Uutiset

Merja Tornikoski: Olen sielullisesti havaitseva tähtitieteilijä

Merja Tornikoski on kulkenut rohkeasti sitä kohti, mikä häntä kiinnostaa. Se on vienyt hänet muun muassa Chileen työskentelemään avustavana tähtitieteilijänä sekä NASAn avaruussukkulakeskukseen auttamaan astronautteja avaruuslentojen onnistumisessa. Aalto-yliopistossa Merja on opettanut radioastronomiaa jo yli 25 vuotta, minkä lisäksi hän toimi Metsähovin radio-observatorion johtajana 2004–2014. Lue, millaista on kulkea Merja Tornikosken kengissä.
Merja Tornikoski ihastelemassa revontulia Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatoriolla.
Merja Tornikoski on innokas revontulibongari. Kuva: Merja Tornikoski

Olet väitellyt TKK:ssa teknologian (avaruustekniikan) tohtoriksi 1994, kerro minkälaista oli olla avaruustekniikan väitöskirjatutkijana?

Opintotaustaani voisi kuvailla otsikolla: "Avaruutta monelta kantilta". Valmistuin Aalto-yliopiston edeltäjästä, Teknillisestä korkeakoulusta, vuonna 1994 diplomi-insinööriksi tietotekniikasta ja samalla haalin yksittäisiä kursseja tähtitieteistä ja plasmafysiikasta Helsingin ja Turun yliopistolta. Tietotekniikan lisäksi opiskelin TKK:lla avaruustekniikkaa, mikä oli silloin aikoinaan aivan uusi opintokokonaisuus. Olen aina mennyt opinnoissa siihen suuntaan, mikä minua itseäni kiinnostaa.  Voin sanoa että opintoyhdistelmäni oli aikoinaan jopa outo kokonaisuus, koska yhdistelmä oli niin uusi - tietotekniikkaa ja tähtitiedettä. Näen, että omalaatuisen opintopolkuni vuoksi olen ollut tiennäyttäjänä avaruustutkimukselle, koska nykyäänkin omat väitöskirjaohjattavani käyvät avaruustekniikan opintojen lisäksi kursseja Turun ja Helsingin yliopiston tähtitieteellisestä tutkimuksesta.  

Olet ollut vastuussa Aallon radioastronomian opetuksesta ja toiminut Metsähovin radio-observatorion johtajana 2004–2014. Miten tarinasi alkoi Metsähovilla? 

Aloitin Metsähovissa jo ennen kuin valmistuin diplomi-insinööriksi TKK:lta vuonna 1994, kun sain mahdollisuuden tehdä diplomityön aurinkotutkimukseen liittyvästä ohjelmistosta. Diplomityön tekemisen ohella tein myös osa-aikaisesti kvasaari- ja aurinkohavaintoja –  pääsin siis jo kesätyövaiheessa tekemään ihan käytännössä mittaustyötä, mikä oli mielestäni hienoa.  Metsähovia kuvailisin pelottomaksi porukaksi. Metsähoviin ei päädytä puhtaasti tähtitieteellisen kiinnostuksen kautta, vaan meillä on monialainen osaajajoukko observatoriolla, esimerkiksi osaajia fysiikan, matematiikan ja radiotekniikan taustoista. Teemme yhteistyötä sellaisella "mennään ja kokeillaan" -periaatteella. Tämä periaate on vienyt tiedonsiirtotekniikoidemme kehitystä eteenpäin. Sanoisin, että Metsähovissa juuri yhdessä tekeminen ja "mennään ja kokeillaan" -ajatusmaailma on vahvistanut meidän yhteistä tekemistä ja tutkimusprofiilia.  

Entä miten näet radioastronomisen tutkimuksen kehittyneen urasi aikana?

Teleskooppiverkostot ovat kehittyneet vuosien aikana merkittävästi. Verkosto muodostuu kansainvälisestä yhteistyöstä, missä verkostoon kuuluvat radio-observatoriot tekevät teleskoopeillaan tismalleen samaan aikaan identtisiä mittauksia tietyistä tutkittavista kohteista avaruudessa. Voimme siis puhutella teleskooppiverkostoa maapallon kokoisena teleskooppina. 

Myös radiotekniikan kehitys on vienyt radioastronomista tutkimusta eteenpäin. Teemme asioita, joista emme voineet edes haaveilla kymmenen vuotta sitten. Saamme Metsähoviin ensi vuonna uuden vastaanottimen, joka on huikean paljon parempi kuin nykyiset. Pystymme tekemään samalla teleskoopilla monitaajuisia ja tarkempia mittauksia. Tekniikan kehitys on tuonut alalle myös uudenlaisia uhkakuvia. Radiotekniikan kehittyessä radiokaistoja häviää käytöstä muulle radioliikenteelle, esimerkiksi puhelin- tutka- tai satelliittiliikenteeseen. Puhumme nykyään radiosaasteesta, joka on iso haaste alalla. Alempien radiotaajuuksien ruuhkautuessa, korkeimmat mahdolliset radiotaajuudet olivat aiemmin vain pienelle osalle radioliikennettä mahdollista hyödyntää, mutta tekniikan kehittyessä myös muut toimijat ylettävät tekniikallaan korkeimmille taajuuksille.    

