Uutiset

Miekkailu, taitoluistelu, purjehdus – lajin kuin lajin yhdistäminen opiskeluun onnistuu

Aalto-yliopisto on mukana urheiluakatemia Urheassa, joka tukee urheilu- ja opiskelu-uran joustavaa yhdistämistä.
Purjehtija Oskari Muhonen, kuva: Tapio Nirkko.
Purjehtija Oskari Muhonen on alle 23-vuotiaiden maailmanmestari Finnjolla-luokassa ja opiskelee kolmatta vuotta tuotantotaloutta.

Opiskelijaurheilijoita tuetaan monin eri tavoin. Kuten kaikki opiskelijat, he saavat ohjausta opintojen suunnittelussa ja aikataulutuksessa.

”Lisäksi he voivat neuvotella tenttimahdollisuuksista ja kurssien vaihtoehtoisista suoritustavoista”, kertoo Kauppakorkeakoulun oppimispalveluiden suunnittelija Elli Hämäläinen, joka vetää Aallon Urhea-tiimiä.

Urheilu-ura huomioidaan myös, jos opiskelijan on haettava lisäaikaa opintojen suorittamiselle. Urheilijoille on tarjolla yhteisiä tapahtumia ja omia, heille räätälöityjä kursseja. Niillä käsitellään hyvinvointiin liittyviä asioita sekä sitä, miten urheiluosaamista voi hyödyntää urasuunnittelussa.

”Monilla urheilijoilla voi olla vain vähän työkokemusta, koska vapaa-aika on mennyt harjoituksissa ja kilpailuissa. Kurssilla he oppivat sanoittamaan urheilusta keräämäänsä osaamista.”

Urheilu-urasta voi olla hyötyä myös Aaltoon pyrittäessä. Vuodesta 2019 alkaen Kauppakorkeakoulu on mahdollistanut vuosittain 12 opiskelijalle sisäänpääsyn kandidaattiohjelmaan erityisperustein. Urheilulliset saavutukset on yksi peruste, jolla Kauppakorkeakouluun voi hakea erityiset saavutukset -hakuryhmässä.

Urheaan kuuluu yli sata aaltolaista opiskelijaa, eniten heissä on jalkapalloilijoita ja yleisurheilijoita. Muita yleisiä lajeja ovat jääkiekko, purjehdus, triathlon, hiihto, muodostelmaluistelu ja kilpacheerleading.

Lajikirjo on runsas. Mukana on myös edustajia golfista, beachvolleysta ja curlingista sekä moottoriurheilijoita, ratsastajia ja ultimaten pelaajia.

Työ urheilijoiden kaksoisuran eteen palkittiin

Aalto-yliopisto ja erityisesti suunnittelija Elli Hämäläisen ja hänen tiiminsä työ sai tunnustusta syksyllä 2020. Suomen Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelma ja Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) myönsivät heille kunniamaininnan urheilijoiden kaksoisuran edistämisestä.

Urhea on vuonna 2003 käynnistynyt Suomen Olympiakomitean hyväksymä virallinen huippu-urheiluakatemia. Akatemia toimii kiinteässä yhteistyössä Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kanssa ja sen taustalla toimii Urhea-säätiö.

Topias Tauriainen, kuva: Tero Koski.

Miekkailija Topias Tauriainen voitti vuonna 2019 nuorten EM-pronssia kalpamiekkailussa ja aloitti samana vuonna tietotekniikan opinnot.

”Se, että suuren osan kursseista voi suorittaa ilman pakollista läsnäoloa, mahdollistaa reissaamisen ulkomaiden leireillä ja kilpailuissa. En kuitenkaan tee kompromisseja urheilun kustannuksella. Jos on liikaa tehtäviä, siirrän kurssin myöhempään. Kun saan aikaa urheilusta, panostan opiskeluun täysillä. Haluan päästä lajissani maailman huipputasolle. Mutta haluan suorittaa myös opiskelun hyvin ja siksi mieluummin hitaammin.”

Juulia Turkkila, kuva: Lehtikuva.

Taitoluistelija Juulia Turkkila on SM-tason moninkertainen mitalisti, joka opiskelee viidettä vuotta pääaineenaan johtaminen.

”Menestyminen urheilussa vaatii joustamista opiskelussa. Opiskelutahti on ollut väkisinkin hitaampaa. On hienoa, että opettajat Aallossa ovat ymmärtäneet tilanteeni ja olen päässyt osallistumaan kursseille, vaikka läsnäolo on välillä hankalaa ja fokukseni on nyt urheilussa. Toivon voivani aikanaan työelämässä yhdistää johtamisen oppeja ja huippu-urheilua jollain tavalla.”

Oskari Muhonen kasvokuva, kuva: Tapio Nirkko.

Purjehtija Oskari Muhonen on alle 23-vuotiaiden maailmanmestari Finnjolla-luokassa ja opiskelee kolmatta vuotta tuotantotaloutta.

”Näin olympiavuonna opiskelen täysin urheilun ehdoilla. Tavoitteena on saada paikka Tokion olympialaisiin toukokuussa järjestettävistä karsintakilpailuista – ja voittaa kultaa olympialaisissa. Koen, että huippu-urheilu antaa erinomaiset valmiudet vaativaan työhön. Se on antanut minulle itseluottamusta, opettanut tavoitteellisuutta ja kykyä hallita kokonaisuuksia sekä sietää vastoinkäymisiä. Sen kautta on syntynyt myös laaja kansainvälinen kontaktiverkosto, josta on varmasti hyötyä työuralla.”

Juttu on julkaistu Aalto University Magazinessa 28.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Ylhäältä kuvattu meriaalto ja '5th edition Ulisses' teksti.
Opinnot Julkaistu:

Muoviton meri -kesäkurssi Lissabonissa, hae mukaan 15. joulukuuta mennessä

Kurssi toteutetaan verkossa tammikuusta huhtikuuhun 2025 ja lähiopetuksena Lissabonissa heinäkuussa 2025.
Learning Centre graphics
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

American Chemical Societyn e-kirjoja koekäytössä

Koekäytössä olevat kirjat ovat luettavissa syyskuun 2025 loppuun asti.
Kyberturvallisuus. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / Aalto-yliopisto
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Nokia Bell Labsin kanssa tukea monimuotoisuuden edistämiseen jatko-opinnoissa

Nokia Bell Labs -stipendit jaettiin Sähkötekniikan ja Perustieteiden korkeakouluissa jatko-opintoja suorittaville naisille.