Uutiset

Jan Blech suunnittelee ohjelmistoja uuteen teolliseen vallankumoukseen

Työelämäprofessori on perustamassa uutta tutkimusalustaa tulevaisuuden tehtaille, joissa robotiikka ja älykkäät koneet ovat arkipäivää.
Aalto University professor of practice Jan Blech photo by Jaakko Kahilaniemi

Minkälaista tutkimusta teet ja miksi?

Toimin työelämäprofessorina Aalto-yliopiston uudessa monitieteellisessä Factory of the Future-yksikössä, joka pyrkii yhdistämään tutkimusmaailman ja valmistusteollisuuden. Tavoitteenamme on tarjota innovaatio-, tutkimus- ja koulutusalusta edistyksellisille tietojärjestelmille, joita voidaan soveltaa tulevaisuuden tuotantojärjestelmiin. Tulevaisuuden tehtaissa tietotekniikan, sähkötekniikan ja konetekniikan alat liittyvät kiinteästi yhteen.

Oma tutkimukseni keskittyy tietojärjestelmäarkkitehtuuriin ja formaaleihin menetelmiin. Olen kiinnostunut ohjelmistojen suunnittelusta ja niiden empiirisestä analyysistä, mutta myös matemaattisten menetelmien hyödyntämisestä sen todistamisessa, että tietty järjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset. Yksi tutkimushaaste on joustavien ohjelmistojen suunnittelu siten, että taataan ohjelmiston turvallisuus ja robottien ja koneiden vasteaika.

Miten sinusta tuli tutkija?

Taustani on tietojenkäsittelytieteessä, ohjelmointikielissä ja formaaleissa menetelmissä. Valmistuttuani maisteriksi Karlsruhen yliopistosta jatkoin tohtoriopintoja vastaavalla alalla, ja valmistuin tohtoriksi Kaiserslauternin yliopistosta. Olen työskennellyt tutkijana yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa Saksassa, Ranskassa ja Australiassa. Ennen Aalto-yliopistoon siirtymistä toimin asiantuntijatehtävissä autoteollisuudessa. Pidän yliopiston ilmapiiristä ja tutkijan työn tarjoamasta vapaudesta.

Sanoisin, että teollisuuden ja akateemisen maailman yhdistämisestä on tullut työni tärkein elementti. Tavoitteeni on tehdä jokaisesta projektistani sekä kaupallisesti että akateemisesti houkutteleva.

Mikä on tutkijan tärkein ominaisuus?

Kestävyys ja kärsivällisyys. Joskus kestää kauan, ennen kuin näkee työnsä tulokset. Erityisesti kun tavoitteena on kehittää käytännön sovelluksia, saattaa viedä aikaa, ennen kuin teollisuus ottaa tulokset käyttöönsä ja niistä tulee hyödyllisiä.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Olemme keskellä uutta teollista vallankumousta, ja teollisuusautomaatio on äärimmäisen kiinnostava ala. Seuraan mielenkiinnolla sen kehityskulkuja: esimerkiksi tietotekniikka ja perinteiset tekniikan alat liittyvät tiiviisti yhteen mobiililaitteissa ja roboteissa. Tekoäly, esineiden internet, adaptiiviset ohjelmistot, virtuaalitodellisuus ja virtuaalivahvisteinen todellisuus tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia ihmisen ja koneen väliselle vuorovaikutukselle myös tuotantoteollisuudessa. Odotan näkeväni, mitkä näistä teknologioista tulevat laajaan käyttöön.

Jan Blech aloitti Professor of Practice -tehtävässä Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa 1.2.2019.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.
Kaksi henkilöä, toinen yllään viininpunainen paita sisätiloissa, toinen valkoinen paita ulkona.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella aloitti kaksi uutta apulaisprofessoria

Sähkötekniikan korkeakoulun Elektroniikan ja nanotekniikan laitos sai syksyllä kaksi uutta apulaisprofessoria. Lue Kim Kwantaen ja Paul Verrinderin ajatuksia aloittaessaan Aalto-yliopistolla.