Etävalvontalaite auttaa hoitajia taistelussa aikaa vastaan
”Huomasimme, että sairaaloiden potilasvalvontaprosessit ovat usein tehottomia. Niistä aiheutuu turhia manuaalisia ja hallinnollisia tehtäviä ylityöllistetyille hoitajille ja lääkäreille, eikä käytössä ole digitaalisia ratkaisuja”, Miklós Knébel sanoo.
Hän ja Péter Dános osallistuivat EIT Digital Master School -ohjelman projektiin, jossa opiskelijat suunnittelivat uudenlaisen laitteen potilaan elintoimintojen seurantaan. 3D-tulostustekniikalla valmistetun rannekkeen avulla voidaan valvoa etänä potilaan ruumiinlämpötilaa, happisaturaatiota, sykettä ja hengitystä.
Laitteen IoT-tekniikka siirtää potilaan tiedot nopeasti ja tietoturvallisesti lääketieteen ohjelmistoalustaan. Tämän ansiosta henkilöstö voi seurata useita potilaita samanaikaisesti, mikä tehostaa ajankäyttöä.
Laite ilmoittaa ongelmista heti
Yksi etävalvontalaitteen eduista on se, että hoitohenkilöstö saa välittömästi tiedon muutoksista potilaan tilassa ja voi reagoida sen mukaisesti.
”Potilaan ruumiinlämpötilan nousu on usein ensimmäinen infektion merkki, mutta laite havaitsee myös muita akuutteja ongelmia kuten hengitysvaikeuksia. Aika on terveydenhuollossa oleellinen tekijä – mitä nopeammin potilaan voinnin muuttuminen havaitaan, sitä vähemmän tulee komplikaatioita”, Knébel sanoo.
Etävalvontalaitteesta on hyötyä etenkin koronapotilaiden seurannassa, koska se ei edellytä läheistä kontaktia hoitajien ja potilaan välillä. Laite soveltuu myös muiden hengityselinsairauksien valvontaan.
Innovaatiolle iso rahoitus
Uutta laitetta oli kehittämässä kansainvälinen opiskelijaryhmä, johon kuului kuusi jäsentä. Ryhmä voitti huhtikuussa 2020 EUvsVirus-hackathonin, jossa etsittiin digitaalisia ratkaisuja koronapandemian torjumiseen.
Syyskuussa ryhmä sai EIT Digital -ohjelmasta 500 000 euron rahoituksen laitteen jatkokehittämiseen. EIT Digital on osa Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituuttia. Rahoituksen ansiosta innovaation ympärille syntyi startup-yritys Entremo.
Tiimi käyttää rahoituksen yksinkertaisimman toimivan tuotteen kehittämiseen. Knebelin mukaan jäljellä on kuitenkin vielä yksi tärkeä vaihe: laajempi testaus ja validointi potilailla.
Laitetta testataan tämän kevään aikana hoivakodeissa ja sairaaloissa Unkarissa.
”Odotukset ovat korkealla mutta tarvitsemme paljon palautetta. Laite on kehitetty terveydenhuollon ammattilaisten kanssa käytyjen keskustelujen perusteella, ja on tarkoitettu hyödylliseksi työkaluksi hoitotyöhön. Tiedämme kuitenkin vasta sitten, kun laite on käytännössä testattu, olemmeko onnistuneet”, Dános sanoo.
EIT Digital Master School tarjoaa kaksoistutkintoja, joissa yhdistyvät tekninen osaaminen sekä innovaatio- ja yrittäjyystaidot. Verkostossa on mukana 17 eurooppalaista korkeakoulua.
Miklós Knébel on opiskellut autonomisia järjestelmiä Aalto-yliopistossa ja Berliinin teknillisessä yliopistossa. Péter Dános opiskeli visuaalista tietojenkäsittelyä ja viestintää Tukholman Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa (KTH) ja suorittaa parhaillaan toista vuottaan Aalto-yliopistossa etäopintoina.
Artikkeli julkaistaan Aalto University Magazinen numerossa 28 toukokuussa 2021.
Teksti: Saana Kallioinen
Kuvat: Entremo
Lue lisää yhteistutkinnoista
Eurooppalaista koulutusyhteistyötä
Kansainväliset maisteritason yhteistutkinto-ohjelmat edistävät opiskelijoiden yhteistyötä ja voivat johtaa jopa uusiin innovaatioihin.
SECCLO-ohjelman alumni: ”Suomeen syntyi vahva side”
Paraguaylainen Bruno Duarte valmistui tietoturvaa ja pilvipalveluita käsittelevästä SECCLO-maisteriohjelmasta vuonna 2020. Kesäharjoittelu johti uraan kyberturvallisuuden parissa Ericssonilla.
- Julkaistu:
- Päivitetty: