Uutiset

Korkealaatuisia selluloosamuuntokuituja vanhoista sanomalehdistä

Lisääntyvä kulutus edellyttää uusia jätteenkierrätystapoja. Aalto-yliopistossa vanhoista sanomalehdistä on tehty tekstiiliä.

Professori Herbert Sixtan tutkimusryhmän kehittämä Ioncell-F -menetemä on lupaava ympäristöystävällinen teknologia, jossa alhaisen jalostusasteen jäteselluloosamateriaaleja, kuten sanomalehtijätettä, voidaan muuntaa laadukkaiksi selluloosamuuntokuiduiksi. Tämä esitetään tutkimuksessa, joka on julkaistu Green Chemistry -lehden kansikuva-artikkelina numerossa 1, 2018.

Maailman väestön ja sen vaurauden kasvu sekä kaupungistuminen ovat lisänneet tasaisesti kulutusta ja jätteiden määrää, mikä aiheuttaa ristiriitoja talouskehityksen ja ympäristön kestävyyden välille. Tarvitaan kestävän kehityksen mukaisia teknologioita ja tuotantojärjestelmiä, jotta jätettä voidaan vähentää ja kierrättää sekä siirtyä kiertotalouteen. Kiinteästä yhdyskuntajätteestä merkittävä osa on jätepaperia. Sitä kierrätetään ensisijaisesti kierrätyskuituna sanomalehtipaperin valmistukseen. Samaan aikaan tekstiilien kulutus on lisääntynyt jyrkästi, ja tekstiilituotteiden kasvavaan kysyntään vastaamiseksi tarvitaan lisäpanoksia.

Sanomalehdestä iPadiin

Professori Sixtan tutkimusryhmän tutkimuksessa kuivasuihkumärkäkehruuprosessilla onnistuttiin ensimmäistä kertaa maailmassa tekemään selluloosamuuntokuituja kierrätetystä sanomalehtipaperista. Vanhoista sanomalehdistä poistettiin muste, ja emäksisen glyseroliesikäsittelyn avulla sanomalehtimassa saatiin hyvin liuotettua ioniseen nesteeseen ja kehrättyä. Kehrätyillä kuiduilla oli erinomainen vetolujuus verrattuna kaupallisiin Lyocell-kuituihin, joita valmistetaan liuotetusta selluloosasta. Kuidut kehrättiin langaksi, värjättiin ja kudottiin iPadin suojakoteloksi.

Ioncell-F -teknologia luo uusia mahdollisuuksia erittäin laadukkaiden regeneroitujen selluloosakuitujen tuotannolle vihreän kemian periaatteiden mukaisesti.

Lisätietoja:

Professori Herbert Sixta
Aalto-yliopisto
[email protected]
p. 050 384 1764

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Kaupunkitutkija Johanna Lilius
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Avoimen opettajan haastattelu: kaupunkitutkija Johanna Lilius

Tekniikan tohtori Johanna Lilius työskentelee kaupunkitutkijana Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella ja opettaa myös avoimessa yliopistossa.