Perustamisesta pian 10 vuotta – 45 kansainvälistä asiantuntijaa antaa arvionsa Aallon kehityksestä
Vuonna 2010 Teknillinen korkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Helsingin kauppakorkeakoulu yhdistettiin Aalto-yliopistoksi, joka sai kansallisen erikoistehtävän: vahvistaa Suomen innovaatiokykyä ensiluokkaisen tutkimuksen, taiteellisen toiminnan ja opetuksen avulla. Kymmenvuotissyntymäpäivien lähestyminen on oiva hetki tarkastella tavoitteiden toteutumista. Siksi Aalto teettää elokuussa arvion tutkimuksen, taiteellisen toiminnan ja vaikuttavuuden tasostaan 45 kansainvälisellä, yliopiston eri aloja edustavalla huippuasiantuntijalla.
”Arvio kertoo, miten olemme onnistuneet tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan strategiamme toteuttamisessa ja toimii myös tärkeänä työkaluna, kun alamme ensi vuonna suunnitella uutta strategiaamme”, sanoo tutkimuksesta vastaava vararehtori Tuija Pulkkinen.
26 laitoksen saavutuksia arvioidaan Aallon neljän ydinosaamisalueen näkökulmasta eri paneeleissa: taide, muotoilu ja arkkitehtuuri; liiketoiminta ja taloustiede; kemian tekniikka ja fysiikka; insinööritiede sekä tietotekniikka ja matematiikka. Asiantuntijat tarkastelevat kehitystä myös monitieteellisillä, suuriin haasteisiin ratkaisuja etsivällä tutkimusalueilla: energia, terveys ja hyvinvointi sekä elinympäristöt. Lisäksi arvioidaan koko yliopiston laajuisen innovaatioekosysteemin toimintaa.
Tarkasteluajanjakso ulottuu vuoden 2013 alusta vuoden 2017 loppuun. Arvioijat saavat työnsä pohjaksi itsearviointiraportit, yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tapaustutkimukset ja kansainvälisen julkaisuanalyysin sekä muuta taustamateriaalia. Lisäksi he haastattelevat laitosten ja muiden arviointiyksikköjen edustajia arviointiviikon aikana 27.–31. elokuuta.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun Aallon tuloksia arvioidaan yhtenä yliopistona. Viimeksi samanlainen arviointi tehtiin vuonna 2009, kun Aaltoa oltiin vasta perustamassa. Asiantuntijat antavat arviointiraporttinsa syksyllä, ja Aalto julkaisee loppuraportin 2018 loppupuolella.
Lisätietoja arviointiprosessista täällä
- Julkaistu:
- Päivitetty: