Uutiset

Tomi Rantanen purkaa musiikkialan tasa-arvo-ongelmia muotoilun avulla

Moni suomalainen naisartisti lopettaa musiikkialalla, koska ei vain jaksa. Tilastojen mukaan Suomessa musiikkialan korkeakouluopiskelijoista naisia on 60 %, mutta alalla toimivista musiikintekijöistä vain 21 %. Tomi Rantasen mukaan tasa-arvokysymykset pitää saada alalla tärkeysjärjestyksen kärkeen.
Suomalainen yhtye PMMP esiintymässä isolle yleisölle Ruirsock festivaalilla
PMMP esiintymässä Ruisrock-festivaaleilla. Kuva: Petri Anttila.

Sukupuolten välinen tasa-arvo suomalaisella musiikialalla saavutetaan arviolta vuonna 2150. International Design Business Management -ohjelmassa opiskellut Tomi Rantanen päätti vauhdittaa muutosta. Rantasen suomalaiseen populaarimusiikkiin rajattu maisterityö tähtää rakenteiden muutokseen ja visioi naisten sekä muunsukupuolisten tasa-arvosiirtymää vuodelle 2030.

Pitkään DJ:nä ja graafisena suunnittelijana toiminut Tomi Rantanen on huomannut musiikkialan ongelmat omakätisesti. “Tutkimuksia on tehty vuodesta 2017. Ongelmat todetaan, mutta niiden ratkomiseen ei tehdä strategiaa eikä muutosten toteutumista seurata.” Rantanen kertoo, ettei asia ole kenenkään vastuulla. Hän kokee, ettei ole resursseja tai asiaa ei koeta tarpeeksi tärkeäksi.

Tomi Rantanen Kandataattikeskuksen edessä
Tomi Rantanen. Kuva: Liivia Pallas

Ongelmat alalla ovat hänen mukaansa syviä ja moninaisia, lähtien alan yleisestä kulttuurista ja jopa seksuaalisen häirinnän yleisyydestä. Maisterityössä alan rakenteellisia ongelmia ratkotaan osallistavaa työkalua murrosareenaa käyttäen. Murrosareena on strateginen työkalu, joka on tarkoitettu systeemisen murroksen suuntaamiseen. Rantanen teki siitä prototyypin ja pilotoi sitä työssään.

Murrosareenalle tuodaan alan jokainen taso: organisaatiot, levy-yhtiöt, luovat ihmiset, joita ongelmat koskevat, päättäjät sekä alan ulkopuoliset asiantuntijat. Työpaja pyrkii osallistamaan jokaista ryhmän jäsentä mahdollisimman paljon. Tarkoituksena on, että osallistujat suunnittelevat ratkaisunsa itse ja sitoutuvat ehdotuksiinsa.

”Ihmiset on saatava innostumaan ja sitoutumaan, jotta muutos saadaan aikaan.” Rantanen luo työpajoissaan turvallisen tilan, jonka ansiosta aito keskustelu on mahdollista.

”Prosessissa ei haeta syyllisiä, vaan siinä keskitytään optimistiseen kuvaan tulevaisuudesta.”

Tomi Rantanen

Työn tulokset olivat todella lupaavia ja innostivat Tomi Rantasta jatkamaan tutkimusta. “Ratkaisu lähtee siitä, että tämä asia pitää saada prioriteetiksi alalla ja toimijat pitää saada sitoutumaan pitkäaikaiseen toimintaan”. Rantanen selventää, että alalle on saatava taho, joka koordinoi toimintaa.

Tällä hetkellä Rantanen on Aallon väitöskirjatutkija, ja hän toteuttaa ja kehittää maisterityön ehdotusta sekä tutkii sen vaikutusta. Tutkimuksessa ovat mukana musiikin tekijänoikeusjärjestöt Gramex ja Teosto.

”Tutkin, miten muotoilu voi fasilitoida yhdenvertaisuussiirtymiä musiikkialan lisäksi myös muilla aloilla.” Musiikkialan ongelmien ollessa laajoja, Rantanen haluaa pystyä vaikuttamaan kansainvälisesti. ”Haluan inspiroida myös muita aloja tekemään muutoksia.”

Voit lukea Rantasen gradun tästä linkistä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

A handbook on the counter of a shop.
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Unite! Open Science and Innovation Management -käsikirja saatavilla verkossa ja painettuna

Käsikirja on käytännön opas yliopistotutkijoille, tutkimus- ja innovaatiopalveluille sekä yliopistojen johdolle.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Väitöskirjoille tulossa uudet kannet, kirjoituspohjat ja uusi tilaustapa

Väitöskirjojen tilausalusta vaihtuu 30.11.2024 jälkeen. Väitöskirjoja varten on myös suunniteltu uudet kannet ja kirjoituspohjat.
Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.