Uutiset

Fyysikkokilta törmäsi yllättäen killan alumniin Jyväskylän normaalikoulun opettajahuoneessa

Fyysikkokillan alumni Antero Hietamäki aloitti teknillisen fysiikan opinnot vuonna 1984. Fyysikkokiltaisille alumnikohtaaminen oli mieleenpainuva – erityisen siistiä oli nähdä vanhat haalarit.
Fyysikkokilta Jyväskylässä. Kuva: Fyysikkokilta.
Fyysikkokilta ja Antero Hietämäki (keskellä) Jyväskylän normaalikoulun opettajahuoneessa. Kuvat: Fyysikkokilta.

Aallon Fyysikkokilta törmäsi lukiokiertueellaan Jyväskylän normaalikoulun opettajahuoneessa johtavaan rehtoriin Antero Hietamäkeen, joka opiskeli teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa 1980-luvulla.

“Muistan, kuinka jonotimme Täffän spagettia ja luimme kiltahuoneella Aku Ankkaa. Opintojeni aikana rakennettiin myös Rantasauna, ja se oli koko teekkariyhteisölle iso juttu. Perustimme myös tuolloin Fyysikkokiltaan urheiluseuran”, Hietamäki sanoo.

Hietamäki ei tiennyt Fyysikkokillan vierailusta etukäteen, vaan törmäsi heihin sattumalta opettajahuoneessa.

“Katsoin, että on tutunnäköisiä haalareita. Kaivoin omani esille, kun se sattui olemaan koululla norssiolympialaisten jäljiltä. Opiskeluaikoina olin laiska keräämään merkkejä, ja varmaan osa niistä on myös pudonnut.”

Antero Hietamäki Jyväskylässä Fyysikkokillan kanssa. Kuva: Fyysikkokilta.
Vasemmalta Elli Railo, Tarmo Hietala, Antero Hietamäki, Milla Kolehmainen ja Anna Kämäräinen

Monipuolisia mahdollisuuksia ja urapolkuja

Kohtaamisessa Fyysikkokillan kanssa Hietamäki kertoili vanhoja opiskelumuistoja.

“Aika moni alkaa opiskella teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa sen takia, että se on kiinnostavaa ja vaihtoehtoja on paljon. Lisäksi siitä voi myös suuntautua niin monipuolisesti eri suuntiin”, Hietamäki sanoo.

“Kohtaaminen oli meille fyysikkokiltalaisille mieleenpainuva. Oltiin tosi iloisesti yllättyneitä. Oli mukava kuulla oman alan alumnin urapolusta, vaihtaa kuulumisia ja vertailla alan opintoja ja opiskelijakulttuuria Otaniemessä eri aikoina. Ja tietysti oli siistiä nähdä vanhat haalarit!”, sanoo Anna Kämäräinen Fyysikkokillasta.

Hietamäki oli alunperin teoreettisen fysiikan tutkija. Kun hän oli kesäopiskelijana CERNissä, hän törmäsi siellä tulevaan väitöskirjansa ohjaajaan ja päätyi sitä kautta Helsingin ja Uppsalan yliopistoille.

“Väitöskirjan jälkeen muutimme Rovaniemelle, jossa toimin matemaattisten aineiden yliopettajana. Sieltä muutimme Helsinkiin, jossa koordinoin LUMA-ohjelmaa Opetusministeriössä.”

Jo 1990-luvulla oltiin huolestuneita suomalaisten matematiikan ja luonnontieteiden osaamisesta, jonka johdosta perustettiin LUMA-talkoot silloisen opetusministerin johdolla.

Opetusministeriön pestin jälkeen Hietamäen perhe muutti Jyväskylään. Siellä Hietamäki siirtyi luontevasti rehtoripolulle.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Elisa Kultanen kahvilassa
Opinnot Julkaistu:

Väyläopiskelijan tarina: Tradenomista kauppatieteilijäksi

Elisa kertoo kokemuksistaan väyläopiskelijana
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.