Uutiset

Puhdas energiajärjestelmä toimii kovilla pakkasilla

Energian tarpeen kausivaihtelu voidaan ratkaista uusiutuvalla energialla Suomen olosuhteissa.
Tervetuloa myös Suomen energiapolitiikkaa käsittelevään MAAMME ENERGIA -oopperaan Savoy-teatteriin torstaina 17.5. tai perjantaina 18.5. 
Liput Lippupisteestä. Ooppera on osa Aalto-yliopiston Aalto Festivalien ohjelmaa. #aaltofestival

Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston Smart Energy Transition (SET)-hanke järjesti yhteistyössä Ulkoministeriön, Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Business Finlandin kanssa Älykkään energian seminaarin Kauppakorkeakoululla 26.4. Kiinnostava ja erittäin ajankohtainen teema houkutteli paikalle lähes 200 osallistujaa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun koordinoimassa Smart Energy Transition -hankkeessa pohditaan, millaisia liiketoimintamahdollisuuksia älykkäät ja puhtaat energiaratkaisut tarjoavat. Keskeisenä pohdinnan kohteena on, miten Suomi voi hyötyä globaalista energiamurroksesta.

Seminaarissa kuullut esitykset ja paneelikeskustelu vahvistivat jo aiemmin hankkeessa annettua suositusta, että keskeisiä ratkaisuja kivihiilestä ja fossiilisista polttoaineista luopumisessa ovat energiatehokkuus, lämpöpumput, biokaasu ja muut puhtaan kaasuteknologiat, aurinkolämpö, lämmön kausivarastot, kysyntäjousto sekä matalalämpöverkot.

”Avoin kaukolämpö- ja kylmäverkko on edellytys, esimerkiksi datakeskusten, yritysten ja kuntien hukkalämpö saadaan hyödynnettyä”, sanoi SET-hankkeen johtaja, Kauppakorkeakoulun professori Armi Temmes.

”Visiomme mukaan tulevaisuuden kaukolämpöverkkojen keskiössä ovat lämpöpumput. Lämmityksen sähköistäminen on keskeinen keino kivihiilestä ja muista fossiilisista polttoaineista luopumisessa. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa lämmöstä on mahdollista tuottaa lämpöpumpuilla. Tämä on mahdollista myös Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa”, hän jatkoi.

Seminaarissa puhuivat muun muassa energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja kansainvälisen uusiutuvan energiajärjestön IRENAn innovaatio- ja teknologiajohtaja Dolf Gielen.

Paneelikeskusteluun osallistuivat professori Eva Heiskanen Helsingin yliopistolta, eduskunnan energiaremonttiryhmän puheenjohtaja Harri Jaskari, teollisuuden neuvonantaja Petteri Kuuva työ- ja elinkeinoministeriöstä, varajohtaja Sakari Oksanen kansainvälisestä uusiutuvan energian järjestöstä IRENAsta, ohjelmapäällikkö Pia Salokoski Business Finlandista ja varajohtaja Maiju Westergren Helen Oy:stä. Paneelia moderoi SET-hankkeen vuorovaikutusjohtaja Karoliina Auvinen.

Keskustelu jatkui myös Aalto Festival -ohjelmakokonaisuuteen kuuluvassa Smart Energy Talks -tapahtumassa, joka järjestettiin Kauppakorkeakoululla 8.5.

Lue lisää:
Smart Energy Transition -hanke

Seuraa aiheesta käytävää keskustelua ja osallistu siihen Twitterissä aihetunnisteilla #energiamurros ja #smartenergy

Tervetuloa myös MAAMME ENERGIA -oopperaan Savoy-teatteriin torstaina 17.5. tai perjantaina 18.5. MAAMME ENERGIA on uusi suomalainen oopperateos, joka käsittelee Suomen energiapolitiikkaa 1970-luvulta tähän päivään ja edelleen 2050-luvulle.
Liput Lippupisteestä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.