Uutiset

Kolmiloikasta lukkopainiin – Aalto mahdollistaa huippu-urheilun ja opiskelun yhdistämisen

Aalto-yliopistolla on sopimus huippu-urheiluakatemia Urhean kanssa. Oli lajisi sitten koripallo, muodostelmaluistelu tai jokin muu, saat kannustusta ja tukea harjoittelun ja opintojen yhdistämiseen.
juoksurata, sports field
Otaniemen urheilukenttä. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Aalto-yliopiston urheilijaopiskelijat kilpaurheilevat lukuisissa eri urheilulajeissa, joista vain muutama on lueteltu edellä. Aallon opiskelijat, jotka tähtäävät lajinsa huipulle tai ovat jo siellä, voivat hakea Urhean jäsenyyttä. Urhea on Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia ja se on Suomen Olympiakomitean hyväksymä, vuonna 2003 perustettu virallinen huippu-urheiluakatemia. Aalto-yliopistolla ja Urhealla on ollut kumppanuussopimus vuodesta 2015 lähtien.

Urhean kumppanina Aalto-yliopisto tukee urheilu- ja opiskelu-uran joustavaa yhdistämistä ja ottaa huomioon urheilu-uran haasteet ja erityistarpeet muun muassa auttamalla opiskelijoita opintojen aikataulutuksessa ja suunnittelussa. Aalto-yliopiston Urhea-työryhmä toimii linkkinä Aallon, Urhean ja opiskelijoiden välillä sekä kehittää Aallon käytäntöjä, joilla urheilijoiden kaksoisura tehdään mahdolliseksi.

Matalan kynnyksen Urhea-tapaamisille kannatusta ja jatkoa

Aallossa on kymmeniä urhealaisia, joista parikymmentä osallistui kevättapaamiseen Kauppakorkeakoululla 27.4.2023. Tilaisuuden olivat järjestäneet Aallon korkeakoulujen Urhea-yhteyshenkilöt tiiminvetäjänään suunnittelija Elli Hämäläinen, ja paikalla olivat myös työelämäprofessori, Aallon Urhea-vastuuhenkilö Sami Itani Kauppakorkeakoulun johtamisen laitokselta ja Urhean huippu-urheilukoordinaattori Juha ”Dallu” Dahlström. Tapaamisen tarkoituksena oli tuoda Aallon Urhea-opiskelijat yhteen, käydä läpi ajankohtaisia urheilun ja opiskelun yhdistämiseen liittyviä asioita sekä vaihtaa kuulumisia. Opiskelijoilta tulikin kannatusta tällaisille matalan kynnyksen, 1,5 tunnin tapaamisille.

”Joustavien opintopolkujen rakentaminen on Urheassa keskeistä. Toimintaa kehitetään jatkuvasti, ja tunnistamme sen, että oppimispalveluiden ja opettajien tietoisuutta Urheasta tulee lisätä määrätietoisesti, ja niin myös teemme. Minuun tai oman koulun Urhea-yhteyshenkilöön voi olla yhteydessä, jos tuntuu, että on haasteita esimerkiksi saada sovittua joustoista opettajien tai muun henkilöstömme kanssa”, sanoi Sami Itani.

Kolmiloikkaaja, laskentatoimea pääaineenaan opiskeleva Veikko Nugraha oli yksi tapaamiseen osallistuneista opiskelijoista. ”Itselläni Urhea-toiminta on läsnä jokapäiväisessä arjessa. Harjoittelen URHEA-hallissa ja käytän monia URHEAn palveluja fysioterapiasta ravintovalmennukseen. URHEAn yhteyshenkilö Aallossa mahdollistaa sen, että voin aina kysyä opintojen ja urheilun yhdistämiseen liittyvistä asioista asiantuntevalta henkilöltä ja tuntuu, että aina saa apua, jos kysyy”, Veikko sanoo. Veikon tähän mennessä parhaat saavutukset lajissaan ovat pronssimitalit Kalevan kisoista kesiltä 2022 ja 2018. 

