Uutiset

Kauppakorkeakoulun lahjoittajatarina: Tiina ja Ari Mäkelä

”On upeaa, että sekä Aalto-yliopisto että Kauppakorkeakoulu ovat molemmat poikkeuksellisen eteenpäin katsovia”
Tiina ja Ari Mäkelä Ekonominaukiolla. Kuva: Roope Kiviranta
Tiina ja Ari Mäkelä Ekonominaukiolla. Kuva: Roope Kiviranta.

Nykyinen aviopari Kristiina (jatkossa Tiina, kuten häntä kutsutaan) ja Ari Mäkelä aloittivat opintonsa Kauppakorkeakoulussa vuonna 1989. Pääaineenaan he opiskelivat kansainvälistä markkinointia. Heti ensimmäisen vuoden jälkeen molemmat lähtivät mukaan ylioppilaskunta KY:n toimintaan, ja aktiivinen toimiminen KY:ssä olikin molemmille yksi opiskeluaikojen mieleenpainuvimmista asioista. Ari vaikutti KY:ssä ensin vuoden liikuntasihteerinä ja sen jälkeen hallituksen puheenjohtajana. Tämän jälkeen hän toimi vielä Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajana.

Opinnoista jäi sekä Tiinalle että Arille upeita muistoja ja valtavan hienoja ystävyyssuhteita, jotka ovat jatkuneet aina näihin päiviin saakka. ”Opiskelijaelämä ja KY ovat olleet lähellä sydäntämme. Saimme paljon hyviä ystäviä ja pidämme edelleen joka vuosi rapujuhlat KY-kavereidemme kanssa”, kertoo Tiina.

Tiina ja Ari Mäkelä Kauppakorkeakoulun portaissa
Tiina ja Ari Mäkelä Kauppakorkeakoulun uuden päärakennuksen aulassa. Kuva: Roope Kiviranta

Rakkaasta Töölöstä mahtavaan Otaniemeen

Myös Kauppakorkeakoulun entinen päärakennus Töölössä on jäänyt vahvasti molempien mieleen. ”Kun remontin jälkeen menin rakennukseen, tuli tippa silmään. Rakennus on niin upea ja siellä oli se vanha henki”, muistelee Tiina. Tiinalla on myös erityinen muisto entisen päärakennuksen aulasta. ”Joka kerta, kun menen Töölön aulaan, minulle tulee mieleen ensimmäinen päivä Kauppiksen opiskelijana, jolloin me 400 muun opiskelijan kanssa odotimme jännittyneinä aulassa. Se on jäänyt sellaisena välähdyksenä mieleen,” hän muistelee. Myös Arille Töölön rakennus on ollut erityisen mieleenpainuva. ”Nostalgisuus, joka liittyy Kauppiksen entiseen päärakennukseen, on vahva”, hän kuvailee.  

Kauppakorkeakoulun muuttoa Otaniemeen molemmat pitävät erinomaisena asiana. ”Nykyaaltolaisena on kyllä sanottava, että Otaniemi on ihan mahtava paikka ja uusi Kauppiksen rakennus on upea”, toteaa Tiina. ”Minusta on tosi hienoa, että Kauppis sijaitsee keskellä Otaniemeä, ja on osa monitieteistä yhteisöämme”, hän jatkaa.

Tiinalle hienointa aikaa kampuksella on vapunalusaika. ”Vapun alla kampus pursuaa meidän ihanien opiskelijoidemme elämäniloa ja energiaa. Siellä sattuu ja tapahtuu, ja happeninkiä riittää”

Ari on seurannut Aallon ja Kauppakorkeakoulun kehitystä sekä omasta mielenkiinnostaan alma materiaan kohtaan että vaimonsa Tiinan kautta. ”On ollut hienoa seurata sitä kehitystä, joka Aallossa ja Kauppakorkeakoulussa on tapahtunut vuosien aikana ja nähdä se lopputulema, joka Aallosta on jo nyt tullut. Kauppiksen integrointi vieressä olevaan ARTSiin (Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun) kuvastaa koko Aallon ydintä”, Ari sanoo.

Arin tie vei pankkimaailmaan

Ari valmistui kauppatieteiden maisteriksi vuonna 1994. Hänen ensimmäinen työpaikkansa valmistumisen jälkeen oli McKinsey, jossa hän työskenteli puolitoista vuotta. McKinseyltä Ari siirtyi pankkimaailmaan, jossa hän on työskennellyt yli 20 vuoden ajan ja viihtynyt erittäin hyvin.

Pankkiuransa Ari aloitti Citibankissa, jota seurasi työskentely muissa pankeissa, kuten Deutche Bankissa ja Lehman Brothersilla Lontoossa. Lehman Brothersilla työskentelyä Ari kuvailee todella mielenkiintoiseksi ja opettavaiseksi ajaksi – vaikka vuosi 2008 olikin aikamoista vuoristorataa. Vähän yli 10 vuotta sitten Ari palasi takaisin Citibankiin, jossa hän vastaa tällä hetkellä Pohjoismaiden investointipankin toiminnoista.

