Uutiset

Ideologinen onttous auttaa kapitalismin voittoihin

Apulaisprofessori Jukka Luoma ja kollegansa löysivät yllättävän yhteyden organisaatio-oppimisen ja poliittisten taustaideologioiden väliltä.
Apulaisprofessori Jukka Luoma. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Apulaisprofessori Jukka Luoma. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Markkinaliberalistinen kapitalismi ajaa yksittäisen työntekijän tehokkaaseen oppimiseen, kun osuustoiminnallisuus ja sosialismi vaativat erityistoimenpiteitä mahdollistaakseen yhtä tehokkaan oppimisen. Tämän osoittaa tuore historiallinen pitkittäisanalyysi kaupan alan organisaatioiden organisaatio-oppimisesta.

Apulaisprofessorimme Jukka Luoman ja professori Juha-Antti Lambergin Jyväskylän yliopistosta vertaileva tutkimus Suomen päivittäistavarakaupan organisaatioiden organisaatio-oppimisesta ja erityisesti ulkomaille suuntautuneista oppimismatkoista 1940–1980-luvulla julkaistiin Organization Science -tiedejulkaisussa. Kyseessä on yksi strategian ja organisaatiotutkimuksen arvostetuimpia tiedejulkaisuja.

”Jo tutkimuksen alkuvaiheessa hämmästyimme, kuinka suuria erot kaupan alan organisaatioiden välillä olivat. K-ryhmä näyttäytyi aineiston valossa ylivoimaisen tehokkaana uusien ideoiden etsijänä ja soveltajana, kun taas esimerkiksi osuustoiminnallisella S-ryhmällä oli suuria vaikeuksia löytää tehokkaan toiminnan benchmark-tapaukset ja soveltaa niitä omaan toimintaansa”, kertoo Jyväskylän yliopiston strategian ja taloushistorian professori Juha-Antti Lamberg.

Tutkimuksen keskeinen tulos on ideologian vaikutus näihin eroihin. Markkinaliberalistinen kapitalismi ajoi yksittäiset työntekijät tekemään kaikkensa kilpailukyvyn puolesta, kun taas perinteisessä osuustoiminnallisuudessa linkki organisaation kilpailukyvyn ja työntekijän toiminnan välillä oli heikompi.

”Vasta osuustoiminnallisuuden muutos 1980-luvulla ja samaan aikaan käyttöön otetut uudet johtamismallit mahdollistivat S-ryhmän nousun K-ryhmän rinnalle tehokkuudessa ja kilpailukyvyssä”, Lamberg toteaa.

Tutkijat korostavat organisaatio-oppimisen olevan yllättävän vahvasti sidoksissa poliittiseen taustaideologiaan aikana, jolloin kilpailevia ideologioita oli monia sosialismista osuustoiminnallisuuteen ja kapitalismiin. Monitieteinen artikkeli yhdistää muun muassa historiantutkimuksen ja strategisen johtamisen lähtökohtia ja menetelmiä.

Artikkeli nostaa ideologian uudelleen strategia- ja organisaatiotutkimuksen ytimeen.

Aalto-yliopiston strategisen johtamisen apulaisprofessorin Jukka Luomanmukaan nyky-ymmärrys strategiasta ja organisaatioiden toiminnasta perustuu pitkälti kapitalististen organisaatioiden tutkimukseen. Tämä johtuu siitä, että tutkittavat organisaatiot ovat pääosin kapitalistisia organisaatioita, joiden ensisijainen tavoite tavoitella voittoa omistajilleen.

”Viime vuosina ensisijaisesti voittoa tavoittelevalle organisaatiomuodolle on etsitty vaihtoehtoja. Tällaisia ovat esimerkiksi työntekijöiden muodostamat alustaosuuskunnat ja rajoitetusti voittoa tavoittelevat teknologiayritykset. Yhteiskunnassa on keskusteltu myös tarpeesta uudistaa kapitalismin rakenteita laajemmin.”

”Tutkimuksemme herättää kysymyksen, miten vaihtoehtoisiin ideologioihin pohjautuvat organisaatiomuodot selviytyvät kilpailussa ja kykenevät uusiutumaan. Kapitalismia kritisoidaan usein ideologisesta onttoudesta, mutta juuri tämä tekee kapitalistisista organisaatioista niin sopeutumiskykyisiä ja kilpailukykyisiä”, Luoma kuvailee.

Julkaisutiedot:
Lamberg, J. A., & Luoma, J. (2020). Ideology in Vicarious Learning-Related Communication. Organization Science. https://pubsonline.informs.org/doi/abs/10.1287/orsc.2020.1378

Lisätietoja:
Apulaisprofessori Jukka Luoma
Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu
puh. 040 353 8412
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.