Uutiset

Hyvin vedetty – tasavallan presidentin ja opiskelijoiden talouskeskustelu pureutui kasvuun ja kryptovaluuttoihin

Isoihin saappaisiin hyppääminen oli kunnianosoitus – ja Aallolle luonteenomaista, sanoo Kultaranta-keskusteluja pohjustaneen tilaisuuden moderoinut taloustieteen opiskelija Elina Rauvala.
Kuvassa opiskelija Elina Rauvala ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskustelevat Harald Herlin -oppimiskeskuksessa järjestetyssä Kultaranta-keskustelussa. Taustalla näkyy tuotantotiimiä. Kuvan otti Jessica Sinikoski.
Taloustieteen opiskelija Elina Rauvala moderoi tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja opiskelijoiden keskustelun Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksessa. Kuva: Jessica Sinikoski / Aalto-yliopisto.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Aalto-yliopistossa osana Kultaranta-yliopistokierrostaan ja vastasi suorassa verkkolähetyksessä opiskelijoiden kysymyksiin. Keskustelun aiheena oli Raha lisääntyy ja teknologia mullistuu: muuttuvatko talouden lainalaisuudet?, ja sen moderoi kolmannen vuosikurssin taloustieteen opiskelija ja KY:n (Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat ry) varapuheenjohtaja Elina Rauvala.

”Näin arvokas tehtävä oli minulle ihan uutta, ja pidän aikamoisena luottamuksen osoituksena, mutta toisaalta kuitenkin Aallolle hyvin luonteenomaisena, että pääsin opiskelijana hyppäämään suoraan näin suuriin saappaisiin. Olen tehtävästä aivan innoissani”, Elina Rauvala kertoo.

Rauvala valmistautui keskustelun moderointiin lukemalla talous- ja teknologia-aiheisia uutisia eri kanavista. Huolellinen valmistautuminen kannatti, sillä sen ansiosta Rauvala sai itsekin enemmän irti keskustelusta.

”Olin jännittänyt sitä, alkaako minua jännittää, mutta yllättäen en lopulta jännittänytkään ollenkaan. Huolellinen valmistautuminen keskustelun aiheeseen ja Aallon tuotantotiimin tuki auttoivat ja pystyin keskittymään kysymyksiin ja presidentin vastauksiin - ja jopa nauttimaan tilanteesta. Omakin ajatukseni oli, että hoidin osuuteni hyvin, mutta erityisen kiva fiilis tuli siitä, että presidentin adjutantti soitti vielä tilaisuuden jälkeen ja kiitti hyvin vedetystä keskustelusta.”

Opiskelijoiden presidentille esittämät kysymykset koskivat ajankohtaisia aiheita, kuten koronapandemian jälkeisen talouskasvun mahdollistamista, kryptovaluuttoja, Suomen roolia kansainvälisen luottamuksen edistämisessä tai sitä, miten Suomi voisi varmistaa, että ulkomaiset opiskelijat jäävät opintojensa jälkeen Suomeen töihin.

”Osa kysymyksistä saattoi olla presidentille hiukan yllättäviäkin, mutta sitä hän oli ilmeisesti toivonutkin, sillä hän oli erikseen pyytänyt, ettei kysyjiä tai kysymyksiä valittaisi etukäteen”, Elina Rauvala kertoo.

”Ja tällä tavallahan presidentti sai tietää, mikä opiskelijoita tällä hetkellä askarruttaa.”

Upea ja mieleen jäävä mahdollisuus

Mahdollisuus keskustella tasavallan presidentin kanssa oli selvästi innostanut Aalto-yliopiston opiskelijoita, sillä runsas viisikymmentä opiskelijaa oli ilmoittautunut mukaan keskusteluun. Lopulta kymmenkunta heistä pääsi esittämään kysymyksensä. Mukaan mahtui opiskelijoita Aallon eri korkeakouluista ja kysymyksiä esitettiin sekä suomeksi että englanniksi.

”Suomessa, jossa on matalien hierarkioiden kulttuuri, mahdollisuus esittää kysymyksiä tasavallan presidentille ei välttämättä ole aivan tavatonta, mutta erityisesti monien ulkomaisten opiskelijoidemme näkökulmasta tämä oli upea ja varmasti mieleen jäävä mahdollisuus”, sanoo professori Hannu Seristö.

”On tärkeää ja arvokasta, että opiskelijoidemme kanssa käydään keskustelua. He seuraavat maailmaa tarkasti ja laajasti. Aallon opiskelijoilla vaikuttaa olevan poikkeuksellisen paljon perspektiiviä yhteiskunnallisiin asioihin esimerkiksi sitä kautta, että monet heistä ovat jo ehtineet asua ja käydä koulua eri puolilla maailmaa.”

Kolmen yliopiston opiskelijoiden kanssa käydyt keskustelut toimivat pohjustuksena tulevan kesän Kultaranta-keskusteluille, joten todennäköisesti ne eivät olleet antoisia ainoastaan opiskelijoille vaan myös presidentille itselleen.

”Olen juuri opettanut ensimmäisen vuoden kurssin aiheesta Economics of global challenges ja olen huomannut, että nuoret todellakin haluavat ymmärtää globaaleja ongelmia ja ratkaista niitä tietopohjaisesti. Siksi uskon, että keskustelu ei ollut ainutlaatuinen ja innostava pelkästään opiskelijoille vaan myös presidentille itselleen”, sanoo professori Matti Liski.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vaihtoi Kultaranta-keskusteluissa opiskelijoiden kanssa ajatuksia suurvaltapolitiikasta, ilmastonmuutoksesta ja kansainvälisestä taloudesta. Kultaranta-otsikon alla kulkeva yliopistokierros järjestettiin yhdessä Aalto-yliopiston, Lapin yliopiston ja Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston kanssa.

Katso tallenne keskustelustaKultaranta-yliopistokierros
 

Lue lisää

Verkkolähetystä varten valmisteltu tila Oppimiskeskuksessa.

Tasavallan presidentti keskustelee Aallon opiskelijoiden kanssa kansainvälisestä taloudesta

Presidentti Niinistön vierailu oli osa Kultaranta-yliopistokierrosta. Tallenne keskustelusta on nähtävissä osoitteessa presidentti.fi/kultaranta.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Elisa Kultanen kahvilassa
Opinnot Julkaistu:

Väyläopiskelijan tarina: Tradenomista kauppatieteilijäksi

Elisa kertoo kokemuksistaan väyläopiskelijana