Uutiset

Koronapandemiasta huolimatta Kauppakorkeakoulun opiskelijat haluavat opiskeluvaihtoon

Lukuvuodeksi 2022–2023 opiskelijavaihtoon on hakenut ennätykselliset 500 kauppatieteiden opiskelijaa.
Opiskelijoita käytävällä. Kuva: Aalto-yliopisto / Aino Huovio
Kuva: Aalto-yliopisto / Aino Huovio

Jo kaksi vuotta jatkunut koronapandemia on haastanut opiskelijoiden arkea, eikä vähiten kansainvälisen liikkuvuuden eli opiskelijavaihtojen osalta. Kansainvälinen opiskelijavaihto on oleellinen osa monen Kauppakorkeakoulun opiskelijan opintoja ja monet opiskelijat suunnittelevatkin vaihtoon lähtöä heti opintojen alusta alkaen. Noin 60 prosenttia Kauppakorkeakoulun opiskelijoista suorittaa osan tutkinnostaan opiskelijavaihdossa. Mikkelin kampuksen International Business -kandidaattiohjelman opiskelijoille opiskelijavaihto on pakollinen osa tutkintoa ja Otaniemen kampukseltakin vaihtoon hakee merkittävä osa opiskelijoista vuosittain.

Keväällä 2020 Kauppakorkeakoulun opiskelijoita oli vaihdossa ympäri maailmaa yhteensä parisen sataa.

“Koronavirus levisi aluksi Kiinassa, emmekä uskoneet sen vaikuttavan opiskelijoihimme kovin laajasti. Vielä silloin, kun virus rantautui Italiaan, uskoimme sen vaikuttavan vain paikallisesti. Aika pian kuitenkin selvisi, että epidemia tulisi koskemaan laajalti kaikkia vaihdossa olevia opiskelijoita. Opiskelijoihin oltiin yhteydessä sitä mukaa, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lista epidemia-alueista laajeni maasta toiseen”, kertoo kansainvälisten asioiden suunnittelija, tiiminvetäjä Minna Pekkanen.

Puolivälissä maaliskuuta 2020 Aalto-yliopisto teki päätöksen kutsua kaikki vaihdossa olleet opiskelijat kotiin.

“Teimme pikavauhdilla kyselyn, jossa selvitimme vaihdossa olleiden opiskelijoidemme tilanteen; missä kukin oli juuri sillä hetkellä ja mitkä olivat paluusuunnitelmat. Jotta keskeytynyt vaihto olisi vaikuttanut mahdollisimman vähän opiskelijan opintoihin, selvitettiin myös vaihto-opintojen tilannetta; kuinka paljon opintoja oli suoritettu ja oliko keskeneräisiä opintoja mahdollista jatkaa etänä Suomesta käsin. Tavoitteena oli, että mahdollisimman paljon vaihdossa aloitetuista opinnoista saadaan suoritettua loppuun. Sama tahtotila oli onneksi yhteistyöyliopistoissamme ympäri maailman”, kertoo suunnittelija Sanna Krigsholm.

Saapuvia vaihto-opiskelijoita oli Kauppakorkeakoulussa keväällä 2020 yhteensä noin 150, joista reilut sata palasi kotiin kesken lukukauden. Parisenkymmentä opiskelijaa kuitenkin jäi Aaltoon lukukauden loppuun asti, koska he kokivat Suomen tuolloin kotimaataan turvallisemmaksi paikaksi. Aalto-yliopiston onnistunut siirtyminen etäopetukseen mahdollisti kaikille halukkaille vaihto-opintojen loppuun saattamisen myös kotoa käsin.

Turbulenssia jo ennen koronaakin

Vaikka korona on ollut opiskelijavaihdon näkökulmasta kansainvälisten kriisien synkin huipentuma, on kansainvälisen liikkuvuuden kentällä ollut turbulenssia jo ennen koronaakin. Syksyllä 2019 Hong Kongin levottomuudet keskeyttivät useiden Aallon opiskelijoiden vaihdon ennenaikaisesti ja Chilen mellakat, Barcelonan mielenosoitukset sekä Australian maastopalot aiheuttivat huolta kyseisissä kohteissa olleille vaihto-opiskelijoille.

