Uutiset

Suomen ainoa radio-observatorio selvittää avaruuden salaisuuksia

Kirkkonummella sijaitseva Metsähovi kerää tietoa muun muassa Auringosta, kvasaareista ja mustista aukoista. Samalla koulutetaan tulevaisuuden avaruusosaajia.
Metsähovin tutkimusaseman alue rakennuksineen kuvattuna ylhäältä päin syksyisessä maisemassa metsän keskellä.
Kuva: Mikko Raskinen.

Mutkaisen maalaistien päässä sijaitsee aidattu alue, jonka porteista ei ole asiaa, jos laitteistaan ei sulje puhelinverkkoa, datayhteyttä, langatonta verkkoa ja Bluetoothia – täällä vallitsee täydellinen radiohiljaisuus. 

Kirkkonummella sijaitseva Metsähovin radio-observatorio on Suomessa ainoa laatuaan, ja se on ollut mukana monissa merkittävissä kansainvälisissä avaruusprojekteissa. 

Radio-observatorion maamerkki on jättimäistä golfpalloa muistuttava kupu. Se kätkee sisälleen Metsähovin kruununjalokiven, 14-metrisen radioteleskoopin, joka on havainnoinut avaruutta kuuliaisesti jo 50 vuotta. 

Mukana mustan aukon kuvaamisessa 

Metsähovin tutkimuksen pääalueita ovat Auringon millimetri- ja mikroaaltosäteily, muuttuvat kvasaarit – eli etäisten galaksien aktiiviset ytimet – sekä pitkäkantainterferometria (VLBI). 

VLBI-tekniikassa eri puolilla maailmaa olevat radioteleskoopit toimivat yhtenä maapallon kokoisena teleskooppina. Tekniikka mahdollisti esimerkiksi ensimmäiset kuvat mustasta aukosta, joiden laatimisessa Metsähovi oli mukana. 

Lähivuosina Metsähovissa on luvassa paljon uudistuksia. Yksi niistä on 14-metrisen radioteleskoopin uusi vastaanotin, joka asennetaan ensi vuonna. Vastaanotin on teleskoopin sydän, joten uusinta tekniikkaa edustava laite tulee mullistamaan Metsähovissa tehtävät havainnot ja mahdollistaa uudenlaisen tutkimuksen niin kansainvälisissä verkostoissa kuin yksinäänkin.

Radioteleskooppiprojektista käytännön osaamista

Hiljattain Metsähovin pihamaalle on alkanut nousta pienempiä, 5,5-metrisiä teleskooppeja. MCA, eli Metsähovi Compact Array, on useamman radioteleskoopin kokonaisuus, jossa on ollut mukana opiskelijoita eri aloilta jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Projekti on monialaisuudessaan ja käytännön opetuksessaan varsin ainutlaatuinen, eikä vastaavanlaisia esimerkkejä juuri löydy Euroopasta. 

Aalto-yliopistossa avaruustiedettä ja -tekniikkaa opiskeleva Jere Raassina ohjelmoi MCA-projektissa käytettyjen yksittäisten teleskooppien ohjausohjelman. Raassinan ohjelmistolla usean antennin kokonaisuutta voi ohjata suorittamaan mittauksia automaattisesti tai niille voi antaa yksittäisiä käskyjä, kuten suunnata antenni tiettyyn kohteeseen tai laittaa datantallennus päälle. Raassinan mielestä parasta projektissa oli se, että hän pääsi konkreettisesti hyödyntämään omaa osaamistaan. 

”Mieleeni ovat jääneet hetket, jolloin sain jonkin uuden asian toimimaan. Esimerkiksi, kun sain läppäriltäni liikutettua antenneja tai kun näin ensimmäisistä mittauksista saadut datat”, hän kertoo. 

Myös pienemmillä teleskoopeilla voidaan hyödyntää VLBI-tekniikkaa eli myös ne voidaan yhdistää muihin maailman teleskooppeihin yhdeksi jättiteleskoopiksi. MCA-projektin neljästä radioteleskoopista kaksi on jo toimintakunnossa.