Olet työskennellyt Nasan Space Flight -keskuksessa Floridassa ja Teksasissa. Voitko kertoa meille jonkin tarinan niiltä ajoilta? 

Sanoisin, että metsähovilaiset päätyivät osaksi Nasan Space Flight Centerissä tehtävää avaruussukkulatyötä ja tukemaan avaruussukkula Discoveryn lentoa vuonna 1998 samaisen "mennään ja kokeillaan" - periaatteen myötä. Tarina alkaa 1976 Nobel-palkitusta fyysikosta Samuel C.C. Tingistä, joka johti aikanaan Alpha Magnetic Spectrometer -projektia, ja jonka johtaman projektin prototyyppi oli testattavana avaruussukkulalennolla.  

Professori Ting oli vierailulla Suomen Turussa ja matkan varrella Turkuun hän vieraili Metsähovin radio-observatoriolla. Ting kertoi silloiselle Metsähovin johtajalle, Seppo Urpolle, Nasalla käynnissä olevasta projektista, jossa varmistetaan datayhteys avaruussukkulalennolle sijoitettavan AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) -havaintolaitteen ja komentokeskuksen välillä. Seppo Urpo totesi, että onpas hauska sattuma, meiltä Metsähovista löytyy juuri päteviä tyyppejä siihen hommaan.  Tämän kohtaamisen myötä Metsähovilta lähti vuodeksi tiimi Yhdysvaltoihin tekemään kolmivuorotyötä sukkulalentojen simulaatioihin ja lentotestauksiin. Tiimi työskenteli varmistaakseen AMS-havaintolaitteen ja komentokeskuksen välisen tiedonsiirron koko sukkulalennon aikana. 

Olimme ensin Floridan Kennedyn Space Centerissä, jossa koottiin kaikkia tarvittavia laitteita ja valmisteltiin avaruussukkulaa valmiiksi tulevaa lentoa varten. AMS-laitetta säilytettiin siellä eräänlaisessa puhdastilassa ennen sukkulaan liittämistä.  Simulaatioiden ja varsinaisen sukkulalennon aikana olimme Teksasissa Johnson Space Centerissä. Komentokeskuksessa simuloitiin avaruuslentoa kaikissa mahdollisissa skenaarioissa. Nasan strategia oli valmistautua kaikkeen ja se osoittautui toimivaksi. Olimme varsinaisen lennon aikana komentokeskuksessa ja voin todeta, että astronautit eivät kohdanneet lennon aikana onneksi ongelmia, mihin emme olisi jo olleet valmistautuneet tiiminä. Muistan, kun professori Ting kulki ohjaamokeskuksessa tarjoamassa ensisijassa meille suomalaisille kahvia. Hän tiesi, että olemme kansana kahvin ystäviä ja hyödynsi tätä tilaisuutta maistattamalla, onko hänen keittämänsä kahvin kelvollista. Tingin mukaan jos kahvi kelpaa meille kahvikansalle, sen on oltava varsin hyvää.   

Merja Tornikoski kuvaa tähtitaivasta.
Merja Tornikoski harrastaa aktiivisesti valokuvaamista. Merja kertoo valokuvaansa luontoa mieluiten öisin, koska yöllä valo on kaikista mielenkiintoisinta. Kuva: Merja Tornikoski

Olet innokas revontulibongari. Voitko kertoa lisää harrastuksestasi?

Harrastuksen vuoksi vietän paljon unettomia öitä. Olen kiinnostunut yövalokuvauksesta sekä luonnonilmiöistä ja revontulien valokuvauksessa yhdistyvät molemmat. Valokuvatessa minua kiinnostaa erilaiset maisemat, valot ja varjot, jotka ovat mielenkiintoisia erityisesti öisin. Revontulibongaaminen liittyy aurinkoon ja auringon aktiivisuuteen. Mielestäni revontulet ovat auringon aktiivisuuden kauneimpia manifestaatioita. Harrastuksen haasteena on tietysti se, että pilvisiä öitä ei voi aina ennustaa. Tein esimerkiksi helmikuussa 2014 valokuvausreissun Kiirunaan. Matkaa edeltävänä viikkona oli ollut -30 astetta pakkasta ja aurinko oli ollut hyvinkin aktiivinen kuluvalla viikolla. Pakkasin toppavaatteet ja uuden linssin mukaani. Ajattelin, että nyt on onnistunut reissu tulossa. Saapuessani Kiirunaan sää ja auringon aktiivisuus muuttui radikaalisti. Revontulien ja pakkasöiden sijaan sainkin nauttia "mussukelistä" eli nollakelin pilvisistä öistä ja hiljaisesta auringosta.  

