Uutiset

Suomella on hyvät edellytykset tulla vastuullisen tekstiiliteollisuuden ja muodin kärkimaaksi

Pikamuoti ei enää mahdu maapallon rajoihin.
Better Business - Better Society seminar series begins Professor Minna Halme being the main speaker in the first seminar.

Lokakuun 3. päivä Kauppakorkeakoululla alkaa uusi Better Business – Better Society -seminaarisarja, jonka ensimmäisen seminaarin puhuja on vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme. Hän pohtii esityksessään ja sen jälkeen yhdessä panelistien kanssa, voiko Suomesta tulla vastuullisen tekstiiliteollisuuden ja muodin kärkimaa ja jos voi, niin miten.

”Suomessa ei ole pikamuotitekstiiliteollisuutta, joka puolustaisi asemiaan ja samalla hidastaisi uuden syntymistä. Suomessa on sen sijaan paljon kiinnostavia pieniä yrityksiä, joiden liiketoiminnassa kestävä kehitys näkyy jollain aspektilla. Meillä on myös kiertotalouden keihäänkärkiteknologiaa.”

”Nykyinen vaatesysteemi on tullut tiensä päähän. Puuvillan kasvattaminen vie maa-alaa esimerkiksi ruoan tuotannolta ja kuluttaa paljon vettä. Lisäksi lannoittaminen saastuttaa maata ja synteettiset, öljypohjaiset materiaalit ja mikromuovi eli pieniksi muruiksi ja kuiduksi jauhautunut muovi saastuttavat vesiä”, Minna Halme sanoo.

Halmeen mukaan meidän tuleekin pyrkiä lisäämään kiertotaloutta ja edistämään vaatteiden pitkäikäisyyttä.

”Tekstiilin valmistamisessa on myös alettava hyödyntää nykyistä huomattavasti vähemmän jätteitä tuottavia menetelmiä. On tullut pitkäikäisten vaatteiden, kertaalleen käytetystä kuidusta valmistettujen vaatteiden sekä jaettuun käyttöön perustuvien vaatelainaamoiden aika.”

Kohti kestäviä tekstiilisysteemejä

Professori Halmeen johtama Kohti kestäviä tekstiilisysteemejä: Resurssiviisaan globaalin tekstiililiiketoiminnan yhteiskehittäminen Suomeen (FINIX) -hanke sai hiljattain merkittävän Suomen Akatemian Strategisen Tutkimuksen Neuvoston rahoituksen vuosille 2019–2025. Monitieteinen FINIX-projekti kehittää Suomeen tekstiilituotannon ja -kulutuksen järjestelmää, joka edistää kestävää kehitystä maailmanlaajuisesti. Projekti tuo yhteen niin suuret yritykset ja pk-yritykset kuin startupit sekä tekstiili- ja metsäteollisuudessa että jätteiden käsittelyssä.

”Haluamme kehittää yritysten, kansalaisjärjestöjen ja päättäjien kanssa monitieteiseen tutkimukseen perustuvaa kestävää tekstiilijärjestelmää Suomeen niin, että se on osa globaalia kokonaisuutta. Meillä on tutkimusryhmässämme materiaalitutkijoita, tekstiilimuotoilijoita, kestävyystieteiden osaamista, lainsäädännön ammattilaisia ja digiteknologian osaajia vain muutamia huippuosaajia mainitakseni.”

”Konsortion jäsenet edustavat Aallosta Kauppakorkeakoulun lisäksi Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulua ja Kemian tekniikan korkeakoulua. Muita konsortion osapuolia ovat SYKE, LUT-yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Lahden ammattikorkeakoulu, Heureka, Turun ammattikorkeakoulu ja Rhea Solutions Oy”, Minna Halme kertoo ja uskoo vahvasti yhteiskehittämisen voimaan myös matkalla kohti kestäviä tekstiilisysteemejä.

***

Voit seurata tilaisuutta suorana lähetyksenä Kauppakorkeakoulun Facebook-sivulla. https://www.aalto.fi/fi/kauppakorkeakoulu/better-business-better-society-seminaarisarja. Tilaisuudesta tulee myöhemmin myös webinaaritallenne samaiselle Fb-sivulle.

Better Business – Better Society -seminaarisarjan tavoitteena on tarjota Kauppakorkeakoulun kumppaneille, tukijoille ja alumneille mahdollisuus kuulla ja keskustella ajankohtaisista, yhteiskunnallemme tärkeistä aiheista. Seminaarit pidetään pääsääntöisesti kuukauden ensimmäisenä torstaina klo 17.00–18.30, pois lukien kesän ja joulun lomakaudet.

Professori Minna Halmetta haastatteli Terhi Ollikainen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Ryhmä ihmisiä kävelee suurten ikkunoiden ohi modernissa rakennuksessa, jossa on pystysuorat puukalterit ja sisävalot.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta kestävyysmurroksen demokraattiseen toteutumiseen

Kolme Aalto-yliopiston hanketta on rahoitettujen joukossa. Nesslingin säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokraatiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.
Valkoinen sähköauto latauksessa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoiden kehittämä menetelmä mullistaa sähköautojen akkujen kierrätyksen

Uuden teknologian avulla käytetyt litiumakut voidaan kierrättää turvallisesti ja ympäristöystävällisesti ja esimerkiksi litiumin talteenottoaste voidaan nostaa muutamista prosenteista jopa yli 70 prosenttiin.