Uutiset

Kesäkoulun alumnitarina: Nordic Biomaterials -kesäkurssi on ihanteellinen inspiraation ja uusien ideoiden lähde työprojekteihin tai tutkielman aiheen löytämiseksi

Nordic Biomaterials -kurssi kannustaa opiskelijoita yhdistämään muotoilua ja materiaalitieteitä uusien selluloosaan perustuvien ideoiden ja tuotteiden kehittämiseksi. Natalie Wunder oli yksi kesän 2022 opiskelijoista, ja nyt hän kertoo kurssikokemuksestaan.
Four students taking a look at one's coursework, plant based biomaterials
Kurssin viimeisenä päivänä Nordic Biomaterials -kurssin opiskelijat esittelevät kurssitöitään toisilleen. Natalie Wunder ensimmäisenä oikealla. Kuva: Ayse Pekdiker

Natalie Wunder on 25-vuotias projektipäällikkö, joka työskentelee Kelheim Fibresin tuotekehityksessä Saksassa. Viime kesänä Natalie osallistui Nordic Biomaterials -kurssille yhdessä 34 muun opiskelijan kanssa. Aikaisemmin hän on opiskellut Hofin ammattikorkeakoulun innovatiivisten tekstiilien kandidaattiohjelmassa ja projektijohtamisen sekä kestävien tekstiilien maisteriohjelmassa. Osana maisterintutkielmaansa hän kehitti kestäviä kuukautisalushousuja ja jatkaa nyt työskentelyä saman projektin parissa.

Miksi päätit osallistua Nordic Biomaterials -kurssille? 

Päätin osallistua kurssille, koska olen todella kiinnostunut mitä erilaisimmista kasvipohjaisista materiaaleista ja siitä, miten niiden avulla voidaann kehittää kestävämpiä tuotteita. Motivaationi lähteenä oli päästä laajentamaan tietämystäni selluloosapohjaisista raakamateriaaleista ja miten niitä voi käyttää muovin korvikkeena.

Onko kurssi auttanut sinua löytämään uusia ideoita urallesi? 

Oli upeaa työskennellä yhdessä eri taustoista tulevien opiskelijoiden kanssa ja oppia materiaalisuunnittelussa hyödynnettävistä designmetodeista. Monet luonnonmateriaaleihin liittyvät kokeilut eivät vaadi raskaita välineitä, ja esimerkiksi luonnonvärjäys kasviväreillä onnistuu puutarhan antimista. Toisaalta, vastaavien menetelmien hyödyntäminen valtavirran tekstiiliteollisuudessa vaatii kuluttajien ajatusmaailman muuttumista.

Self-made Nordic Biomaterials on Display, Portfolio photo
Natalie Wunderin ja Maria Porto de Almeidan kurssitöitä. Kuva: Rainer Paananen

Miltä materiaalien maailman tulevaisuus näyttää? Miten kestävät materiaalit kehittyvät ajan myötä, ja miten niitä hyödynnetään?

Toivon, että tulevaisuudessa käytämme yhä enemmän kestäviä materiaaleja ja otamme huomioon materiaalin elinkaaren lopun tuotesuunnittelussa. Kasvipohjaiset materiaalit ovat erinomaisia kestävien ja jopa biohajoavien tuotteiden aineksia, ja ne voivat parhaassa tapauksessa korvata muovimateriaaleja. Erityisesti pakkaus- ja tekstiiliteollisuudessa myös selluloosapohjaisilla raakamateriaaleilla voi tehdä paljon. Minua kiinnostaa nähdä, miten nanofibrillaarisen selluloosan (NFC) ja mikrofibrilloidun selluloosan (MFC) kaltaisia materiaaleja käytetään tulevaisuudessa.

Mikä oli parasta kurssissa? 

Kurssin parasta antia oli tavata ihmisiä eri paikoista ja taustoista. Inspiroiduin heidän töistään ja keskusteluistamme. Oli niin kiinnostavaa jutella kaikille opiskelijoille, professoreille ja kurssihenkilökunnalle ja nähdä heidän omia projektejaan. Keskustelumme olivat minulle suuri inspiraation lähde, ja ne auttoivat minua saamaan uusia ideoita tuleviin projekteihini.

Voisitko antaa vinkkejä henkilölle, joka harkitsee kurssille hakemista?

Nordic Biomaterials on hyvä valinta, jos haluat oppia tuntemaan kasvipohjaisia materiaaleja. Se tarjoaa paljon aikaa ja tilaa erilaisille kokeiluille sekä reseptien testaamiselle laboratorioissa. Kurssi voi olla hyödyllinen myös, jos haluat työskennellä systemaattisesti tietyn projektin parissa. Voit jopa tuoda omia materiaaleja mukanasi.

Mikä oli ensivaikutelmasi Suomesta ja Aalto-yliopistosta?

Pidin Aalto-yliopiston avoimesta ilmapiiristä, jonka loivat opiskelijat, professorit ja kurssihenkilökunta yhdessä. Oli myös vaikuttavaa, että miten paljon laboratorioita Aalto-yliopisto tarjoaa opiskelijoille ja miten vapaasti saimme niitä käyttää, erityisesti tekstiilien parissa työskentelyyn.

Mitä teit vapaa-ajallasi Suomessa? 

Luentojen ja laboratioriotyöskentelyn jälkeen menimme monesti Helsingin keskustaan metrolla ja vierailimme museoissa, kuten Kansallismuseossa, tai kiertelimme nähtävyyksiä. Kohokohtia olivat saunominen Helsigissä ja viikonlopun päiväretki Viron pääkaupunkiin Tallinnaan.

Kenelle suosittelet Nordic Biomaterials -kurssia? 

Kurssi on ihanteellinen opiskelijoille tai jo työelämässä oleville ihmisille eri taustoista, sillä se tarjoaa mahdollisuuden laboratoriotyöskentelyyn ilman aikaisempaa kokemusta. Myös Chemarts Cookbook -kirja tarjoaa ison määrän ohjeita erilaisiin kokeiluihin, joten Nordic Biomaterials -kesäkurssi on ihanteellinen inspiraation ja uusien ideoiden lähde työprojekteihin tai kandidaatin- tai maisterintutkielman aiheen löytämiseksi. 

Lue lisää Nordic Biomaterials -kurssista ja Aalto-yliopiston kesäkoulusta

Hakuaika kesäkoulun kursseille 2023, mukaan lukien Nordic Biomaterials, alkaa 1. helmikuuta 2023.

A woman with red hair and a white lab coat examinating biomaterials in a microscope in a laboratory at Aalto University.

Nordic Biomaterials

The use of materials today is not sustainable for the environment. Learn how to create new concepts for sustainable material development by combining design, technology and natural materials science

Aalto University Summer School
Students in front of Väre building of Aalto University campus

Aalto-yliopiston kesäkoulu

Aalto-yliopiston kesäkoulu tarjoaa korkealaatuisia akateemisia kesäkursseja ja -ohjelmia Aalto-yliopistossa.

CHEMARTS Cookbook for material enthusiasts. Photo: Eeva Suorlahti

CHEMARTS Cookbook

Inspiraatiota materiaaleista innostuneille.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Elisa Kultanen kahvilassa
Opinnot Julkaistu:

Väyläopiskelijan tarina: Tradenomista kauppatieteilijäksi

Elisa kertoo kokemuksistaan väyläopiskelijana
CS Teacher of the year 2024
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Arto Hellas valittu tietotekniikan laitoksen vuoden opettajaksi 2024

Vuoden opettaja julkistettiin tietotekniikan laitoksen tilaisuudessa keskiviikkona 18. joulukuuta 2024.