Uutiset

Tomi Rantanen purkaa musiikkialan tasa-arvo-ongelmia muotoilun avulla

Moni suomalainen naisartisti lopettaa musiikkialalla, koska ei vain jaksa. Tilastojen mukaan Suomessa musiikkialan korkeakouluopiskelijoista naisia on 60 %, mutta alalla toimivista musiikintekijöistä vain 21 %. Tomi Rantasen mukaan tasa-arvokysymykset pitää saada alalla tärkeysjärjestyksen kärkeen.
Suomalainen yhtye PMMP esiintymässä isolle yleisölle Ruirsock festivaalilla
PMMP esiintymässä Ruisrock-festivaaleilla. Kuva: Petri Anttila.

Sukupuolten välinen tasa-arvo suomalaisella musiikialalla saavutetaan arviolta vuonna 2150. International Design Business Management -ohjelmassa opiskellut Tomi Rantanen päätti vauhdittaa muutosta. Rantasen suomalaiseen populaarimusiikkiin rajattu maisterityö tähtää rakenteiden muutokseen ja visioi naisten sekä muunsukupuolisten tasa-arvosiirtymää vuodelle 2030.

Pitkään DJ:nä ja graafisena suunnittelijana toiminut Tomi Rantanen on huomannut musiikkialan ongelmat omakätisesti. “Tutkimuksia on tehty vuodesta 2017. Ongelmat todetaan, mutta niiden ratkomiseen ei tehdä strategiaa eikä muutosten toteutumista seurata.” Rantanen kertoo, ettei asia ole kenenkään vastuulla. Hän kokee, ettei ole resursseja tai asiaa ei koeta tarpeeksi tärkeäksi.

Tomi Rantanen Kandataattikeskuksen edessä
Tomi Rantanen. Kuva: Liivia Pallas

Ongelmat alalla ovat hänen mukaansa syviä ja moninaisia, lähtien alan yleisestä kulttuurista ja jopa seksuaalisen häirinnän yleisyydestä. Maisterityössä alan rakenteellisia ongelmia ratkotaan osallistavaa työkalua murrosareenaa käyttäen. Murrosareena on strateginen työkalu, joka on tarkoitettu systeemisen murroksen suuntaamiseen. Rantanen teki siitä prototyypin ja pilotoi sitä työssään.

Murrosareenalle tuodaan alan jokainen taso: organisaatiot, levy-yhtiöt, luovat ihmiset, joita ongelmat koskevat, päättäjät sekä alan ulkopuoliset asiantuntijat. Työpaja pyrkii osallistamaan jokaista ryhmän jäsentä mahdollisimman paljon. Tarkoituksena on, että osallistujat suunnittelevat ratkaisunsa itse ja sitoutuvat ehdotuksiinsa.

”Ihmiset on saatava innostumaan ja sitoutumaan, jotta muutos saadaan aikaan.” Rantanen luo työpajoissaan turvallisen tilan, jonka ansiosta aito keskustelu on mahdollista.

”Prosessissa ei haeta syyllisiä, vaan siinä keskitytään optimistiseen kuvaan tulevaisuudesta.”

Tomi Rantanen

Työn tulokset olivat todella lupaavia ja innostivat Tomi Rantasta jatkamaan tutkimusta. “Ratkaisu lähtee siitä, että tämä asia pitää saada prioriteetiksi alalla ja toimijat pitää saada sitoutumaan pitkäaikaiseen toimintaan”. Rantanen selventää, että alalle on saatava taho, joka koordinoi toimintaa.

Tällä hetkellä Rantanen on Aallon väitöskirjatutkija, ja hän toteuttaa ja kehittää maisterityön ehdotusta sekä tutkii sen vaikutusta. Tutkimuksessa ovat mukana musiikin tekijänoikeusjärjestöt Gramex ja Teosto.

”Tutkin, miten muotoilu voi fasilitoida yhdenvertaisuussiirtymiä musiikkialan lisäksi myös muilla aloilla.” Musiikkialan ongelmien ollessa laajoja, Rantanen haluaa pystyä vaikuttamaan kansainvälisesti. ”Haluan inspiroida myös muita aloja tekemään muutoksia.”

Voit lukea Rantasen gradun tästä linkistä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.
Kaksi henkilöä, toinen yllään viininpunainen paita sisätiloissa, toinen valkoinen paita ulkona.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella aloitti kaksi uutta apulaisprofessoria

Sähkötekniikan korkeakoulun Elektroniikan ja nanotekniikan laitos sai syksyllä kaksi uutta apulaisprofessoria. Lue Kim Kwantaen ja Paul Verrinderin ajatuksia aloittaessaan Aalto-yliopistolla.
Mehiläinen kukassa
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Liiketoiminta on kestävyyttä ja kestävyys on liiketoimintaa

Vuotta 2024 voi kutsua kestävyyden mahtivuodeksi, sillä sen aikana Kauppakorkeakoulussa jatkettiin vahvasti kestävyyden edistämistä niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin muussakin toiminnassa, mikä myös huomioitiin palkinnoin.