Uutiset

Keramiikka haastaa ajattelemaan EMMA-museossa

Juuri avautunut näyttely pohtii ihmisen suhdetta keramiikkaan, saveen ja ympäristöönsä.
Särkyvää-keramiikka näyttely EMMA-museossa toukokuu2021_elokuu2022_kuva_Ari KArttunen_EMMA_2021
Kuva: Ari Karttunen / EMMA

Espoon modernin taiteen museo EMMA tarjoaa Särkyvää – Keramiikka uuden äärellä -näyttelyssään keramiikkaan tuoreen, ajankohtaisen näkökulman, jossa korostuu ekologisempien valmistusmenetelmien etsiminen ja uusien tekniikoiden hyödyntäminen.

Teokset käsittelevät muun muassa ympäristötuhoa ja lajikatoa, konflikteja ja niiden seurauksia, katoavaisuutta ja yksinäisyyttä – mutta myös luonnon elinvoimaisuutta, yhteyden löytämistä ja läsnäoloa. Savi materiaalina tarjoaa tarttumapintaa läpi aikojen.

Näyttely esittelee kattavan otoksen keramiikkatöitä kahdeltatoista taiteilijalta ja kahdelta taiteilijaryhmältä. Mukana on Aallon alumneja, opettajia, tutkijoita, valmistuneita ja nykyisiä opiskelijoita. Näyttelyn taiteilijat ovat Priska Falin & Helen FelceyVeera KuljuNathalie LautenbacherPiia LiesteMatias KarsikasTiia MatikainenMeri OivoMatteo PennacchioMaria PunkkinenOuti SavolainenCaroline SlotteKatie SpraggIrma Weckman ja Working with Soil -työryhmä: Özgü GündeşlioğluCatharina KajanderRiikka Latva-Somppi ja Maarit Mäkelä.

”Näyttely on osoitus pitkäjänteisestä työstä, jota Aallossa on tehty keramiikan materiaalin parissa. Keramiikka materiaalina koskettaa, se on ajankohtainen ja ilmentää tämän päivän isoja ihmisyyden kysymyksiä”, kuvailee keraamikko, lehtori Nathalie Lautenbacher.

Huoli ympäristöstä ja ihmisen vaikutuksesta maaperään

Näyttely pohtii saven erityistä merkitystä ihmiselle ja tulkitsee yhä lisääntyvää huolta ympäristöstä ja sosiaalisten rakenteiden murroksesta. Ihmisen suhdetta maaperään tutkiva Working with Soil -työryhmä koostuu monialaisesti muotoilun, taiteen ja tieteen keinoin työskentelevistä keramiikkataiteilijoista. Työryhmä kerää maanäytteitä, analysoi ne saasteiden määrittämiseksi ja käyttää niitä materiaalinaan.

Näyttelyn aikana meneillään on myös taiteellinen tutkimusprojekti paikallisesta Espoon maaperästä. Projektissa taiteilijat tutkivat luonnon ilmiöiden ja ihmisen toiminnan aiheuttamia muutoksia maa-aineksessa.

Working with Soil -työryhmää koordinoi Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen EMPIRICA-tutkimusryhmä, jonka jäsenillä on syvä ja monipuolinen osaaminen keramiikan alalta. Ryhmä syntyi Traces from the Anthropocene: Working with Soil -projektia varten, joka oli esillä Taideyliopiston järjestämässä Tutkimuspaviljonki-tapahtumassa Venetsian Biennalen 2019 yhteydessä.

Working with Soil -yhteistyössä ovat mukana Suomen ympäristökeskus SYKE, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus ja äänitaiteilijat Noora Kauppila ja Mikko H. Haapoja

Särkyvää – Keramiikka uuden äärellä -näyttely on avoinna 3.5.2021–28.8.2022. Näyttely on toteutettu yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa.

Lue lisää:

Särkyvää - Keramiikka uuden äärellä EMMA-museossa 

Kantava maa Solid Ground

SOLID GROUND – Kantava maa

Lokakuussa 2021 Otaniemessä Vären gallerioissa avautuu laaja Aallon alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden keramiikkatöitä esittelevä näyttely.

Tapahtumat
Kantava maa – Solid Ground kirjan etukansi

Kantava maa kertoo keramiikan tarinaa

Nathalie Lautenbacherin kokoamassa kirjassa esseet ja nykykeramiikka yhdistyvät valloittavalla tavalla.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Rauhallinen japanilainen puutarha, jossa on lampi, kiviä ja erilaisia ​​puita, mukaan lukien loistavaa punaista ja vihreää lehtineen.
Mediatiedotteet Julkaistu:
Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Huone, jossa on useita kaiuttimia metallirungoissa ympyrämuodossa. Keskellä on jakkara ja sälealusta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville

Ainutlaatuinen äänentallennusteknologia mahdollistaa immersiivisen äänimaailman tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.