Uutiset

Kantava maa kertoo keramiikan tarinaa

Lumoudu keramiikasta! Nathalie Lautenbacherin kokoamassa kirjassa esseet ja nykykeramiikka yhdistyvät valloittavalla tavalla.
Kantava maa – Solid Ground kirjan etukansi

Keraamikko Nathalie Lautenbacherin Kantava maa – Solid Ground on nykykeramiikkaa esittelevä ja siitä innoituksen saanut teos. Lautenbacher on kuratoinut mukaan kiinnostavimmat nykykeramiikkateokset.

Mukana on esseitä upealta kirjoittajajoukolta: Nathalie Lautenbacher, Kari Enqvist, Janne Saarikivi, Hannu Väisänen, Juhani Pallasmaa, Harri Kalha, Mikko Jalas, Tuuli Mattelmäki, Tarja-Kaarina Laamanen ja Maarit Mäkelä.

Keramiikka ikiaikaisena materiaalina tarjoaa yhteyden edesmenneisiin sukupolviin ja kulttuureihin eri puolilla maankamaraa. Ruukku, astia, eläinhahmot – monien keramiikkaesineiden esikuvat ovat aikojen takaa. Keramiikka on taas suosittua, ja vanhat aiheet saavat uusia muotoja uusien tekijöiden käsissä. Mihin keramiikan vuosituhantinen vetovoima perustuu, ja mitä se kertoo meistä ihmisistä?

Kantava maa esittelee nykykeramiikkaa ja pohtii maailmaa sen ympärillä. Eturivin kirjoittajien ja tutkijoiden esseet rakentavat siltoja taiteen, tieteen ja elämän välille, kun he pohtivat keramiikan olemusta, sen syntyä ja vaikutusta kulttuuriin sekä materiaalisen maailman haasteita nykymaailmassa.

”Hyvin hoidettuna keraaminen esine säilyy lähes ikuisesti, ja ikuisena esineenä sen olisi syytäkin pysyä muodissa pitkään eikä jäädä ohimeneväksi oikuksi”, sanoo Nathalie Lautenbacher.

Nykykeraamikkojen teoskuvat inspiroivat näkemään materiaalisen maailman kauneuden – ja sen syvälliset merkitykset. Toinen toistaan upeammat teokset näyttävät, kuinka moneen vaatimaton maan materiaali taipuu osaavissa käsissä.

”Keramiikan synty on keskeinen ihmiskunnan yhteisöjä ja elintapoja muokannut innovaatio”, toteaa yksi kirjoittajista, Janne Saarikivi.

Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen 27.8. klo 18–19 ja tutustumaan keramiikkanäyttelyyn Lokal-galleriassa, Annankatu 9.

Työryhmä:

Nathalie Lautenbacher (toimittaja)
Kati Saonegin (kustannustoimittaja, Aalto Arts Books)
Annika Leppäaho (graafinen suunnittelija, Aallon opiskelija)
Tuuli Saarelainen (kuvatoimittaja, aaltolainen keraamikko)
Anne Kinnunen (valokuvaaja)
Päivi Tikkanen (kääntäjä)
Essi Viitanen (englannin kielenhuolto)

Yhteystiedot:

Lehtori Nathalie Lautenbacher, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], p. 050 384 4695

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Ryhmä ihmisiä kävelee suurten ikkunoiden ohi modernissa rakennuksessa, jossa on pystysuorat puukalterit ja sisävalot.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta kestävyysmurroksen demokraattiseen toteutumiseen

Kolme Aalto-yliopiston hanketta on rahoitettujen joukossa. Nesslingin säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokraatiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.
Valkoinen sähköauto latauksessa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoiden kehittämä menetelmä mullistaa sähköautojen akkujen kierrätyksen

Uuden teknologian avulla käytetyt litiumakut voidaan kierrättää turvallisesti ja ympäristöystävällisesti ja esimerkiksi litiumin talteenottoaste voidaan nostaa muutamista prosenteista jopa yli 70 prosenttiin.