Uutiset

Keramiikka haastaa ajattelemaan EMMA-museossa

Juuri avautunut näyttely pohtii ihmisen suhdetta keramiikkaan, saveen ja ympäristöönsä.
Särkyvää-keramiikka näyttely EMMA-museossa toukokuu2021_elokuu2022_kuva_Ari KArttunen_EMMA_2021
Kuva: Ari Karttunen / EMMA

Espoon modernin taiteen museo EMMA tarjoaa Särkyvää – Keramiikka uuden äärellä -näyttelyssään keramiikkaan tuoreen, ajankohtaisen näkökulman, jossa korostuu ekologisempien valmistusmenetelmien etsiminen ja uusien tekniikoiden hyödyntäminen.

Teokset käsittelevät muun muassa ympäristötuhoa ja lajikatoa, konflikteja ja niiden seurauksia, katoavaisuutta ja yksinäisyyttä – mutta myös luonnon elinvoimaisuutta, yhteyden löytämistä ja läsnäoloa. Savi materiaalina tarjoaa tarttumapintaa läpi aikojen.

Näyttely esittelee kattavan otoksen keramiikkatöitä kahdeltatoista taiteilijalta ja kahdelta taiteilijaryhmältä. Mukana on Aallon alumneja, opettajia, tutkijoita, valmistuneita ja nykyisiä opiskelijoita. Näyttelyn taiteilijat ovat Priska Falin & Helen FelceyVeera KuljuNathalie LautenbacherPiia LiesteMatias KarsikasTiia MatikainenMeri OivoMatteo PennacchioMaria PunkkinenOuti SavolainenCaroline SlotteKatie SpraggIrma Weckman ja Working with Soil -työryhmä: Özgü GündeşlioğluCatharina KajanderRiikka Latva-Somppi ja Maarit Mäkelä.

”Näyttely on osoitus pitkäjänteisestä työstä, jota Aallossa on tehty keramiikan materiaalin parissa. Keramiikka materiaalina koskettaa, se on ajankohtainen ja ilmentää tämän päivän isoja ihmisyyden kysymyksiä”, kuvailee keraamikko, lehtori Nathalie Lautenbacher.

Huoli ympäristöstä ja ihmisen vaikutuksesta maaperään

Näyttely pohtii saven erityistä merkitystä ihmiselle ja tulkitsee yhä lisääntyvää huolta ympäristöstä ja sosiaalisten rakenteiden murroksesta. Ihmisen suhdetta maaperään tutkiva Working with Soil -työryhmä koostuu monialaisesti muotoilun, taiteen ja tieteen keinoin työskentelevistä keramiikkataiteilijoista. Työryhmä kerää maanäytteitä, analysoi ne saasteiden määrittämiseksi ja käyttää niitä materiaalinaan.

Näyttelyn aikana meneillään on myös taiteellinen tutkimusprojekti paikallisesta Espoon maaperästä. Projektissa taiteilijat tutkivat luonnon ilmiöiden ja ihmisen toiminnan aiheuttamia muutoksia maa-aineksessa.

Working with Soil -työryhmää koordinoi Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen EMPIRICA-tutkimusryhmä, jonka jäsenillä on syvä ja monipuolinen osaaminen keramiikan alalta. Ryhmä syntyi Traces from the Anthropocene: Working with Soil -projektia varten, joka oli esillä Taideyliopiston järjestämässä Tutkimuspaviljonki-tapahtumassa Venetsian Biennalen 2019 yhteydessä.

Working with Soil -yhteistyössä ovat mukana Suomen ympäristökeskus SYKE, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus ja äänitaiteilijat Noora Kauppila ja Mikko H. Haapoja

Särkyvää – Keramiikka uuden äärellä -näyttely on avoinna 3.5.2021–28.8.2022. Näyttely on toteutettu yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa.

Lue lisää:

Särkyvää - Keramiikka uuden äärellä EMMA-museossa 

Kantava maa Solid Ground

SOLID GROUND – Kantava maa

Lokakuussa 2021 Otaniemessä Vären gallerioissa avautuu laaja Aallon alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden keramiikkatöitä esittelevä näyttely.

Tapahtumat
Kantava maa – Solid Ground kirjan etukansi

Kantava maa kertoo keramiikan tarinaa

Nathalie Lautenbacherin kokoamassa kirjassa esseet ja nykykeramiikka yhdistyvät valloittavalla tavalla.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.