”Kun radioteleskoopit saadaan kytkettyä yhteen ja lisää teleskooppeja valmiiksi, avautuu aivan uusia tutkimusmahdollisuuksia. Sitä ennenkin laitteisto on aktiivisessa käytössä, kun sen rakentamiseen ja kehittämiseen osallistuu eri alojen opiskelijoita, joille projekti mahdollistaa työskentelyn radioteleskooppien parissa”, Metsähovin johtaja Joni Tammi sanoo. 

Syksyisessä maisemassa ylhäältä päin kuvattu Metsähovin maamerkki, jättimäistä golfpalloa muistuttava kupu, joka erottuu selvästi muista rakennuksista.
Jättimäistä golfpalloa muistuttava kupu kätkee sisälleen 14-metrisen radioteleskoopin. Kuva: Mikko Raskinen.

Nuorten innostus tarttuu 

Metsähovissa paiskitaan aktiivisesti töitä sen eteen, että Suomessa riittää avaruusosaajia myös tulevaisuudessa. MCA-teleskooppien myötä on avautunut lisää mahdollisuuksia yhteistyöhön koulujen kanssa. 

Joni Tammen omaan uravalintaan vaikutti paljon, kun hän pääsi teini-iässä tapaamaan avaruustutkijoita. Hän haluaakin kannustaa nuoria alalle kertomalla tutkimuksesta ja tutkijan työstä. Nuorten innostus muistuttaa myös siitä, mikä hänet itsensä aikoinaan alalle ajoi. 

”Rahoitushakujen ja laadunvarmistusprojektien keskellä tarvitsee silloin tällöin muistutuksia siitä, että tässä pääsee ensimmäisten joukossa kuulemaan tai selvittämään äärimmäisen kiinnostavia asioita”, Tammi kertoo. 

Yksi näistä innokkaista nuorista on Jokirinteen koulun yhdeksäsluokkalainen Anna Casella, joka suoritti TET-harjoittelunsa Metsähovissa. 

TET-harjoittelija Anna Casella istumassa työpöydän ääressä ympärillään useita tietokonenäyttöjä näppäimistöjä ja muita teknisiä laitteita.
Anna Casellan kuvasi Merja Tornikoski.

Avaruus on kiinnostanut Kirkkonummella asuvaa Casellaa jo alakoulusta lähtien, mutta ennen hänen koulunsa ja Metsähovin yhteistyötä hän ei tiennyt, että kotikunnasta löytyy maan ainoa radio-observatorio. 

Casella pääsi harjoittelussaan tutustumaan observatorion toimintaan, esittelemään havaintojen tekoa etänä lukiolaisten teknologiatapahtumassa sekä auttamaan teleskoopin 3D-mallin rakentamisessa. Malli on esillä Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -näyttelyssä syksyllä. 

”Minulla oli jo aiemmin käsitys, että jotain avaruuteen tai tekniikkaan liittyvää haluaisin opiskella. Harjoittelu vahvisti tämän olevan sitä, mistä tykkään”, Casella kertoo.

Entä millaista on ollut viettää päivät radiohiljaisuudessa ilman puhelinta?

”Ei ole ollut yhtään vaikeaa! On ollut ihanaa, ettei ole ollut mahdollisuutta päästä katsomaan puhelinta.” 

Tässä pääsee ensimmäisten joukossa kuulemaan tai selvittämään äärimmäisen kiinnostavia asioita.

