Uutiset

Uusi, kasvipohjainen liima kestää jopa 90 kilogramman painon

Tutkijat kehittivät myrkyttömän liiman vedestä ja nanokiteisestä selluloosasta. Nanoselluloosaa voidaan valmistaa esimerkiksi puusta, maatalousjätteestä tai kierrätyspaperista.
ecoglue
Mikroskooppikuva liimasidoksesta. Kuva: Aalto-yliopisto

Nanokiteinen selluloosa on äärimmäisen pieneksi hienonnettua selluloosamateriaalia. Nanoselluloosan eri muotoja käytetään raaka-aineena muun muassa keveissä ja vahvoissa komposiittimateriaaleissa sekä erilaisissa lääketieteen sovelluksissa.

Nyt Aalto-yliopiston, Tokion yliopiston, Sichuanin yliopiston ja Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkijat ovat onnistuneet valmistamaan nanokiteisestä selluloosasta ja vedestä erittäin vahvaa liimaa, joka on turvallista sekä ympäristölle että ihmisille.

Tutkijat levittivät yhden neliösenttimetrin alueelle 2 milligrammaa liimaa. Kuivuttuaan se kesti yli 70 kilogramman painon.

"Parilta tipalta liimaa se on huikea suoritus etenkin, kun kyseessä on kasvipohjainen liima ilman myrkyllisiä liuottimia”, sanoo tutkijatohtori Blaise Tardy.

"Uusimmissa kokeissa 0,5 milligrammaa liimaa kesti kolmen neliösenttimetrin alueelle levitettynä jopa 95 kilogramman painon."

Tutkijat yhdistivät liiman valmistamisessa nanopartikkelifysiikan ja pintakemian huippuosaamista. Liimausteho perustuu muun muassa kapillaarivoimiin. Liiman kuivuessa ne edistävät nanoselluloosakiteiden sitoutumista liimattaviin pintoihin sekä toisiinsa muun muassa vetysidoksien välityksellä.

Liiman käyttö ei vaadi pintojen yhteen puristamista. Liiman kuivuminen kestää muutaman tunnin, ja se toimii toistaiseksi vain hydrofiilisillä eli vettä imevillä pinnoilla.

Toisin kuin perinteisen superliiman, ekoliiman voimakkuus on jopa 70 kertaa suurempi liimattavien tasojen suunnassa kuin kohtisuoraan pintoja vastaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vaikka liima kestää kovan rasituksen, se voidaan poistaa kevyesti liitoskohtaa taittamalla.

Research image of the adhesive at microscopic level
Liiman nanokristallikiteitä mikroskooppikuvassa. Kuva: Aalto-yliopisto

40 miljardin euron markkinat

Erilaisia liimoja myydään maailmassa lähes 40 miljardilla eurolla vuodessa. Tutkijat uskovat, että vahvaa ja helposti irrotettavaa ekoliimaa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää muun muassa ympäristöystävällisempien pakkausten valmistuksessa tai suojelemaan arvokkaita, iskuille alttiita komponentteja esimerkiksi mikroelektroniikassa.

Tardyn mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että kasvipohjainen liima voi yltää ominaisuuksiltaan perinteisten liimojen rinnalle. Kaupallisiin sovelluksiin yltäminen vaatii vielä paljon jatkotutkimusta, mutta tutkijat ovat Advanced Materials –tiedelehdessä julkaistuista tuloksista innoissaan.

”Saavutuksesta on kiittäminen eri puolilla maailmaa työskentelevien tutkijoiden yhteistyötä”, Aalto-yliopiston professori Orlando Rojas sanoo.

“On upeaa, että pystymme valmistamaan jopa markkinoilla olevia synteettisiä vaihtoehtoja parempaa liimaa nanoselluloosasta, jonka raaka-aineet saadaan biomassasta, kuten puusta, maatalousjätteestä tai kierrätyspaperista”, Blaise Tardy sanoo.

Lisätietoja:

Tutkijatohtori Blaise Tardy
Aalto-yliopisto
p. 050 59 79 156
[email protected]

Professori Orlando Rojas
Aalto-yliopisto & FinnCERES – biomateriaalien osaamiskeskittymä
p. 050 512 4227
[email protected]

Julkaisu:

Exploiting Supramolecular Interactions from Polymeric Colloids for Strong Anisotropic Adhesion between Solid Surfaces – Advanced Materials 
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/adma.201906886

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Kuva: Mikko Huotari.
Yliopisto Julkaistu:

Sururyhmä läheisensä menettäneille

Keväällä 2025 järjestetään sururyhmä läheisensä menettäneille Aallon opiskelijoille ja työntekijöille.
Ryhmä ihmisiä kävelee suurten ikkunoiden ohi modernissa rakennuksessa, jossa on pystysuorat puukalterit ja sisävalot.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta kestävyysmurroksen demokraattiseen toteutumiseen

Kolme Aalto-yliopiston hanketta on rahoitettujen joukossa. Nesslingin säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokraatiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.