Uutiset

Puoli miljoonaa euroa Business Finlandilta metallien kiertotalouden kehittämiseen

Aalto-yliopiston rahoituksen saanut aliprojekti on osa SYMMET-hanketta, joka etsii ratkaisuja jatkuvasti kasvavaan metallien tarpeeseen.
Metallurgian tutkimuslaitteistoa / kuva: Glen Forde

SYMMET-projekti – Symbiosis of metals production and nature – pyrkii löytämään keinoja jätemetallien ja metallurgisten prosessijäännösten minimoimiseksi sekä selvittämään, miten sekundääriraaka-aineita voidaan parhaiten käyttää hyödyksi metallurgisissa prosesseissa. Lisäksi tutkimuskonsortio haluaa edistää tutkimuslähtöisten innovaatioiden ja liiketoiminnan syntyä.

Olemassa olevat kaivokset eivät riitä vastaamaan metallien kysyntään uusiutuvan energian, kuten tuuli- ja aurinkoenergian, ja sähköisen liikenteen lisääntyessä. SYMMET pyrkii löytämään ratkaisuja kestävyysvajeeseen, jonka metallien jatkuvasti kasvava tarve aiheuttaa.

SYMMET kokoaa yhteen laajan joukon metallinvalmistuksen ekosysteemissä toimivia metallinvalmistajia, teknologia- ja palvelutoimittajia, pk-yrityksiä sekä tutkimuslaitoksia. Hankkeen partnereita ovat Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto, Boliden Harjavalta Oy, Boliden Kokkola Oy, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Luxmet Oy, Oulun yliopisto, Outokumpu Stainless Oy, Outotec (Finland) Oy, Owatec Oy, SSAB Europe Oy, Tapojärvi Oy ja Teknologiantutkimuskeskus VTT. Yhteistyöpartnereina ovat mukana myös Ferrovan Oy ja Timegate Instruments Oy. Hankekonsortion vastuullisena johtajana toimii Oulun yliopiston professori Timo Fabritius. Kaksivuotisen hankkeen kokonaisbudjetti on noin 6,9 miljoonaa euroa.

Business Finland on myöntänyt Aalto-yliopistolle SYMMETin aliprojektiin rahoituksen, joka kattaa 60 prosenttia projektin kokonaiskuluista ollen maksimissaan 514 000 euroa. Aalto-yliopisto rahoittaa projektia 30 prosentin ja yhteistyöyritykset 10 prosentin osuudella.

Projektiin osallistuu Aalto-yliopiston kemian tekniikan ja metallurgian laitoksen kolme tutkimusryhmää: metallurgian (prof. Ari Jokilaakso), metallurgisten prosessien termodynamiikan (prof. Daniel Lindberg) ja hydrometallurgian ja korroosion (prof. Mari Lundström) tutkimusryhmät.

”Etsimme tutkimuksessamme optimaalisia käyttöparametrejä sinkkiuutejäämien pyrometallurgiseen käsittelyyn ei-fossiilisilla pelkistysaineilla sekä jalometallien talteenottoon sähkö- ja elektroniikkaromusta”, sanoo aliprojektista vastaava professori Ari Jokilaakso kemian tekniikan ja metallurgian laitokselta. ”Keskitymme myös sähkönvarastointiin käytettäviin materiaaleihin kuparin sekundäärilähteinä. Lisäksi etsimme vaihtoehtoja ei-fossiilisille pelkistysaineille metallien talteenotossa ei-rautametallikuonasta sekä sähköisten sulatusuunien pölyjen pyrometallurgiseen käsittelyyn.”

Lisätietoja:

Ari Jokilaakso, professori
Aalto-yliopisto
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Henkilö työskentelee tietokoneella. Pöydällä on avonainen kirja ja padi. Kuva: Kalle Kataila.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston julkaisusarjojen visuaalinen ilme uusitaan

Päivityksen myötä sarjojen julkaisuille on tarjolla uudet kansimallit. Myös julkaisusarjojen määrä ja julkaisujen tilaaminen muuttuu.
Aallon alumneja ja ystäviä alumnitapaamisessa Ho Chi Minhin kaupungissa Vietnamissa 11. marraskuuta 2024.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston alumnit kokoontuivat ensimmäistä kertaa alumnitapahtumissa Vietnamissa

Yhteensä yli 70 Aallon alumnia ja ystävää kokoontui Hanoissa ja Ho Chi Minhin kaupungissa marraskuun alumnitapahtumissa, joita isännöi Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki.
A handbook on the counter of a shop.
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Unite! Open Science and Innovation Management -käsikirja saatavilla verkossa ja painettuna

Käsikirja on käytännön opas yliopistotutkijoille, tutkimus- ja innovaatiopalveluille sekä yliopistojen johdolle.
Ilmakuva rannikkonäkymästä, jossa on maailmanpyörä, moderneja rakennuksia ja sininen taivas rauhallisen veden yllä.
Yhteistyö Julkaistu: