Uutiset

Hiilen nanoputket keksittiin 25 vuotta sitten

Keksintö loi pohjan myös Otaniemessä syntyneelle yhdistelmämateriaalille: hiilen nanonupulle.
www_kauppinen_and_iijima_fi.jpg

Hiilen nanoputkien keksimisestä tuli marraskuun 15. päivä kuluneeksi 25 vuotta. Merkkipäivää ja keksijää, professori Sumio Iijimaa, juhlistettiin Tokiossa järjestetyssä tilaisuudessa. Aalto-yliopiston onnittelut tilaisuuteen vei professori Esko I. Kauppinen, joka on tehnyt Iijiman kanssa yhteistyötä jo useiden vuosien ajan.

Kauppinen keksi tutkimusryhmänsä kanssa vuonna 2007 hiilen nanoputken ja fullereenin yhdistelmämateriaalin, nanonupun, ja perusti sitä kaupallistamaan spin-off-yritys Canatu Oy:n. Nanonupuista voidaan valmistaa sähköä johtavia, taipuisia ja venyviä ohutkalvoja. Ohuelle muovikalvolle painettuina niitä voidaan käyttää esimerkiksi matkapuhelinten, tablettitietokoneiden, kameroiden ja päälle puettavien laitteiden kosketusnäytöissä. Pintojen mukaan taipuville kosketusnäytöille on suuri kysyntä myös autoteollisuudessa, ja syyskuussa 2016 Canatu tekikin yhteistyösopimuksen maailman suurimman auton sisätilojen valmistajan Faurecin kanssa.

Lue myös: Nanohiiliputkien löytäjä Sumio Iijima vihittiin kunniatohtoriksi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.