Jo edellä mainittuja aiemminkin on maailmalla tapahtunut ikäviä asioita; on koettu Japanin tsunami, sikainfluenssa, luonnonmullistukset, kuten maanjäristykset, lukuisat terrori-iskut ja muut levottomuudet. Myös geopoliittiset jännitteet ja ihmisoikeuskysymykset ovat tuoneet lisääntyneessä määrin haasteita kansainväliseen yliopistoyhteistyöhön.

“Kauppakorkeakoululla on noin 160 yhteistyöyliopistoa ympäri maailmaa. Aina äkillisten kriisien sattuessa varmasti meillä kaikilla kansainvälisen opiskelijaliikkuvuuden parissa työskentelevillä tulee ensimmäisenä mieleen ajatus, onko opiskelijoitamme vaihdossa kyseisessä kohteessa juuri sillä hetkellä. Onneksi meillä on kokenut tiimi, joka on ollut monessa mukana vuosien varrella”, sanoo Kauppakorkeakoulun kansainvälisten asioiden päällikkö Saila Kurtbay.

Opiskelijoilla kova halu kansainvälistyä

Koronasta huolimatta opiskelijoita on lähtenyt kohdemaihin ja saapunut Suomeen vaihtoon koko pandemian ajan. Vaihtoon lähteneiden ja saapuvien määrät ovat olleet aiempaa pienempiä, mutta samalla työllistävämpiä lukuisten peruutusten, lukukausien siirtojen ja eri opiskelumuotojen takia.

Opiskelijat ovat joutuneet sietämään paljon epävarmuutta, koska vaihtoon valituksi tullessaan he eivät ole voineet tietää, minkälainen tautitilanne tai millaiset maahantulorajoitukset kohdemaassa on varsinaisena vaihtoon lähdön hetkenä. Useilla opiskelijoilla vaihto on lopulta peruuntunut vasta viime hetkillä esimerkiksi maahantulorajoitusten vuoksi. Pandemiatilanteen takia monet ovat myös joutuneet tyytymään vaihdon suorittamiseen etänä Suomesta käsin. Myös Aaltoon saapuneissa vaihto-opiskelijoissa on parin vuoden aikana ollut kymmenittäin opiskelijoita, jotka ovat suorittaneet vaihdon etänä kotimaassaan.

”Kansainvälistymisen palo ei ole opiskelijoiltamme hävinnyt mihinkään, vaan epävarmuustekijöistä huolimatta opiskelijavaihto koetaan tärkeänä osana opiskelua ja työelämävalmiuksien kerryttämistä. Kuluvana lukuvuonna 2021–2022 vaihto-opiskelu kiinnosti lähes neljääsataa Kauppakorkeakoulun opiskelijaa ja lukuvuodeksi 2022–2023 opiskelijavaihtoon on hakenut peräti 500 opiskelijaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys”, Saila Kurtbay sanoo. 

Positiivista seurausta pandemiasta on lisääntynyt teknologian hyödyntäminen opetuksessa ja oppimisessa. Monikulttuurista ja kansainvälistä kokemusta on nyt mahdollista kerryttää myös verkko-opetuksen kautta, jos ei syystä tai toisesta pysty lähtemään vaihtoon.

Kauppakorkeakoulu on ollut perustamassa yhdessä kuuden eurooppalaisen huippuyliopiston kanssa European Common Online Learning (ECOL) -verkostoa. Sen puitteissa jo yhteensä 250 verkostoon kuuluvien yliopistojen opiskelijaa on osallistunut kursseille lukuvuoden 2021–2022 aikana. ECOL-verkostoon kuuluu Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun lisäksi University of St. Gallen Sveitsistä, ESADE Business School Espanjasta, Rotterdam School of Management Alankomaista, Universita Commerciale Luigi Bocconi Italiasta, Wirtschaftsuniversität Wien Itävallasta ja Copenhagen Business School Tanskasta.

Kauppakorkeakoulun kansainvälisten asioiden tiimin kuuluvat:

Saila Kurtbay

Saila Kurtbay

Head, International Affairs, School of Business
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Syksyinen kampusalue
Opinnot Julkaistu:

Syksyn 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Syksyn kurssien ilmoittautuminen alkaa aikaisintaan elokuussa.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.