Uutiset

Kauppakorkeakoulun lahjoittajatarinoita: Seija Goldstein

”Kun 21-vuotiaana valmistuin ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta, en osannut villeimmissäkään unelmissani kuvitella, että työurani päättyessä olisin alueellisen median kustantamisen arvostettu asiantuntija - vieläpä Yhdysvalloissa.”
Seija Goldstein

Kertoisitko itsestäsi?

Valmistuin ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1969. Vuodesta 1970 lähtien olen asunut ja työskennellyt Yhdysvalloissa New Yorkissa. Eläkkeelle siirryin vuonna 2015. 

Mieleenpainuvimmat muistosi opiskeluajoiltasi Kauppakorkeakoulusta.

Vartuin pienellä paikkakunnalla Pohjois-Pohjanmaalla, joten pääsy Helsingin kauppakorkeakouluun oli elämässäni suuri tapahtuma. Onneksi jo opintojen ensimmäisenä päivänä tutustuin opiskelutoveriini Satuun. Yhdessä pohdimme, mille kursseille osallistuisimme ja mistä löytäisimme luentosalit. Oloani helpotti, kun tajusin, että Satu oli yhtä hukassa kuin minäkin, vaikka hän sentään oli syntyjään helsinkiläinen!

Liityimme molemmat Pressiklubiin kuultuamme klubin maineikkaista jokavuotisista pyjamaparty-juhlista. Pressiklubi osoittautui minulle uraenteeksi, vaikka en sitä vielä tuolloin voinut aavistaa.

Kauppakorkeakoulun kolmannen opiskeluvuoden asuin Ullanlinnassa opiskelutovereideni Hessun ja Marjan kanssa. Järjestimme juhlia, ja kävimme syvällisiä keittiökeskusteluja yötä myöten. Ilmeisesti ehdimme opiskellakin, sillä valmistuimme kaikki kolme tavoiteajassa hyvin arvosanoin. Pidän edelleen yhteyttä kauppakorkeakoulun aikaisiin ystäviini. Tapaamme aina, kun vierailen Suomessa.

Opiskeluni Helsingin kauppakorkeakoulussa vuosina 1966 - 1969 osui levottomaan yhteiskunnalliseen murroskauteen. Oli opiskelijamellakoita, hippikulttuuria ja nuorten poliittista radikalisoitumista. Helsingin kauppakorkeakoulun opiskeluilmapiiri pysyi kuitenkin varsin rauhallisena. Ainoat mieleen jääneet mittavat mielenosoitukset liittyivät Tšekkoslovakian miehitykseen vuonna 1968.

Olen aina ollut ylpeä siitä, että olen Suomen parhaan Kauppakorkeakoulun kasvatti.

Seija Goldstein, Kauppakorkeakoulun alumni ja lahjoittaja.

Minkälainen urapolkusi on ollut ja millaisia eväitä sait opinnoista urallesi?

Valmistumiseni jälkeisenä kesänä työskentelin Amer Tupakan laskentaosastolla. Syksyllä lähdin Yhdysvaltoihin AIESEC-harjoitteluun Jenifer Houseen, joka oli pieni postimyyntiyritys Massachusettsin osavaltiossa. Kun kävin vierailulla ystävien luona New Yorkissa, tutustuin nuoreen amerikkalaismieheen, josta vuotta myöhemmin tuli aviomieheni. 

Kun muutin New Yorkiin vuonna 1970, työurani alku oli haastava. Tämä tapahtui paljon ennen Nokiaa ja Suomen mainetta ”parhaana maana maailmassa”. Harva amerikkalainen tiesi, missä Suomi sijaitsee, saati, että olisi kuullut Helsingin kauppakorkeakoulusta. Pääaineeni markkinointi ja yrityslaki eivät vakuuttaneet rekrytoijia, mutta onneksi sivuaineeni laskentatoimi vakuutti. Sain työpaikan tekijänpalkkioiden käsittelijänä Dell Publishing -yrityksestä. Tehtäväni oli tarkastaa sopimuskausien rojaltimaksuja. Muutaman kuukauden jälkeen sain hieman paremman työn Senior Accounting Clerk -nimikkeellä Hertz Rent-A-Truck -yrityksestä. Siellä käsittelin myyntiveromaksuja Yhdysvaltojen eri kaupunkeihin.

Ratkaiseva käännekohta urallani tapahtui, kun pääsin opiskelemaan MBA-ohjelmaan City University of New Yorkissa. Tämä ikään kuin varmensi kandidaattitutkintoni rekrytoijien silmissä, ja sainkin työn valtavasta postimyyntiyrityksestä Columbia Record Clubista nimikkeellä Accounting Supervisor (laskentatarkastaja). Minusta tuli siis työntekijä CBS:llä, joka on TV-asemia, levy-yhtiöitä ja kustannusyhtiöitä omistava konglomeraatti.

Työskentelin CBS:llä 12 vuotta. Tuona aikana etenin Record Club -postimyyntiosastolta kirjakustannusosastolle liiketoiminnan suunnittelupäälliköksi (Manager of Business Planning), sieltä yhtiön aikakauslehtipuolen postimyyntiosaston operatiiviseksi johtajaksi, sieltä parin suurilevikkisen (useita miljoonia) kansallisen aikakauslehden talousjohtajaksi (General Manager), ja sieltä koko aikakauslehtikustannusosaston yrityskaupoista vastaavaksi johtajaksi (Director of Acquisitions). CBS:llä opin aikakauslehtialan startupeista sekä yrityskaupoista (M&A).