Urhea-opiskelija, kolmiloikkaaja Veikko Nugraha. Kuva: Heidi Lehikoinen
Veikko Nugrahan toukokuuhun kuuluu harjoitusleiri Portugalin lämmössä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Kesää kohti

Elli Hämäläinen kertoi tapaamisessa alustavia tietoja Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -pilottiarvioinnista, joka tehtiin Kauppakorkeakoulussa alkuvuodesta. Olympiakomitealta saadaan raportti kesäkuussa, jolloin päästään myös uutisoimaan arvioinnin tuloksista kehityskohteineen. Tämän lisäksi Elli esitteli Urhean uudet verkkosivut, jotka löytyvät Aallon verkkosivujen Opiskelijan oppaasta (opiskelija.aalto.fi: Tukea opintoihin > Opiskelijan tukipalvelut > Kilpaurheilun ja opintojen yhdistäminen Aallossa). Elli ottaa mielellään vastaan palautetta uusista verkkosivuista.

Lukuvuoden viides ja viimeinen jakso on menossa, ja myös urhealaisilla ajatukset alkavat kääntyä kohti kesää. Urheilijaopiskelijoiden toiveet kesälle kuulostivat tutuilta; lämpöä, mökkeilyä, kilpailuja ja festareitakin! Toiveet toki riippuvat paljon myös siitä, onko omassa lajissa juuri alkamassa kilpailukausi vai onko edellinen kausi päättynyt hiljattain ja uusi harjoituskausi alkanut. Riippumatta lajien erilaisista vuosikelloista Aalto-yliopisto toivottaa kaikille urheilijoilleen hyviä harjoituksia ja kilpailuja, sekä paljon toivottua lämpöä ja mahdollisuutta myös akkujen lataamiseen! 

Teksti: Terhi Ollikainen

Urhea-tapaaminen Kauppakorkeakoululla huhtikuussa 2023
Aallon Urhea-opiskelijoiden tapaaminen järjestettiin Kauppakorkeakoululla 27.4.2023. Kuvanottohetkellä sima ja munkit oli jo nautittu.

Lue aiempia Urhea-uutisia

Muodostelmaluistelujoukkue Team Unique'n aaltolaiset luistelijat

Suomen mestaruuden voittaneessa muodostelmaluistelujoukkue Team Uniquessa luistelee peräti viisi Aallon opiskelijaa

Aallon eri korkeakouluissa opiskelevat luistelijat kuuluvat Aallon Urhea-urheilijoihin.

Uutiset
Purjehtija Oskari Muhonen, kuva: Tapio Nirkko.

Miekkailu, taitoluistelu, purjehdus – lajin kuin lajin yhdistäminen opiskeluun onnistuu

Aalto-yliopisto on mukana urheiluakatemia Urheassa, joka tukee urheilu- ja opiskelu-uran joustavaa yhdistämistä.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Two students fly a kite. Photo: Aleksi Poutanen
Opinnot Julkaistu:

Miten valmistaa opiskelijoita ammattilaisiksi epävarmassa tulevaisuudessa?

Valmistuneet tarvitsevat monenlaisia taitoja tulevaisuuden työelämässä.
Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

HR palvelupisteen kesätauko ja uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen

HR palvelupiste on kesätauolla 28.6 - 5.8.2024. Uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen ovat tiistai - torstai klo 12.00 - 15.00. Huom! aukioloajat muuttuvat 6.8.2024 alkaen.
Henri Hentilä, Henrik Kahanpää & Alec Wright.
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot Julkaistu:

Mikä on parasta tohtoriopinnoissa? Palkitut sähkötekniikan tohtorit kertovat

Elli Leppänen, Henri Hentilä, Henrik Kahanpää ja Alec Wright palkittiin erinomaisista väitöskirjoista.