Uutiset

Tuore opetuscase pureutuu globaalien markkinapaikkojen kansainvälistymisvaikeuksiin

Rakuten-verkkokauppayhtiö on kasvanut kaupan ja palvelualan globaaliksi moniottelijaksi.
Kuvassa näkyy professori Arto Lindblom. Kuvan otti Susanna Rosin.
Uusi opetuscasemme avaa globaalien markkinapaikkojen keskeisiä toimintaperiaatteita ja liiketoimintamallien sisältöä, markkinoinnin professori Arto Lindblom kertoo. Kuva: Susanna Rosin / Aalto-yliopisto.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun markkinoinnin professori Arto Lindblom on kirjoittanut yhdessä professori Naoto Nadayaman (Kanagawa University) kanssa opetuscasen globaalien markkinapaikkojen kansainvälistymisvaikeuksista. Arvostettu kustantaja Ivey Publishing julkaisi opetuscasen helmikuussa 2020.

Opetuscasessa tarkastellaan Rakutenia, joka on japanilainen verkkokauppayhtiö ja alustatalouden edelläkävijä. Vuonna 1997 Tokiossa perustettu Rakuten on laajentunut nopeasti eri toimialoille ja markkina-alueille. Tänä päivänä se on globaali, alati kasvava ekosysteemi, jonka tarjoamia verkkokauppa-, matkailu-, vakuutus-, pankki- ja viihdepalveluita käyttää jo yli miljardi kuluttajaa maailmanlaajuisesti. Rakutenia kuvataankin usein Amazonin kaltaiseksi alustatalouden moniottelijaksi, joka osaa hyödyntää digitalisaatiota ja suuria tietomassoja kasvunsa mahdollistajana.

Yllättäviä vaikeuksia Euroopassa

Huolimatta siitä, että Rakuten on saavuttanut poikkeuksellisen vahvan aseman Japanissa ja osin jo myös muilla markkina-alueilla, se on kompastellut pahasti Euroopassa. Monet odottivat Rakutenin kasvavan nopeasti Euroopan yhdeksi johtavaksi markkinapaikaksi sen tekemien massiivisten yritysostojen kautta, mutta näin ei kuitenkaan käynyt. Nadayaman ja Lindblomin kirjoittama opetuscase pyrkiikin avaamaan näitä Rakutenin Euroopassa kohtaamia vaikeuksia. Tarkastelussa on erityisesti Rakutenin laajentuminen Iso-Britanniaan vuonna 2011 ja siellä ilmenneet ongelmat.

”On jopa yllättävää, kuinka vaikeaksi Euroopan valloittaminen on osoittautunut Rakutenin kaltaiselle globaalille, uutta digitaalista kaupankäyntilogiikkaa edustavalle toimijalle. Opetuscasessa haastammekin opiskelijoita ja liikkeenjohtajia pohtimaan näiden ongelmien syitä ja toisaalta etsimään ratkaisukeinoja näiden ongelmien selättämiseksi. Case myös avaa globaalien markkinapaikkojen keskeisiä toimintaperiaatteita ja liiketoimintamallien sisältöä”, kertoo professori Arto Lindblom.

Opetuscase on suunnattu niin opiskelijoiden kuin liikkeenjohtajien käyttöön ja se soveltuu hyvin osaksi markkinoinnin ja kansainvälisen liiketoiminnan sekä johtamisen opetuskokonaisuuksia.

Ivey Publishing julkaisee vuosittain yli 350 opetuscasea ja on julkaissut yhteensä jo yli 8 000 casea luettelossaan. Se on Harvard Business Schoolin tavoin yksi maailman suurimmista casien tuottajista ja julkaisijoista.

Lisätiedot:

Professori Arto Lindblom
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, markkinoinnin laitos
[email protected] 

Lähde:

Naoto Nadayama & Arto Lindblom (2020). Rakuten: To stay or not to stay in the UK? Ivey Publishing. Product Number: 9B20M022. https://www.iveycases.com/ProductView.aspx?id=108332

https://www.iveycases.com

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.