Merja Tornikoski koiransa kanssa suppilaudalla.
Merja ulkoilee ja retkeilee aktiivisesti kahden koiransa kanssa. Kuva: Merja Tornikoski

Millaista on kulkea sinun kengissäsi?

Työni on aika monipuolista, mistä tykkäänkin. Työssäni näkee tutkimusta, opetusta, radioteleskoopin ja radiohavaintojen toiminnan varmistamista. Kuvailisin työtäni teknisen tiimin ja tutkimuksen välikappaleena oloksi, rasvaan tutkimuskoneistoa.  Vahvan tekniikkataustani vuoksi puhun insinööritiimin kanssa samaa kieltä tai kiipeilen antennissa tarvittaessa. Tutkimuspuolella on paljon kansainvälisiä projekteja ja julkaisuja, joihin keräämme kansainvälisen verkoston avulla dataa. Lisäksi työhöni kuuluu väitöskirjatutkijoiden ja kesätyöntekijöiden ohjausta.  Olen sielullisesti havaitseva tähtitieteilijä, enkä siksi pysty istumaan yksin jossain kammiossa tuottamassa julkaisuja, vaan tarvitsen niin kutsuttua "hands on" -tekemistä.  

Merja Tornikoski esittelee kvasaaritutkimusta Metsähovin 50-vuotis juhlapäivillä.
Merja Tornikoski esitteli Metsähovin 50-vuotis juhlatilaisuudessa vieraille kvasaarintutkimusta. Kuva: Jaakko Kahilaniemi

Sinun ydinosaamisaluettasi on kvasaarintutkimus. Mitä kvasaarintutkimus tarkoittaa?

Kvasaarit ovat kaukaisten galaksien ytimiä. Kvasaarien valo liikkuu miljardien valovuosien mittaisen matkan kohti maapalloamme. Kvasaarit ovat  poikkeuksellisia, koska niiden keskustat ovat hyvin aktiivisia ja niiden aktiviisuus näkyy meille asti ainoastaan plasmasuihkuista purkautuneina radiosäteilynä, eli eräänlaisena kaukaisena vanhana valona. Ja siksi tulkitsemme niitä radiotaajuksien avulla. Kvasaareista ei eroteta mitään muuta kuin aktiivinen kirkas ydin, jonka voimakkuus ja kirkkaus vaihtelevat, mikä tekee tutkimuksesta mielenkiintoista. Metsähovin radio-observatoriolla on kerätty kaukaisten kvasaarien aktiivisuusdataa viimeisen 50 vuoden ajan, mikä on maailmanlaajuisesti ainutlaatuista. 

Tutustu Tähtitiistai luentosarjaan:

Lue lisää

Metsähovin tutkimusaseman alue rakennuksineen kuvattuna ylhäältä päin syksyisessä maisemassa metsän keskellä.

Suomen ainoa radio-observatorio selvittää avaruuden salaisuuksia

Kirkkonummella sijaitseva Metsähovi kerää tietoa muun muassa Auringosta, kvasaareista ja mustista aukoista. Samalla koulutetaan tulevaisuuden avaruusosaajia.

Uutiset
Metsähovi 50 juhlavuosi

Metsähovin radio-observatorio mitannut merkittäviä löytöjä jo 50 vuoden ajan

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatoriolla on ollut tärkeä merkitys radioastronomian kehityksessä Suomessa.

Uutiset
Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorio sijaitsee Kirkkonummella. Kuva: Aalto-yliopisto / Ira Matilainen

Metsähovin radio-observatorio mukana mustien aukkojen salaisuuksien paljastamisessa

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion teleskooppi Kirkkonummella on mukana kansainvälisessä teleskooppien ryhmässä tutkimassa mustia aukkoja.

Uutiset

Kulje kengissäni

Jotta voimme ymmärtää toisen ihmisen ajatuksia, näkökulmaa tai hänen kohtaamiaan haasteita, meidän on hyvä kulkea pieni matka hänen kengissään. Aalto-yhteisön jäsenet kertovat, minkälaista on juuri heidän kengissään.

Lue lisää Kulje kengissäni -haastatteluja
Walk in my shoes, illustration by Anna Muchenikova.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Ryhmä ihmisiä seisoo luentosalissa pitäen todistuksia ja kukkakimppuja, etualalla on tuoleja.
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

ELEC Award Ceremony and Christmas lunch 2024 -tilaisuudessa palkittiin esimerkillistä saavutuksista

Tiistaina 17. joulukuuta Sähkötekniikan korkeakoulu kokoontui juhlistamaan vuoden merkittävimpiä opetuksen, tutkimuksen ja vaikuttavuuden saavutuksia. Lue lisää palkituista ja saavutuksista.