Ari kertoo, että häntä on urallaan auttanut tietty kolmiyhteys: opinnot, ylioppilaskunta-aktiivisuus sekä kilpaurheilijan sielu. ”Sain opinnoista hyvän osaamispohjan uralleni sekä strukturoidun tavan toimia. Ylioppilaskunta-aktiivisuus opetti puolestaan toimimaan ihmisten kanssa ja kilpaurheilijan tausta on tuonut tietyn sitkeyden tekemiseen.”    

Arin opiskellessa Kauppakorkeakoulussa rahoitusta ei voinut vielä opiskella pääaineena. Hän joutuikin tekemään paljon töitä saadakseen rahoitusmaailman konseptit haltuun. ”Investointi-pankkitoimintaa ei voi oppia kirjoista, vaan se on pikemminkin kisälliammatti. Ammatti on erilaisten teorioiden ja konseptien soveltamista”, sanoo Ari.

Tiinan tie vei yritysmaailman kautta yliopiston johtotehtäviin

Tiinan ensimmäinen työpaikka valmistumisen jälkeen oli Procter & Gamble, jossa hän työskenteli noin 10 vuoden ajan. Tänä aikana Ari ja Tiina asuivat välillä sekä Ruotsissa että Englannissa, ja saivat perheenlisäystäkin. Heillä on neljä yhteistä lasta.

”Kun valmistuin kauppatieteiden maisteriksi vuonna 1993, tutkijanura ei tullut minulle edes mieleen”, sanoo Tiina. ”Gradun tekeminen tuntui kuitenkin luontevalta, joten mahdolliset jatko-opinnot jäivät pyörimään takaraivoon. Kun sitten ensimmäisen kerran muutimme takaisin Suomeen vuonna 2002, halusin kokeilla väitöskirjan tekemistä, ja se vei mennessään. Väitöskirjaa tehdessäni löysin kutsumusammattini ja minusta tuli täysiverinen akateeminen”, hän kertoo.

Tiina väitteli tohtoriksi Kauppakorkeakoulusta vuonna 2006, jonka jälkeen hän työskenteli muun muassa Hankenilla ja tutkimusvierailijana Englannissa. Aaltoon ja Kauppakorkeakouluun Tiina palasi vuoden 2012 lopulla. Tällä hetkellä hän työskentelee Aalto-yliopiston provostina, ja kertoo pitävänsä työtään merkityksellisenä. Provostin tehtävänä on johtaa Aalto-yliopiston tutkimusta, opetusta, innovaatiotoimintaa sekä vaikuttavuutta.

Opinnoistaan Tiina kertoo saaneensa hyvän pohjan työuralleen. ”Kauppakorkeakoulusta saa käytännön eväitä mihin tahansa, mitä ekonomina nyt sitten haluaakin tehdä. Jos haluat tuomariksi, papiksi tai lääkäriksi, ei kannata tulla Kauppikseen, mutta melkein mitä tahansa muuta Kauppis-tutkinnolla voi tehdä”, Tiina sanoo.

Opintojen aikana syttyi myös kiinnostus johtamiseen, jota hän sai harjoitella KY:n hallituksessa. Johtaminen on kaiken kaikkiaan ollut kantava teema Tiinan uralla. Kansainvälisessä yrityksessä työskennellessään ihmisten välinen dynamiikka kansainvälisessä ympäristössä kiinnosti häntä suuresti, myös hänen väitöskirjansa liittyy johtamiseen. Tiinan erikoisalaa ovat kansainvälinen liiketoiminta ja henkilöstöjohtaminen, ja hänen professuurinsa on Kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksella.

”Kun lahjoittaminen tuli mahdolliseksi, ajattelin, että miksipä ei. Tuli tunne, että on ihan oikein antaa vähän takaisin”

Ari Mäkelä, Kauppakorkeakoulun alumni ja lahjoittaja.

Alumnina saa yhä kuulua Kauppis-yhteisöön

Kauppakorkeakoulun alumnius on Tiinalle ja Arille tärkeää. ”Kun asuimme ulkomailla, irtauduimme kaikista verkostoista 10 vuoden ajaksi. Nyt kun olemme muuttaneet takaisin Suomeen, on ollut hienoa luoda yhteys alumniyhteisöön uudelleen. Tunnen kiitollisuutta kaikkea sitä kohtaan mitä koulu ja yhteisö edustavat, ja on kiva päästä taas mukaan”, sanoo Ari. Hän lähettääkin terveisiä kaikille Kauppiksen alumneille: ”Palatkaa ihmeessä takaisin Kauppiksen hienoon yhteisöön! Se kannattaa, nimenomaan henkisenä kotina.”

