Otaniemen kampuksen kansalaistiedetapahtumassa tunnistettiin yhteensä yli 300 lajia
Aalto-yliopisto, Aalto-ylipiston ylioppilaskunta (AYY) ja Helsingin yliopiston biologian opiskelijat Symbioosi ry järjestivät 8.9.2022 Otaniemi kampus Bioblitz -tapahtuman. Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä tietoa luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä sekä luontokadon vaikutuksista ja oppia, kenen kanssa jaamme kampuksen. Tapahtumassa tunnistettiin 305 eri eliölajia!
Aurinkoinen syysiltapäivä keräsi tapahtumaan 56 osallistujaa: Aalto-yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä Helsingin yliopiston biologian opiskelijoita. Osallistujat muodostivat 14 joukkuetta ja kartoittivat lajeja kolmen tunnin ajan lähes koko Otaniemen kampuksen kattavalla alueella.
Ennen kilpailun alkua Symbioosi ry:n Riku Kangasniemi kertoi osallistujille luonnon monimuotoisuuden perusteista ja tärkeydestä. Tämän jälkeen Aalto-yliopistokiinteistöjen (ACRE) kestävän kehityksen ja maiseman projektipäällikkö Aapo Pihkala esitteli, miten luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemipalvelut otetaan huomioon Otaniemen kampuksen suunnittelussa ja hoidossa.
Kansalaistiedettä tekemässä
Kolmen tunnin kilpailun aikana joukkueiden piti valokuvata havainnot ja lisätä ne iNaturalist-mobiilisovellukseen. iNaturalist on verkossa toimiva luontoharrastajien yhteisö, joka yhdistää tavalliset kansalaiset luonnontieteilijöihin.
Palveluun lisätyt havainnot tallentuvat lopulta Suomen Lajitietokeskukseen ja ovat sitä kautta tutkijoiden, viranomaisten ja harrastajien käytettävissä. Näin havainnoista voi tulla myös kansalaistiedettä.
Yli 60 % Otaniemen Bioblitz -tapahtumassa havaituista lajeista oli kasveja. Loput havainnot olivat hyönteisiä, lintuja ja sieniä sekä muutamia hämähäkkieläimiä (hämähäkkejä, lukkeja, punkkeja) ja nilviäisiä (etanoita ja kotiloita). Lisäksi osallistujat tekivät hienoja yksittäisiä havaintoja mm. manterista (vesilisko), ruskosammakosta ja sisiliskosta. Kaniini ja rusakko edustivat Otaniemen nisäkkäitä.
Opi lisää lähiluonnosta
Tapahtuma oli onnistunut, kaksi eniten lajeja havainnutta tiimiä palkittiin pienillä palkinnoilla. Kaikki tapahtumapalautekyselyyn vastanneet osallistuisivat uudelleen Bioblitziin, mikäli sellainen järjestettäisiin. Kokemusta kuvailtiin "hauskaksi" ja "mahtavaksi" ja että he katsovat tapahtuman ansiosta lähiluontoa uusin silmin. Tapahtuma sai jopa kunniamaininnan Campus Sustainability Awards -kilpailussa 13.10.2022! Tämän palautteen rohkaisemana tavoitteena on, että toukokuussa 2023 nähdään jälleen Bioblitzin merkeissä.
Pysy siis kuulolla ja pidä silmäsi auki kampuksella, kun seuraavan kerran suuntaat metroon tai luennolle – taivaalla saattaa lentää juuri samaan aikaan kuovisirri! Tai, kun juttelet ystäväsi kanssa puistossa, manteri tai maasiira saattaa kuunnella sinua. Ja, jos työnnät nenäsi kiinni karikkeeseen, saatat bongata linnunpesäsienen: tämän sienen pikkuruinen itiöemä näyttää aivan pieniltä linnunmunilta pesässä.
Lisää tietoa
Meeri Karvinen, [email protected]
Hanna Paulomäki, [email protected]
Bioblitz Otaniemen kampuksella 8.9.
Lähde mukaan kartoittamaan Aallon kampuksen lajistoa.
Vegaanius valttina Kestävän kampuksen sankarin 2022 valinnassa
Kestävän kampuksen sankari valittiin jo kuudennen kerran. Voittaja julkistettiin 13.10. pidettynä ACRE-päivänä.
- Julkaistu:
- Päivitetty: