Uutiset

Väyläopiskelijan tarina: Taidetta ja yritysjuridiikkaa

Turun seudulta kotoisin oleva Sarah ajatteli ensiksi hakeutuvansa taidealalle, mutta päätyikin avoimen väylän kautta opiskelemaan kauppatieteitä Aalto-yliopistoon. Sarah kertoo, millaista oli opiskella Avoimessa yliopistossa ja miltä tutkinto-opinnot nyt tuntuvat.
kesäinen kuva Sarah Cafarosta

Kuka olet? Miksi juuri kauppatieteen väyläopinnot?

Olen Sarah Cafaro. Alun perin olen kotoisin Maskusta, Turun seudulta. Minulle on ollut aina selkeää, että nimenomaan kauppatieteellinen ala kiinnostaa. Suvussani on yrittäjiä, joten ehkä siksi kauppatiede innosti. Hain kuitenkin ensiksi opiskelemaan taiteisiin liittyvää alaa. Lopulta en kuitenkaan aloittanut kyseisessä opiskelupaikassa. Tämän jälkeen hain useamman kerran pääsykokeilla opiskelemaan Kauppakorkeakouluun mutta en päässyt sisään. 

Kuulin Aallon avoimen väylästä kaverini kautta, joka oli itse suorittanut tekniikan väylän ja päässyt sitä kautta tutkinto-opiskelijaksi. Tein väyläopintoja hetken toisessa yliopistossa asuessani vielä Turun seudulla, mutta silloin asia jäi kesken ja päätin vielä hakea uudestaan valintakokeella. Väylä tuntui itselleni sopivammalta vaihtoehdolta, koska paine sisäänpääsystä ei kohdistu vain yhteen päivään – kuten pääsykokeilla haettaessa. 

Muutin pääkaupunkiseudulle noin neljä vuotta sitten. Tapasin poikaystäväni ja loin oman turvaverkostoni pääkaupunkiseudulle, joten oli selkeää, että haen nimenomaan Aaltoon opiskelemaan. 

Minkälaista oli opiskella väyläopintoja Avoimessa yliopistossa? 

Opiskelun aloittaminen hieman jännitti, koska en tarkalleen tiennyt mitä odottaa. Olen pienestä lukiosta ja yliopisto-opintojen suunnittelu sekä lukujärjestyksen tekeminen tuntui aluksi vieraalta. Sain onneksi paljon apua poikaystävältäni, joka opiskeli jo yliopistossa. Opiskelu itsessään oli mielestäni kivaa. 

Ilmoittauduin väyläopiskelijoiden listalle heti pääsykokeen jälkeisenä iltana kesäkuussa. Kurssit alkoivat elokuussa. Väylää suorittavat opiskelevat samoilla kursseilla, joten tutustuin väkisinkin toisiin väyläopiskelijoihin. Pidin siitä, että avoin järjestää omia kursseja, jotka eivät ole suunnattu tutkinto-opiskelijoille, sillä erityisesti niillä oli helppo tutustua muihin samassa tilanteessa oleviin. 

Kuva Sarah Cafarosta kadulla

Tilastotiede oli minulle ehkä vaikeinta, koska olin lukiossa opiskellut vain lyhyttä matematiikkaa- Tämän takia kurssi tuntui työläältä, vaikka matematiikka itsessään ei lopulta ollut niin hankalaa. Koska halusin hakea opiskelemaan heti, minulla oli myös paineita saada kurssista hyvä arvosana. Kaverini eivät olleet samalla kurssilla, mutta sain tilastotieteen kurssin lopulta suoritettua omalla panostuksella ja läheisten tuella. 

Suoritin väylän (60 opintopistettä) kokonaan yhdessä lukuvuodessa.Tein väyläopintojen ohella asiakaspalvelutöitä noin kolmesta neljään kertaa viikossa. Lopetin työt alkuvuodesta, joten loppukevään pystyin käyttämään täysipäiväisesti opiskelulle. Kevät oli silti rankka, koska otin monta kurssia. Opiskelin paljon kirjastossa, koska tunsin että saan siellä parhaiten aikaiseksi. 

Minkälaista elämäsi on nyt tutkinto-opiskelijana? 

Siirtymä tutkinto-opiskelijaksi sujui hyvin. Väyläopiskelijana suurin osa järjestelmistä oli jo tuttuja, mutta jostain syystä väylän kautta tulleita ei neuvottu henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli HOPS:n tekemisessä Sisussa. Avoimen opiskelijat eivät tee HOPS:a, joten sen tekeminen oli hieman hankalaa. Muuten Sisu, Mycourses ja muut opinnoissa tarvittavat järjestelmät olivat tulleet minulle jo väylää tehdessä tutuiksi ja pystyin jopa neuvomaan niiden käytössä muita.

Pääaineeni on yritysjuridiikka. Poikaystäväni opiskelee oikeustiedettä, joten yritysjuridiikka tuntui myös sitä kautta tutulta. Pohdin alun perin markkinoinnin ja yritysjuridiikan välillä, mutta yritysjuridiikka tuntuu oikealta vaihtoehdolta. 

