Uutiset

Uusiutuvan energian varastoinnin tutkimushanke sai tavoitellun Horizon 2020 -rahoituksen

Aalto-yliopiston osuus rahoituksesta on noin puoli miljoonaa euroa.

Euroopan komissio on myöntänyt “ELCOREL - Electrochemical Conversion of Renewable Electricity into Fuels and Chemicals” -tutkimushankkeelle rahoituksen Horizon 2020 -ohjelman Marie Skłodowska-Curie Actions Innovative Training Network -hausta.

Rahoitus on muotoa European Training Networks, eli se on tarkoitettu rahoittamaan yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yksityisen sektorin toimijoiden yhteisiä tohtorinkoulutusohjelmaverkostoja. Rahoitusmuoto on erittäin kilpailtu: tuoreessa haussa se myönnettiin alle kymmenelle prosentille hankkeista.

Aalto-yliopiston työtä hankkeessa johtaa professori Tanja Kallio, ja sen osuus rahoituksesta on noin puoli miljoonaa euroa.

”Hankkeen suuri tavoite on jarruttaa ilmastonmuutosta”, Kallio kiteyttää.

”Tuulen ja auringon kaltaisten kausiluontoisten uusiutuvien energioiden ongelma on niiden varastointi huipputuotannon aikana suvantovaiheita varten. Me kehitämme sähkökatalyyttejä ja teknologioita, jotka mahdollistavat tuotetun sähköenergian varastoimiseksi kemialliseksi sidosenergiaksi.”

Vaihtoehtoja platinalle

Hanketta koordinoi Heyrovsky Institute of Physical Chemistry. Muita osallistujia ovat Aallon lisäksi Leidienin yliopisto, Kööpenhaminan yliopisto, Institute of Chemical Research of Catalonia ICIQ sekä Avantum ja DeNora -yritykset. Aallon roolina on vastata synteeseistä, sähkökemiallisesta karakterisoinnista sekä teknologian skaalauksesta ja integroinnista.

”Haluamme kehittää materiaaleja, joissa ei käytetä platinan kaltaisia saatavuudeltaan haastavia ja kalliita, kriittisiä raaka-aineita. Käytännössä pyrimme kehittämään menetelmiä, joilla voidaan tuottaa sähköenergian avulla polttoaineeksi sopivaa vetyä vedestä tai hiilipohjaisia yhdisteitä hiilidioksidista tai hiilimonoksidista”, Tanja Kallio selittää.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Ryhmä ihmisiä kävelee suurten ikkunoiden ohi modernissa rakennuksessa, jossa on pystysuorat puukalterit ja sisävalot.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta kestävyysmurroksen demokraattiseen toteutumiseen

Kolme Aalto-yliopiston hanketta on rahoitettujen joukossa. Nesslingin säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokraatiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.
Valkoinen sähköauto latauksessa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoiden kehittämä menetelmä mullistaa sähköautojen akkujen kierrätyksen

Uuden teknologian avulla käytetyt litiumakut voidaan kierrättää turvallisesti ja ympäristöystävällisesti ja esimerkiksi litiumin talteenottoaste voidaan nostaa muutamista prosenteista jopa yli 70 prosenttiin.