Seuraava merkittävä käännekohta urallani osui vuoteen 1985, jolloin CBS myi aikakauslehtiyhtiönsä, ja samaan aikaan vaihdoin työpaikkaa talousjohtajaksi (Chief Financial Officer) Communications Internationalille, joka oli kansallisten ja paikallisten aikakauslehtien kustantaja Yhdysvalloissa sekä lentoyhtiöiden asiakasjulkaisujen kustantaja Lähi-Idässä. Seuraavien kahdeksan vuoden aikana ostimme ja myimme useita mediayhtiöitä, kunnes yrityksemme omistaja jäi osittain eläkkeelle.

Vuonna 1993 kaikki aikaisemmat urapolkuni yhdistyivät, kun perustin oman kustannusalan konsultointiyrityksen, joka keskittyi etenkin alueelliseen mediaan, aikakauslehtien startupeihin sekä yritysostoihin. Seuraavien 22 vuoden aikana, eläköitymiseeni asti, toimin useiden maanlaajuisten ja alueellisten kustantajien konsulttina. Löysin erityisen markkinaraon yritysstandardikartoitusten tekemisestä erilaisille aluemedian kustantajien yhteenliittymille.

Kun 21-vuotiaana valmistuin ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta, en osannut villeimmissäkään unelmissnia kuvitella, että työurani päättyessä olisin alueellisen median kustantamisen arvostettu asiantuntija - vieläpä Yhdysvalloissa! En liioin olisi arvannut, että ekonomiopintojen laskentatoimen kurssit toimisivat ponnahduslautana urani alkamiselle. Uraani taaksepäin katsoessani yllättää myös se, kuinka laajasti eri sekalaiset työkokemukseni ovat osoittautuneet tärkeiksi vuosienkin jälkeen, esimerkiksi miten AIESEC-harjoittelusta saamani postimyyntikokemus osoittautui hyödylliseksi monta kertaa.

Toki englannin kielen taito on ollut työurallani keskeinen tekijä, mutta Kauppakorkeakoulusta sain myös vahvan perustan liiketoiminnan johtamisen konseptien ja teorioiden ymmärtämiseen, mikä toimi hyvänä pohjana MBA-opinnoilleni.

Mikä inspiroi sinua lahjoittamaan Kauppakorkeakoululle?

Yhdysvalloissa asuessani olen tottunut lahjoittamaan niille amerikkalaisille yliopistoille, joissa minä ja lapseni olemme opiskelleet. Halusin samalla tavalla osoittaa arvostukseni myös Helsingin kauppakorkeakoululle ja tukea sen missiota.

Terveisesi 110-vuotiaalle Kauppakorkeakoululle

Jatkakaa hyvää työtänne! Olen aina ollut ylpeä siitä, että olen Suomen parhaan Kauppakorkeakoulun kasvatti.

Terveisesi Kauppakorkeakoulun nykyisille opiskelijoille

Hanki monipuolista kokemusta!  Ei kannata siiloutua liian aikaisin. Jokin pieni yksityiskohta taustassasi tai kokemuksessasi saattaakin nostaa sinun ansioluettelosi rekrytoijan pinon päällimmäiseksi!

Sydämelliset kiitokset tuestasi Kauppakorkeakoululle ja tarinasi jakamisesta meidän kaikkien iloksi!

Lue lisää lahjoittamisesta

Kauppakorkeakoulun rakennus ulkoa kuvattuna

Lahjoittajaterveiset

Kauppakorkeakoulun lahjoittajien tervehdyksiä Kauppakorkeakoululle.

Kauppakorkeakoulu
Kauppakorkeakoulun opiskelijoita koulun edustalla

Kauppakorkeakoulu – tulevaisuutta rakentamassa

Me Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta kouluttamalla tulevaisuuden osaajia.

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tarun Sharma
Nimitykset Julkaistu:

Tarun Sharma johtavaksi työelämäasiantuntijaksi tuotantotalouden laitokselle

Tarun Sharma, Nokia Venturesin Partner & COO, tuli alun perin Suomeen vahingossa puoleksi vuodeksi mutta päätti jäädä. Nyt hän aloittaa yritysten riskisijoittamiseen ja yrittämiseen keskittyvänä johtavana työelämäasiantuntijana tuotantotalouden laitoksella.
Kyberturvallisuus. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / Aalto-yliopisto
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Nokia Bell Labsin kanssa tukea monimuotoisuuden edistämiseen jatko-opinnoissa

Nokia Bell Labs -stipendit jaettiin Sähkötekniikan ja Perustieteiden korkeakouluissa jatko-opintoja suorittaville naisille.
Nikos Makris in Helsinki, photo by Tiina Aulanko-Jokirinne
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Nikos Makris: Yhteinen tavoitteemme on ymmärtää aivojen toimintaa monimuotoisen neurokuvantamisen avulla

"Tunnen oloni erittäin rennoksi. Kukaan ei tuomitse minua, ja minulla on täysi sananvapaus."
Kaksi ihmistä ulkona, joista yhdellä on keltainen frisbeen kaltainen esine. Toinen on valkoisessa takissa, toinen sinisessä paidassa.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Radikaalisti luovasta osaamisesta Suomen kilpailuetu – Aalto-yliopiston aloitteessa yli 60 suomalaista organisaatiota ja yhteiskunnallista vaikuttajaa

Aalto-yliopisto avaa maksuttoman verkkokurssin, joka tuo luovuuden perustiedot kaikkien ulottuville.