Uutiset

Maiseman tekijät -teos ja Aino Karilas palkittiin Maisema-arkkitehtuuripäivässä

Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko ja Vuoden nuori maisema-arkkitehti palkittiin Maisema-arkkitehtuuripäivänä 14. lokakuuta.
Maiseman tekijät -kirjan työryhmä juhlatunnelmissa poseeraa kirja kädessään
Maiseman tekijät -kirjan työryhmä: (vasemmalta lukien) graafikko Cleo Bade, maisema-arkkitehdit Aapo Pihkala, Emilia Weckman, Jyrki Sinkkilä ja kustannustoimittaja Kati Saonegin. Kuva: Annu Ahonen / Aalto-yliopisto

Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko 2022:ksi on valittu Maiseman tekijät -teos. Maisema-arkkitehtiliitto MARK ry palkitsi kirjan työryhmän Jyrki Sinkkilän, Aapo Pihkalan ja Emilia Weckmanin Maisema-arkkitehtuuripäivässä 14. lokakuuta. Maiseman tekijät -kirja on Suomen, ehkä jopa maailman, ensimmäinen maisema-arkkitehtien työtä esittelevä kirja, joka kertoo mitä maisema-arkkitehdit tekevät.

”Teos Maiseman tekijät on suuri harppaus maisema-arkkitehtuurin tunnettuuden lisäämiseksi. Kirja luotaa suomalaisten maisema-arkkitehtien monipuolista ammattikuvaa ja asiantuntemusta sekä esittelee hienosti alan laajaa tehtäväkenttää. Teos lisää ansiokkaasti ymmärrystä maisema-arkkitehtuurista, kasvattaa alan kiinnostavuutta sekä kutsuu syventymään siihen, mitä kaikkea maisema-arkkitehti voi tehdä ja olla. Teoksen kiinnostava katsaus ammattimme nykytilanteesta kutsuu rohkeasti unelmoimaan maisema-arkkitehtien tulevaisuuden mahdollisuuksista”, liiton tiedotteessa kerrotaan.

Vuoden nuoreksi maisema-arkkitehdiksi 2022 valittiin maisema-arkkitehti, Aalto-yliopiston alumni Aino Karilas. ”Karilas tunnetaan maassamme dynaamisen kasvillisuussuunnittelun pioneerina. Hän on edistänyt uraauurtavasti urbaanin ympäristön maisema-arkkitehtuurin monimuotoisuutta ja uutta esteettistä ilmaisua. Hän työskentelee aktiivisesti kaupunkiluonnon monimuotoisuuden ja ekologisten verkostojen teemojen parissa. Ainon avoin tapa keskustella ja jakaa tietoa suunnittelun eri näkökulmista on omiaan edistämään maisema-arkkitehtuurin kehitystä Suomessa. Hänen aktiivisesta panoksestaan alan kehittämiseen on syntynyt myös Dynaaminen kasvillisuus - Kaunista ja kestävää monimuotoisuutta rakennetuille viheralueille -opas”, palkintoperusteluissa todetaan.

Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko on suomalaista maisema-arkkitehtuuria tai maisema-arkkitehtuurikulttuuria edistävä teko. Teko voi olla alan toimintamahdollisuuksien vahvistamista, alan arvostusta tai näkyvyyttä edistävä. Vuoden nuoren maisema-arkkitehdin valinnalla maisema-arkkitehtiliitto haluaa nostaa nuoria, taitavia ja lahjakkaita nuoria esille. Palkinnon näkökulmana on erityisesti ennakkoluulottoman, uuden näkökulman ottaminen maisema-arkkitehtuuriin.

Maisema-arkkitehdit muokkaavat maisemaa. Kesäisessä kuvassa Flow-festivaalialueelta ihmiset viihtyvät ulkona ja telttakatoksissa.

Maiseman tekijät (ulkoinen linkki)

Maisema-arkkitehdit muokkaavat maisemaa. Maiseman suunnittelun painopiste on siirtynyt erillisistä viheralueista laajempiin kokonaisuuksiin.

Festival attendees on green grass

Maisema-arkkitehtien kädenjälki näkyy kaikkialla

Maisema-arkkitehdiksi on voinut opiskella Suomessa 30 vuotta. Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelma juhlistaa koulutuksen tasavuosia lokakuussa 7.-11.10.2019.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Opiskelijakilpailun voitaneet ehdotukset, yllä "Kaartin kaiku" (Tekijä Susanna Lumme) ja alla "Iikka" (Tekijät Sirre Kronlöf ja Koo Okkonen).
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Aalto-yliopiston opiskelijat tarttuivat ajankohtaiseen Kasarmitorin kehityshankkeeseen opiskelijakilpailussa

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja sisustusarkkitehtuurin opiskelijat visioivat erilaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia Helsingin Kasarmitorille opiskelijakilpailussa.
Sinipunainen liukuväritausta ja ilmapallojen päällä leijuva podiumi, jonka päällä valkoista savua, josta hohtavat valon eri spektrit.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2024 voittaja on AALTOLAB Virtual Laboratories

Aalto-yliopiston vuoden 2024 avoimen tieteen palkinnon saaja on valittu.
Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.