Peliteoriasta apua turvallisuusuhkien analysointiin
Syyskuun 11. päivän terroristihyökkäykset lisäsivät valtavasti kiinnostusta menetelmiin, joita tarvitaan turvallisuusuhkia tarkasteltaessa ja terrorismin vastaisia toimenpiteitä valmisteltaessa. Terrorismi ei ole puhtaan satunnainen ilmiö, kuten esimerkiksi maanjäristykset ja muut luonnon tapahtumat, joita voidaan tarkastella perinteisellä riskianalyysillä. Suojautumisessa tahallisia hyökkäyksiä vastaan tarvitaan muita keinoja.
Professori Vicki Bierin mukaan peliteoriasta on tässä apua.
”Turvallisuusuhkissa on kyse hyökkääjien ja puolustajien välisestä pelistä. Älykäs vastustaja voi valita eri selviytymisstrategioita ja suojaustoimenpiteitä. Tahallisen hyökkäyksen uhan edessä on tärkeää mallintaa hyökkääjän käytöstä”, sanoo Bier.
Bierin mukaan riski- ja luotettavuusanalyysin yhdistäminen peliteoriaan tarjoaa keinoja monimutkaisten järjestelmien puolustamiseen tahallisia hyökkäyksiä vastaan. Bier on työssään rakentanut teoreettista ja menetelmällistä perustaa päätöksille, jotka koskevat turvallisuusriskejä vähentävien resurssien jakamista. Hän on tarjonnut hankkeillaan tukea US Department of Homeland Security -ministeriölle.
Professori Bier saa vuoden 2016 Frank P. Ramsey -mitalin, joka on merkittävä tunnustus koko uran pituisesta tieteellisestä työstä. Mitali on USA:n operaatiotutkimusseuran INFORMS:in puitteissa toimivan Decision Analysis Societyn (DAS) arvostetuin palkinto.
Monimutkaisten kokonaisuuksien hallintaa
Nykypäivän kasvava haaste on tarve havaita ja hallita kokonaisuuksia ja järjestelmiä. Teknologian, talouden, organisaatioiden ja eri toimintaympäristöjen ongelmat ovat monitahoisia ja kytkeytyvät kiinteästi toisiinsa. Ongelmiin liittyy myös monenlaisia kriteerejä, ne ovat dynaamisia ja ajan myötä kehittyviä. Systeemitiede kehittää työkaluja ja menetelmiä näiden ongelmien käsittelyyn.
”Päätös- ja riskianalyysi vaatii asiantuntemusta ja tietämystä monelta eri alalta. Metodologisen tietämyksen lisäksi tarvitaan asiantuntemusta erikoisaloilta kuten esimerkiksi valtiotieteistä. Aktiivinen yhteistyö yliopistojen, viranomaisten ja julkisten toimijoiden välillä on tässä tärkeää”, Bier toteaa.
”Aalto Systems Forumilla jaamme tuoreita systeemitieteiden tuloksia ansioituneiden tutkijoiden luentojen välityksellä”, kertoo professori Ahti Salo, joka johtaa Aalto-yliopiston systeemianalyysin laboratoriota matematiikan ja systeemianalyysin laitoksella.
”Systeemitieteiden koulutuksemme on ainutlaatuista Suomessa, ja teemme käytännön kannalta merkittävää tutkimusta”, Salo sanoo.
Seuraava Aalto Systems Forumin luennoitsija on professori Enrico Zio Politecnico di Milanon energialaitokselta. Zion luento A Modern Vision of Risk Assessment for Modern Industry alkaa keskiviikkona 9.11.2016 14. Paikkana on Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulu, sali M1, Otakaari 1, Espoo.
Aalto Systems Forumin tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet.