Uutiset

Maarit Karppinen sai ERC-PoC rahoituksen

Rahoitus kattaa tutkimuksen, jolla pyritään osoittamaan läpinäkyvän ja joustavan, moniin mahdollisiin sovelluksiin sopivan mikroakun toimivuus.

Euroopan tutkimusneuvosto myönsi Aalto-yliopiston epäorgaanisen kemian professorille Maarit Karppiselle 150 000 euroa Proof of Concept (PoC) ‑rahoitusta läpinäkyvien ja joustavien orgaanisten litiumohutkalvoihin perustuvien 3D-mikroakkujen kehittämiseen.

Tarve integroida virtalähde monenlaisiin elektronisiin laitteisiin, kuten älykortteihin, RFID-tunnisteisiin, lääkinnällisiin laitteisiin, langattomiin sensoreihin sekä esineiden internetiin (Internet-of-Things, IoT) liitettyihin laitteisiin, on kasvamassa nopeasti. Kiinteän ohutkalvomateriaalin avulla toteutetussa mikroakussa on lukuisia ominaisuuksia, kuten läpinäkyvyys, joustavuus ja turvallisuus, jotka tekevät siitä hyvin potentiaalisen tähän tarkoitukseen.

Kaavakuva joustavasta ja läpinäkyvästä, täysin ALD/MLD-menetelmään perustuvasta orgaanisesta litiumioniakusta.

Hankkeessa professori Karppisen ja hänen tutkimusryhmänsä tavoitteena on suunnitella ja rakentaa täysin atomi-/molekyylikerroskasvatustekniikan (ALD/MLD) käyttöön perustuva orgaaninen 3D-mikrolitiumakku ja tunnistaa sovellukset, jotka parhaiten soveltuisivat tekniikan varhaiseen kaupalliseen käyttöön. Hanke rakentuu viimeisimpien vahvojen tieteellisten havaintojen sekä tutkimusryhmän ALD/MLD-prosessiin liittyvän kehitystyön varaan. ALD/MLD-menetelmän avulla on mahdollista luoda yhtenäinen pinnoite monimutkaisille suuren pinta-alan mikrorakenteille, joita ohutkalvoakun energia- ja tehotiheyden parantaminen vaatii.

ERC-PoC –rahoituksen saanut hanke liittyy vahvasti myös professori Karppisen johtamaan ja Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaan CloseLoop-hankkeeseen. Siinä kehitetään ja arvioidaan uusia kiertotalouden kannalta kestäviä materiaalivaihtoehtoja käytettäviksi vaativissa sovelluksissa, kuten litiumakuissa.

Lisätietoja:
Aalto-professori Maarit Karppinen, [email protected]
Tohtorikoulutettava Mikko Nisula, [email protected]
Tekniikan tohtori Pertti Kauranen, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Kaupunkitutkija Johanna Lilius
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Avoimen opettajan haastattelu: kaupunkitutkija Johanna Lilius

Tekniikan tohtori Johanna Lilius työskentelee kaupunkitutkijana Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella ja opettaa myös avoimessa yliopistossa.