Aalto-yliopiston kesäkoulu
Aalto-yliopiston kesäkoulu tarjoaa korkealaatuisia akateemisia kesäkursseja ja -ohjelmia Aalto-yliopistossa.
Materiaalien maailma muuttuu huomattavasti tulevina vuosina. Raaka-aineiden ylikäyttö ei voi jatkua, ja globaalin kulutuksen on vähennyttävä. Tarvitsemme kuitenkin edelleen erilaisia materiaaleja tuomaan suojaa, mukavuutta ja iloa, sekä pitämään meidät hengissä.
Nordic Biomaterials with CHEMARTS -kurssi on yhdistelmä luentoja, laboratoriotyöskentelyä ja harjoituksia, vierailevia puhujia ja opintovierailuja. Tänä vuonna opiskeljat vierailivat kurssin aikana Kouvolassa Verlan historiallisella puuhiomolla ja pahvitehtaalla, joka ympäröivine alueineen on nykyään UNESCOn maailmanperintökohde. Vierailun aikana opiskelijat oppivat vanhoista paperin valmistuksen tekniikoista sekä paperista materiaalina.
“Kurssin parasta antia oli käytännön ymmärrys biomateriaalien käytöstä, sekä tutustuminen kestävään ajatteluun ja kestävään yrittäjyyteen. Pääsimme testaamaan ideoitamme laboratoriossa erilaisten biomateriaalien ja työvälineiden parissa. Kurssilla oli useita vierailevia puhujia, muun muassa metsäalan edustajia, yrittäjiä, sijoittajia ja taiteilijoita. Saimme mahdollisuuden keskustella heidän kanssaan ja kysyä kysymyksiä - osa kurssikavereistani jopa esitteli vierailijoille omia ideoitaan”, kertoo Mariko Yoshida, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun maisteriopiskelija ja kesän 2021 Nordic Biomaterials -kurssin alumi.
“Kurssin mahtavista, eri taustoista tulevista osallistujista muodostui tiivis yhteisö. Olemme edelleen yhteydessä Telegramin kautta”, Mariko jatkaa.
*En ollut tavannut muita kurssien osallistujia tai opettajia kasvotusten viime syksyn jälkeen, joten oli upeaa olla taas kampuksella Zoomin sijaan”, sanoo Mariko Yoshida, Nordic Biomaterials with CHEMARTS -kurssin alumni vuodelta 2021.
“Emme tiedä tarpeeksi siitä, mistä materiaalit tulevat ja miten ne on tuotettu. Saadaksemme aikaan todellisen muutoksen, meidän on ymmärrettävä millaisia järjestelmiä materiaalien tuotantoon liittyy ja miten ne liittyvät kulutustottumuksiimme. Kun ymmärrämme tämän, voimme muuttaa käyttäytymistämme - pienetkin askeleet ovat arvokkaita. Järjestelmien muuttaminen isossa mittakaavassa vaatii yhteistyötä kaikkien mahdollisten alojen välillä”, sanoo professori Pirjo Kääriäinen Muotolun laitokselta. Kääriäinen ja professori Tapani Vuorinen Biotuotteiden ja biotekniikan laitokselta ovat kurssin vastuuopettajat.
Kurssi huipentuu viimeisenä päivänä opiskelijoiden esityksiin, joissa he kertovat kokeiluistaan biomateriaalien parissa ja esittelevät lopputuloksia pienessä näyttelyssä. Opiskelijat kehittivät kurssin aikana uusia selluloosapohjaisia konsepteja ja ideoita.
CHEMARTS on pitkäkestoinen strateginen yhteistyö Kemian tekniikan korkeakoulun (CHEM) ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun (ARTS) välillä. Koulut yhdistivät voimansa kehittääkseen uusia tapoja hyödyntää puuta ja selluloosaa. Päätavoitteena on inspiroida opiskelijoita ja tutkijoita tutkimaan biomateriaaleja yhdessä ja luomaan uusia konsepteja selluloosan ja muiden biomateriaalien innovatiiviselle käytölle.
Aalto-yliopiston kesäkoulu tarjoaa korkealaatuisia akateemisia kesäkursseja ja -ohjelmia Aalto-yliopistossa.
CHEMARTS-verkkosivusto