Muotoilun lopputöiden Metex-palkintoehdokkaat julki
Metex-palkinto jaetaan huipputason opinnäytetyölle, joka on tehty yhteistyössä teknologiayrityksen kanssa tai joka suoraan tai epäsuorasti edistää muotoilun ja taiteen merkittävyyttä sekä hyödyntämistä teknologiayrityksissä.
Voittaja julkistetaan Muotoilijan kohtalo (Designer’s Destiny) -tapahtumassa Otaniemessä torstaina 23. tammikuuta. Palkinnon arvo on 5000 euroa.
Neljä ehdokasta
Juan Camilo Sánchez Carranco: Vibrating Instruments In Virtual Reality: A cohesive approach to the design of Virtual Reality Musical Instruments
Opinnäytetyö esittelee virtuaalitodellisuudessa käytettävän musiikki-instrumentin (Virtual Reality Musical Instrument, VRMI) suunnittelun, toteutuksen ja johtopäätökset.
Projekti keskittyi siihen, miten virtuaalitodellisuus voi parantaa yksilöllistä musiikillista vuorovaikutusta hämärtämällä rajoja esiintyjän, instrumentin ja ympäristön välillä. Se luo kokonaisvaltaisen kokemuksen 3D-äänen, audiovisuaalisen palautteen, kehollisen ja tilallisen vuorovaikutuksen, esiintyjän ja järjestelmän vasteiden kautta.
Sound in New Media, Median laitos
Salvador Hernandez Gazga: La Loma Larga – Rethinking an inner-city edge in Monterrey, Mexico. Inequality and the built environment
Meksikon kaupungeissa on runsaasti sosioekonomista eriarvoisuutta ja alueellista segregaatiota. Opinnäytetyö tutkii Meksikon kaupunkien nykytilanteen syitä, jotka juontavat juurensa historiallisiin, kulttuurisiin, poliittisiin ja taloudellisiin päätöksiin kansallisella tasolla.
La Loma Largan alue on esimerkki varakkaan naapuruston ja köyhän asuinalueen välisestä vastakkainasettelusta. Opinnäytetyö ehdottaa ratkaisuja alueen suunnitteluun eriarvoistumisen vähentämiseksi. Kaupunginosasuunnitelma rakennettiin ja optimoitiin käyttämällä edistyneitä laskentamenetelmiä ja -työkaluja.
Creative Sustainability, Department of Architecture
Ville Piippo: Design Exploration in modular frame architecture for battery electric motorcycles
Maailma on siirtymässä ympäristöystävällisiin ja kestäviin matkustusmuotoihin, mutta omaleimaisuuden puute rajoittaa sähköisten moottoripyörien teknisiä ominaisuuksia ja samalla myyntiä.
Opinnäytteen taustatutkimus keskittyy siihen, kuinka modulaarinen sähkömoottoripyörän runkoarkkitehtuuri voisi tarjota uusia mahdollisuuksia ajoergonomiaan sekä aikaa kestävään moottoripyörien suunnitteluun.
Collaborative and Industrial Design, muotoilun laitos
Huiyang Yu: Improving Desktop FDM 3D Printer by User-Centered Design
3D-tulostustekniikka on ollut paljon esillä viimeisen vuosikymmenen aikana, vaikka se keksittiin jo 1980-luvulla. Näiden koneiden huono käyttökokemus on saanut käyttäjät uskomaan, että 3D-tulostimet ovat lähinnä ammattileluja työkalun sijaan.
Opinnäytetyössä kuvataan 3D-tulostimen tuotekehitysprosessi. Työ dokumentoi projektin kaikki kehitysvaiheet sekä tarkastelee myös projektissa tehtyjä virheitä ja puutteita. Kirjoittaja pohtii lopuksi myös, mitkä olisivat projektin tulokset, jos käyttäjälähtöistä suunnittelua olisi toteutettu toisessa järjestyksessä.
Collaborative and Industrial Design, muotoilun laitos
- Julkaistu:
- Päivitetty: