Uutiset

Nokia kiinnostaa: suomalaistutkijoiden analyysista tuli huipputiedelehden luetuin artikkeli

Suomalaistutkijoiden analyysi Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myyntiin johtaneesta prosessista on kerännyt jo noin 20 000 lukukertaa.
Puhelin kädessä, kannettavia tietokoneita samassa pöydässä. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto
Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkijoiden Nokian matkapuhelinliiketoiminnan viimeisiä vuosia käsittelevä tutkimus on noussut arvostetun Business History -tiedejulkaisun luetuimmaksi artikkeliksi latausten lukumäärällä mitattuna. Kyseessä on liiketoimintahistorian arvostetuin tiedejulkaisu.

“On hienoa, että verraten monimutkainen ja tutkimuskohdetta avoimesti lähestyvä tutkimuksemme on saanut näin laajan ja laadukkaan lukijakunnan”, iloitsee Jyväskylän yliopiston strategian ja taloushistorian professori Juha-Antti Lamberg.

Business History -tiedejulkaisun artikkelissa ”The curse of agility: The Nokia Corporation and the loss of market dominance in mobile phones, 2003–2013” tutkijat korostavat Nokian vastareaktion Applen ja Android -leirin haasteeseen liittyneen sekavaan, sisäistä kilpailua lietsoneeseen organisaatiorakenteeseen ja selkeän teknologiastrategian puutteeseen. Monitieteinen artikkeli yhdistää muun muassa historiantutkimuksen ja strategisen johtamisen lähtökohtia ja menetelmiä.

Pääasiallinen lukijakunta kansainvälisten huippuyliopistojen opettajat ja opiskelijat

Artikkelin avoin verkkoversio julkaistiin kesällä 2019 ja se on vuodessa ohittanut paljon kauemmin ladatuimpien listalla olleet artikkelit. Nousu ladatuimmaksi artikkeliksi on ollut poikkeuksellisen nopea.

Suuri latausmäärä johtuu ilman muuta aiheen yleisestä kiinnostavuudesta. Lataukset eivät kuitenkaan olisi olleet mahdollisia ilman avointa julkaisua. Latausmäärä osoittaa, kuinka tärkeää avoin tutkimustiedon julkaiseminen on, tutkijat korostavat ja samalla kiittävät Jyväskylän yliopistoa, joka hankki artikkelille avoimen julkaisun.

Suuri latausmäärä myös purkaa myyttiä, ettei suomalainen aihe tai Suomen historiaan läheisesti kiinnittyvä aihe kiinnostaisi maailmalla. Artikkeli on saanut latauksia ympäri maailmaa.

“Kuvitelma, että Nokiaa koskeva artikkeli kiinnostaa vain suomalaisia Nokiassa työskennelleitä insinöörejä ei pidä paikkaansa: 90 prosenttia latauksista on tullut Suomen ulkopuolelta”, huomauttaa Jyväskylän yliopiston vertailevan liiketoimintahistorian professori Jari Ojala.

Osasta latauksista selviää myös lataajan taustayhteisö. Tutkijoille ei tullut yllätyksenä, että joukossa on paljon yliopistoja ja kansallisia yliopistojen kirjastokonsortioita, jotka välittävät tiedelehtiä maidensa yliopistoille. Taustayhteisöissä on myös koko joukko yrityksiä.

“Nokia on ilmeisen kiinnostava esimerkki etenkin teknologiayrityksille. Tapaus osoittaa, että historiasta voi ja siitä pitää oppia”, korostaa Aalto-yliopiston markkinoinnin professori Henrikki Tikkanen.

Juha-Antti Lambergin, Sandra Lubinaiten, Jari Ojalan ja Henrikki Tikkasen The curse of agility: The Nokia Corporation and the loss of market dominance in mobile phones, 2003–2013 on julkaistu liiketoimintahistorian johtavassa tiedejulkaisussa, Business History -lehdessä. Linkki artikkelin elektroniseen versioon: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00076791.2019.1593964

Tutkimusryhmä:
Juha-Antti Lamberg, Jyväskylän yliopisto (+358505771698, [email protected])
Sandra Lubinaite, Telia Liettua
Jari Ojala, Jyväskylän yliopisto (+358400247387, [email protected])
Henrikki Tikkanen, Aalto-yliopisto ([email protected])

Julkaisutiedot:
Lamberg, J. A., Lubinaitė, S., Ojala, J., & Tikkanen, H. (2019). The curse of agility: The Nokia Corporation and the loss of market dominance in mobile phones, 2003–2013. Business History, 1-47. https://doi.org/10.1080/00076791.2019.1593964

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.