Uutiset

Pharmaca, VTT, Aalto-yliopisto ja Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus käynnistivät lääkitysturvallisuuden innovaatioekosysteemihankkeen

Hankkeen tavoitteena on parantaa lääkitysturvallisuusosaamista sekä edesauttaa
lääkitysturvallisuutta tukevien teknisten ratkaisujen hyödyntämistä eri toimialoilla ja
organisaatioissa.
people brainstorming
Kuva: Pharmaca

Pharmaca Health Intelligence (ent. Lääketietokeskus), VTT, Aalto-yliopisto ja Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus ovat käynnistäneet lääkitysturvallisuuden innovaatioekosysteemihankkeen. Hanke on osa Sitran Terveysdata 2030 -projektia, jossa rakennetaan ratkaisuja, reiluja pelisääntöjä ja siltaa maiden rajat ylittävälle terveysdatan hyödyntämiselle Euroopassa sekä edistetään Suomen terveysalan kilpailukykyä.

Hankkeen tavoiIeena on parantaa lääkitysturvallisuusosaamista sekä lääkitysturvallisuutta tukevien teknisten ratkaisujen hyödyntämistä eri toimialoilla ja organisaatioissa. Hanke tuo lääkitysturvallisuuden asiantuntijoiden osaamista eri toimialojen saataville ja mahdollistaa laajan yhteistyön.

Lääkitysturvallisuuden innovaatioekosysteemihankkeessa kartoitetaan systemaattisesti kansallisia ja globaaleja tietovarantoja, joita yhdistelemällä ja analysoimalla luodaan uutta ymmärrystä lääkitysturvallisuuden toteutumisesta. Tietovarannot luovat pohjan lääkitysturvallisuuden haasteita ratkovien uusien datalähtöisten innovaatioiden kehiIymiselle sekä lääkitysturvallisuuden ongelmien ratkomiselle. Kansalliset ja kansainväliset tietovarannot tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia esimerkiksi lääkkeiden yhteisvaikutuksiin liittyvien riskien parempaan hallintaan.

Hankkeen keskeinen mahdollistaja on Pharmaca Health Intelligencen ylläpitämä, terveydenhuollon tarpeisiin kehitetty ja kansainvälisesti hyödynnettävä lääkkeiden yhteisvaikutustietokanta.

“Olemassa olevia tietovarantoja tulee hyödyntää yhä aktiivisemmin päätöksenteon tukena. Lääkitysturvallisuuden parantaminen lisää ihmisten hyvinvointia ja säästää yhteiskunnan varoja”, kertoo Pharmacan lääketietopalveluista vastaava johtaja Essi Kariaho.

Ekosysteemiä laajennetaan jo hankkeen aikana hyvinvointi-, elintarvike-, ICT- ja analytiikkatoimialoja sekä viranomaisia palvelevaksi avoimeksi kokonaisuudeksi. Hanke päättyy toukokuussa 2023.

Lisätietoja hankkeesta:

Aalto-yliopisto: Satu Kaleva, [email protected]
Pharmaca Health Intelligence: Päivi Rastas, [email protected]
VTT: Jaakko Lähteenmäki, [email protected]
Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus: Marianne Kuusisto, [email protected]

Lisätietoa Sitran Terveysdata 2030 -projektista ja siihen liittyvistä muista hankkeista: https://www.sitra.fi/uutiset/terveysalan-kasvua-kiritetaan-datan-avulla-sitran-hankkeissa/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Pieni galleriatila, jossa on valkoisilla jalustoilla ainutlaatuisia tuoleja ja erilaisia valaisimia, taustalla suuret ikkunat.
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

This ’n’ That -näyttelyssä nähtiin pajamestareiden taidonnäytteitä

Väreen galleriatiloissa nähtiin lokakuussa näyttely, jossa esiteltiin koulun eri alojen monipuolista työpajatoimintaa sekä pajamestareiden taidonnäytteitä
Lauri Järvilehto Mimmit koodaa -virtuaalitapahtumassa 1.11.2024. Kuva: Mikke Pöyhönen.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Automaatio ja tekoäly muuttavat jatkuvaa oppimista ja työn tekemisen tapoja

Automaatio ei poista ammatteja, vaan se muokkaa työn tekemisen tapoja ja ammattilaisten osaamistarpeita.
Ihmiset seurustelevat ja verkostoituvat valoisassa huoneessa, jossa on pyöreä kattoikkuna. He pitävät juomia ja seisovat pöytien lähellä.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Jari Huikku kollegoineen sai parhaan artikkelin palkinnon

Palkitussa tutkimusartikkelissa selvitetään, mitkä strategiset tekijät vaikuttavat riskianalyysitekniikoiden käyttöön.
Joukko ihmisiä istuu puisen piknikpöydän ympärillä ison puun alla puistossa, taustalla taloja ja kukkuloita.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research School: Viikko eurooppalaista tutkimusyhteistyötä

Ensimmäinen Unite! Research School toi yhteen tohtoriopiskelijoita kaikista yhdeksästä Unite!-yliopistosta, luoden perustan uudelle eurooppalaiselle tohtoritutkimuksen yhteistyömallille