Joni Tammi, Metsähovin johtaja
Lähikuva radioteleskoopin kuvusta sinistä taivasta vasten.
Kuva: Ira Matilainen

Metsähovin radio-observatorio

  • Aloitti toimintansa 11.4.1974 ja viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan. 
  • Toimi aluksi radiotutkimusasemana, mutta on siirtynyt observatoriotoimintaan, jossa myös opetetaan radioastronomiaan ja avaruuteen liittyvää radiotekniikkaa.
  • Tutkimuksen kolme pääaluetta: aktiivisten galaksien tutkimus, Auringon radiomonitorointi sekä kansainväliset radioteleskooppiverkostojen yhteishavainnot. 
  • Ainoita paikkoja maailmassa, joissa keskitytään aktiivisten galaksien ja Auringon muuttuvuuden pitkäaikaiseen monitorointiin korkeilla radiotaajuuksilla – ilman näitä havaintoja ei esimerkiksi voitaisi sanoa, onko jokin yksittäinen havainto normaalia käyttäytymistä vai poikkeustapaus 
  • Aiemmin 24/7-havainnointi vaati henkilöstöltä läsnäoloa kellon ympäri, mutta etäyhteyksien ja automaation ansiosta tutkijat voivat nykyään toisinaan myös nukkua havaintovuoronsa aikana.

Artikkeli on julkaistu Aalto University Magazinen numerossa 34 (issuu.com) syyskuussa 2024.

Lue lisää

MCA-teleskoopit Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatoriossa revontulien alla.

50 vuotta täyttävän radio-observatorion uudet teleskoopit valmistuivat

Teleskoopit avaavat uusia mahdollisuuksia monialaiseen avaruustutkimukseen ja -koulutukseen. Opiskelijoille on tarjoutunut ainutlaatuinen mahdollisuus suunnitella ja rakentaa monet teleskooppijärjestelmän keskeiset osat syöttötorvista antennien mekaniikkaan.

Uutiset
Metsähovi 50 vuotta

Tähtitiistait tuovat tähtitieteen lähelle jokaisen arkea

Kaikille avoimessa Tähtitiistait-luentosarjassa pääset kuulemaan muun muassa levottomien mustien aukkojen tutkimuksesta, maapallon kokoisista teleskoopeista, ja mitä historiallinen 50-vuotinen aurinkotutkimus voi kertoa meistä itsestämme ja tulevaisuudestamme maapallolla. Luentosarja järjestetään syksyllä 2024 verkossa sekä paikan päällä Otaniemessä. Tervetuloa!

Uutiset
Metsähovi Radio Telescope

Metsähovin radio-observatorio

Metsähovi on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Valkoinen kukka edessä, ihmisiä taustalla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miehet, ruotsinkieliset ja maisterin tutkinnon suorittaneet omistavat eniten listaamattomien yritysten osakkeita

Ensimmäisessä kattavassa selvityksessä suomalaisten henkilöomisteisten listaamattomien osakeyhtiöiden omistajista selvisi muun muassa se, että vain kolme prosenttia väestöstä omistaa näiden yhtiöiden osakkeita.
Nautakarjaa laitumella.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vauraiden maiden naudanlihan tuotannon maltillisella vähennyksellä olisi valtavat ilmastohyödyt – vastaa kolmen vuoden globaaleja fossiilisia päästöjä

Uusi tutkimus osoittaa, että metsien kasvatus laidunmaille auttaisi saavuttamaan merkittäviä ilmastohyötyjä.
Tuomas Savolainen esittelemässä teleskooppeja Metsähovin observatorion 50-vuotis juhlatilaisuudessa.
Yliopisto Julkaistu:

Tuomas Savolainen: Tähtieteellisessä tutkimuksessa seilaamme usein tuntemattomilla vesillä

"Tutkijana täytyy sietää jatkuvasti epävarmuutta. Tulee myös muistaa, että tutkimusta ei olisi mitään järkeä tehdä, jos olisimme aina varmoja kaikesta. Toisekseen, aina ensin pitää vakuuttaa itsensä."
Valaistu moottoritie, merta, rakennuksia ja taivasta
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva sijoitus tekoälyyn – Suomeen perustetaan ELLIS-instituutti tehostamaan tutkimusta ja houkuttelemaan osaajia

Suomalainen tekoälytutkimus on saanut merkittävän tuen hallitukselta ja lahjoittajalta.