Aallon tutkimusta kaupallistavista projekteista lähes puolessa tiimi on kansainvälinen. Eri puolilta maailmaa tulleiden ihmisten kohtaaminen on luonut pohjan myös monelle Aallosta ja sen kumppaneista ponnistaneelle suomalaiselle kasvuyritykselle, kuten maailman pienimpiä tutkasatelliitteja rakentavalle ICEYElle, huippuluokan ekokuitua kehittävälle Ioncellille ja kvanttitietokoneita rakentavalle IQM:lle.
"Pitkälle koulutetuista kvanttialan erityisasiantuntijoista on kova kansainvälinen kilpailu. Suomen koko kvanttisektorin kasvun turvaamiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että Suomi pysyy houkuttelevana työnhakijoille. Nykyinen menestyksemme rakentuu juuri tälle osaamiselle ja huipputason tutkimuksen tuelle. Nykyisen hallituksen tehtävänä olisikin toiminnallaan varmistaa, että tämä maamme kehitys, kasvu ja menestys jatkuu myös tulevaisuudessa", sanoo IQM:n kansainvälisistä suhteista vastaava Juha Vartiainen, yksi yrityksen perustajista.
”Kaavaillut kiristykset maahanmuutto-, työ- ja oleskelulupa-asioihin vievät yhteiskuntaamme väärään suuntaan. Monimuotoisuus on valtava mahdollisuus ja voimavara, ja voimakas kansainvälistyminen on myös Aallolle perustamisvaiheessa määritelty kansallinen erityistehtävä. Kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi tarvitsemme kaikki parhaat voimat, kansallisuudesta riippumatta. Yhdessä olemme vahvempia”, Niemelä sanoo.
Kansainvälisyys ja monimuotoisuus olivat myös Ilkka Niemelän Aalto-yliopiston lukuvuoden avajaisissa pitämän puheen pääteema. Aalto-yliopisto kampanjoi myös sosiaalisessa mediassa kansainvälisen Suomen puolesta.
Niemelän ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajan Ida Parkkisen puheet löytyvät liitteinä uutisen lopusta.
Haastattelupyynnöt
Ilkka Niemelä, rehtori, Aalto-yliopisto
050 452 4690 (assistentti Hely Kilpeläinen)
[email protected]
____________________________________________________________________
- Aalto-yliopistossa on tutkinto-opiskelijoita 117 eri maasta ja henkilöstöä 93 eri maasta.
- Aallossa akateemisesta henkilökunnasta eli tutkimus- ja opetushenkilökunnasta 48 prosenttia ja väitöskirjatutkijoista 61 prosenttia on taustaltaan kansainvälisiä.
- Aalto nousi tänä vuonna Suomen ykköseksi kansainvälisessä QS-rankingissa, joka vertailee yliopistoja muun muassa kestävän kehityksen, opiskelijoiden työllistymisen, kansainvälisen akateemisen henkilöstön ja opiskelijoiden sekä kansainvälisten verkostojen määrän perusteella. Aallon sijoitus oli 109.
- Aallon kaupallistamishankkeista 49 prosentissa tiimeistä on mukana muualta kuin Suomesta tulevia osaajia. Kaupallistamisprojektit ovat Aallon tutkimuslähtöisiä projekteja, joita vasta valmistellaan kaupallistamiseen. Yksi mahdollinen polku on perustaa projektin pohjalta startup eli oma yritys, jossa aaltolaisia on usein osakkaana. Rahoituksena toimii tällöin Business Finlandin R2B-rahoitus.