Aalto-yliopiston provostina, professorina ja tutkijana Tiinalla on monta eri roolia sekä Kauppakorkeakoulussa että Aalto-yliopistossa. Hän kokeekin olevansa kokonaisvaltaisesti sekä aaltolainen että kauppislainen. ”Kauppislaisuus, aaltolaisuus ja koko yhteisö ovat erittäin merkityksellisiä asioita minulle, ja inspiroidun niistä. Otaniemi on ihan mahtava paikka. Se on mahtava juuri sen takia, että siellä on kaikki meidän kolme alaamme”, hän sanoo. Provostina Tiina haluaa nostaa esille myös Aalto-yliopiston tutkijat, jotka tekevät upeaa työtä. ”Me muutamme maailmaa monellakin tavalla niin kuin meidän tarkoituksemmekin on”, hän sanoo.

Ari Mäkelän nimikkotuoli. Kuva Roope Kiviranta
Ari Mäkelän nimikkotuoli. Kuva Roope Kiviranta

Lahjoittamalla pystyy tukemaan Kauppiksen ja Aallon kehitystä

Tiina ja Ari ovat myös Aalto-yliopiston ja Kauppakorkeakoulun lahjoittajia. Ari inspiroitui lahjoittamaan seurattuaan Aalto-yliopistossa ja Kauppakorkeakoulussa tapahtunutta kehitystä vuosien aikana. ”Kun lahjoittaminen tuli mahdolliseksi, ajattelin, että miksipä ei. Tuli tunne, että on ihan oikein antaa vähän takaisin”, sanoo Ari.

Tiinalle on puolestaan merkityksellistä saada vietyä Aalto-yliopisto ja Kauppakorkeakoulu maailmanluokkaan. ”Se ei kuitenkaan tapahdu ilman investointeja”, hän sanoo. ”Olemme suomalaisena yliopistona maailmanluokassa köyhälistöä. Meillä on kuitenkin valtavasti potentiaalia ja halusinkin omalla pienellä panostuksellani auttaa yliopistoa saavuttamaan potentiaalinsa”, kuvailee Tiina lahjoitusfilosofiaansa.

”Giving back” eli hyvän antaminen takaisin on kaiken kaikkiaan tärkeää ja merkityksellistä sekä Tiinalle että Arille. He lähettävätkin terveisiä kaikille opiskelukavereilleen ja heidän aikaisille KY-aktiiveille: ”Nyt olisi tosi hyvä aika give back!”

Sydämelliset kiitokset sekä lahjoituksistanne että tarinanne jakamisesta, Tiina ja Ari!

Teksti Helena Salminen ja Terhi Ollikainen

Teksti perustuu Tiina ja Ari Mäkelän haastatteluun, joka tehtiin kesäkuussa 2021.

Lue lisää lahjoittamisesta

Kauppakorkeakoulun rakennus ulkoa kuvattuna

Lahjoittajaterveiset

Kauppakorkeakoulun lahjoittajien tervehdyksiä Kauppakorkeakoululle.

Kauppakorkeakoulu
Kauppakorkeakoulun opiskelijoita koulun edustalla

Kauppakorkeakoulu – tulevaisuutta rakentamassa

Me Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta kouluttamalla tulevaisuuden osaajia.

Kauppakorkeakoulu
Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
Kauppakorkeakoulun alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.
Neljä henkilöä poseeraamassa. Ylärivi vasen: sisällä, valkoinen kauluspaita. Oikea: harmaa asu. Alarivi vasen: sininen puku, solmio. Oikea: ulkona, talvivaatteet.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Neljä uutta professoria nimitettiin Insinööritieteiden korkeakouluun

Työelämäprofessori Katja Tähtinen sekä apulaisprofessorit Jan Akmal, Magda Posani ja Jenni Partanen nimitettiin professorien urapolulle elo-lokakuussa 2024.
Kaksi miestä seisoo kuvan keskellä. Toinen osoittaa kuvaajan suuntaan. Molemmilla käsissä värikkäät esittee. Taustalla näkyy ihmisiä ja roll-upeja.
Yhteistyö Julkaistu:

Vaikea taloustilanne korostaa verkostoitumisen merkitystä työnhaussa

Aalto-yliopiston suurin rekrytointitapahtuma Aalto Talent Expo kokosi yhteen 90 työnantajaa ja tuhansia opiskelijoita.
Ulkoministeri, Kauppakorkeakoulun alumni Elina Valtonen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Elina Valtonen: ”Opiskele laajasti kaikkea, mikä kiinnostaa”

Taloustieteen pääaineesta valmistunut Suomen ulkoministeri, Kauppakorkeakoulun alumni Elina Valtonen toimisi samoin nyt kuin toimi 20 vuotta sitten opiskellessaan: hän opiskelisi laajasti kaikkea, mikä kiinnostaa, ja menisi myös rohkeasti epämukavuusalueelle, sillä siellä oppii eniten.