia suomalaisille työmarkkinoille.
People networking at a career event inside a lobby area.
Opiskelijat ja yritysedustajat tapaamassa toisiaan Thesis Fair -tapahtumassa. Kuva: Aalto University / Mikko Raskinen

Thesis Fair järjestettiin Aalto-yliopistolla ensimmäistä kertaa 31.10.2023. Tapahtuman tavoite oli antaa Aalto-yliopiston kansainvälisille maisteriopiskelijoille mahdollisuus tutustua suomalaisiin työnantajiin ja löytää opinnäytetyöpaikka. Yritykselle tehty opinnäytetyö parantaa kansainvälisen opiskelijan kiinnittymistä suomalaisille työmarkkinoille ja korreloi vahvasti sen kanssa, kuinka todennäköisesti opiskelija jää Suomeen valmistumisen jälkeen.

Thesis Fair toi yhteen 13 yritystä tai työnantajaorganisaatiota ja yli 200 kansainvälistä opiskelijaa. Tapahtuman alussa yrityksille esiteltiin Aalto-yliopiston opinnäytetyöprosessia tukevia käytäntöjä, ja opiskelijoille suomalaisen työelämän tarpeita ja tulevaisuudennäkymiä. Opiskelijoiden tilaisuudesta vastasivat Tekniikan akateemiset TEK sekä Suomen Ekonomit.

Palaute tapahtumasta positiivista – lisää yrityksiä kaivattiin kuitenkin mukaan

Tapahtuman tärkein osuus eli verkostoituminen starttasi vauhdikkaasti, kun aktiiviset ja innokkaat opiskelijat kiersivät yritysten ständeillä lähes 3 tunnin ajan. Opiskelijoilta saatu palaute tapahtumasta oli pääosin positiivista, mutta moni toivoi mukaan enemmän yrityksiä kaikilta Aalto-yliopiston aloilta.  ”Olisi parempi, jos yrityksillä olisi opinnäytetyöaiheet valmiina etukäteen, jotta opiskelijat voisivat löytää itseään kiinnostavat paikat”, mainitsi erä opiskelija palautteessaan.

Vastuu opinnäytetyöaiheen keksimisestä on ristiriitainen, sillä moni yritys taas kertoi olevansa valmis palkkaamaan opinnäytetyöntekijän, jos aloite tulee opiskelijalta ja ehdotettu aihe on sopiva. Valmiitakin opinnäytetyöpaikkoja tulee kyllä avoimeen hakuun, mutta niitä ei välttämättä ole pitkin vuotta eikä juuri silloin kun opiskelijat niitä etsivät. Tulevaisuudessa onkin tärkeää miettiä, miten opinnäytetyöpaikkojen kysyntä ja tarjonta saataisiin ajallisesti parhaiten sovitettua yhteen. 

Tapahtumaan osallistuneet yritykset kokivat tapahtuman kuitenkin onnistuneeksi, ja kiittelivät tiivistä tapahtumakonseptia ja hyvää ilmapiiriä. 

”Thesis Fair oli mahtava tapa tutustua Aallon opiskelijoihin ja tavata potentiaalisia työntekijöitä. Tapahtuma oli myös sopivan mittainen, sillä se ei vaatinut koko päivän osallistumista ja ehdin silti tapaamaan tosi monta opiskelijaa”, kertoi Visual Components Oy:n rekrytointiasiantuntija Elena Bazhenova.

University students at a networking event in a lobby.
Thesis Fair järjestettiin Maarintie 8:n aulassa, joka täyttyi opiskelijoista ja yritysten edustajista. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Kansainväliset opiskelijat tarvitsevat tukea myös jatkossa

Ensimmäisestä Thesis Fairista kerätyn palautteen ja kokemusten perusteella tapahtumakonseptia arvioidaan ja kehitetään tarpeen mukaan. On selvää, että kansainväliset opiskelijat tarvitsevat tukea diplomi- ja opinnäytetyöpaikkojen löytämiseksi myös tulevaisuudessa. 

”Thesis Fair on konkreettinen tapa auttaa kansainvälisiä opiskelijoitamme, joilla on hyvin rajallinen aika luoda merkityksellisiä työelämäkontakteja ennen opinnäytetyön aloittamista. Tapahtumakonsepti sai positiivista palautetta myös työnantajilta, ja moni yritys, joka ei nyt päässyt osallistumaan, ilmaisi kiinnostuksensa olla mukana jos tapahtuma järjestetään uudelleen ensi vuonna”, kertoo Talent Boost -asiantuntija Niina Malkamäki joka oli suunnittelemassa ja järjestämässä Thesis Fairia.

Thesis Fairiin ilmoittautui 13 työnantajaa. Mukana oli sekä isoja yrityksiä, pk-yrityksiä että tutkimuslaitoksia. Thesis Fairiin ilmoittautuneet työnantajat olivat Aiedus, Anora Group, Espoon kaupunki, Kimmy Photonics, Konecranes, Maanmittauslaitos, Metso, Nelinor, Nokia, Repolar Pharmaceuticals, Visual Components, VTT ja Wärtsilä.

Haluatko tavoittaa Aalto-yliopiston kansainvälisiä opiskelijoita?

Thesis Fair -tapahtuman järjesti Career Design Lab, joka tuo yhteen Aalto-yliopiston opiskelijat, alumnit ja heistä kiinnostuneet työnantajat. Aallossa opiskelee yli 3000 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa, joista suurin osa on valmis jäämään Suomeen myös valmistuttuaan. Jos haluat työnantajana tavoittaa nämä korkeakoulutetut osaajat ennen kuin he muuttavat maasta pois, tutustu Career Design Labin työnantajapalveluihin tai ole yhteydessä kuullaksesi lisää kansainvälisten opiskelijoiden rekrytoinnista.

Niina Malkamäki

Niina Malkamäki

Talent Boost Specialist
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Miia Mäkelä
Nimitykset Julkaistu:

Miia Mäkelä on nimitetty Associate professorin tehtävään Biotuotteiden ja biotekniikan laitokselle

MMT (Mikrobiologia) Miia Mäkelä on nimitetty Aalto-yliopiston Biotuotteiden ja biotekniikan laitokselle tenure track -urapolulle Associate professorin vakituiseen tehtävään 1.9.2024 alkaen.
Daniel Martin-Yerga
Nimitykset Julkaistu:

Daniel Martin-Yerga on nimitetty määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään Kemian ja materiaalitieteen laitokselle

Ph.D. Daniel Martin-Yerga on nimitetty Aalto-yliopiston Kemian ja materiaalitieteen laitokselle määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu / Kuva Roope Kiviranta
Nimitykset Julkaistu:

Professorinimityksiä Kauppakorkeakoulussa

Prottoy Akbarin, Pablo Warnesin, Erkki Vihriälän ja Christoph Huberin nimitykset astuvat voimaan 1.8.2024.
Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.