Opiskelun lisäksi olen tutustunut uusiin ihmisiin ja hakenut esimerkiksi kerhoihin ja eri jaostoihin. Tutorporukassamme oli vain avoimen opiskelijoita, mikä oli ehkä vähän harmi, sillä olisin halunnut tutustua myös uusiin ihmisiin. Neljä tutorryhmää muodostaa isomman nelikon ja isommassa porukassa oli myös muilla valintatavoilla opiskelemaan päässeitä. Olen tutustunut jo moniin ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoihin. Joillain avoimen kautta tulleilla on jo esimerkiksi aiempia korkeakouluopintoja tai tutkintoja taustalla, minkä takia uusiin ihmisiin tutustuminen ei ole samalla heille prioriteetti.

Olen löytänyt pääkaupunkiseudulta kavereita, joista osa jo tutkinto-opiskelijoita ja osa tekee parhaillaan väylää. Vietän mielelläni aikaa heidän ja muiden läheisteni kanssa, minkä lisäksi olen tänä syksynä käynyt paljon erityisesti kauppiksen tapahtumissa. Olen hakenut kerhoihin ja toivon saavani sitä kautta lisää kavereita ja tuttavia. Luen myös mielelläni, pelaan shakkia ja tennistä. 

Sarah Cafaro aurinkolasit päässä

Mitä ajatuksia sinulla on tulevaisuuden työuran suhteen? 

Minulla on myös kevytyritys ja myyn esimerkiksi itse tekemiäni kirjanmerkkejä. Vaikka olenkin luova, en välttämättä haluaisi tehdä kokopäivätöitä taiteen parissa. On kuitenkin ollut palkitsevaa toimia yrittäjänä ja ehkä tulevaisuudessa voisin jatkaa samalla polulla. Haluaisin kuitenkin aloittaa urani tehden muiden leivissä töitä. Veroasiat kiinnostavat ja toimisin mielelläni verokonsulttina tai johtotehtävissä. 

Toimin tällä hetkellä osa-aikaisena tapahtuma-assistenttina ja autan järjestämään tapahtumia liittyen yritysjuridiikkaan. On ollut hauskaa päästä jo tässä vaiheessa opiskeluja tekemään omaan opiskelualaan liittyviä töitä!

Miten neuvoisit väyläopintoja aloittavaa opiskelijaa? 

Moni aloittaa väylän ilman aiempaa korkeakoulutaustaa, jolloin esimerkiksi oman lukujärjestyksen tai opintosuunnitelman tekeminen ei ole tuttua. Olisin itsekin kaivannut lukujärjestyksen tekemiseen ja suunnitteluun enemmän apua. Suosittelen ehdottomasti panostamaan oman suunnitelman tekemiseen heti väyläopintojen alussa, sillä se vähentää myöhempää stressiä ja huolta siitä, onko varmasti muistanut kaikki pakolliset kurssit.

Suosittelen myös uusia opiskelijoita aloittamaan kursseilla, jotka tuntuvat vaikeilta. Moni kurssi järjestetään useampaan kertaan vuodessa eli tarvittaessa kurssi on vielä mahdollista uusia keväällä, jos on aloittanut väyläopinnot syksyllä. Esimerkiksi jos matematiikka ei ole oma vahvuus, kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa esimerkiksi siihen liittyvä kurssi heti alussa. Laskutupa on avoin kaikille ja sieltä on mahdollista saada myös apua matematiikassa. En itse tiennyt laskutuvasta kun olin vielä väyläopiskelija, mikä oli hieman harmi. 

Vertaistuki on tärkeätä ja ei kannata lykätä avunpyytämistä, jos jokin asia jäi epäselväksi. Esimerkiksi telegramissa on väyläopiskelijoille oma ryhmä, jossa on mukana myös tutorit. Sen lisäksi voi seurata erilaisia somekanavia. Somessa liikkuva tieto ei aina pidä paikkaansa, mutta toisaalta muiden samassa tilanteessa olevien kanssa ajatusten ja kokemusten vaihto oli ainakin minulle tärkeää.

Woman looks at laptop, pad and notebook

Avoimen väylä: vaihtoehto valintakokeille

Avoimessa yliopistossa voit suorittaa avoimen väylän ja hakea tutkinto-opiskelijaksi.

Aalto-yliopiston avoin yliopisto
Dipolin portaat Kalevan suuntaan

Avoimen väylän opinnoilla kauppatieteen tutkinto-opiskelijaksi

Suorittamalla avoimen väylän kautta vähintään 42 opintopistettä erikseen määriteltyjä kauppatieteiden perusopintoja, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kandidaattiohjelmaan (vuoden 2025 valintaperusteet).

Aalto-yliopiston avoin yliopisto
Wide Open Uni

Aalto-yliopiston avoin yliopisto

Avoin yliopisto on olemassa kaikille. Avoin yliopisto mahdollistaa opintoihin osallistumisen kaikille Aalto-yliopiston tieteenaloista ja opetuksesta kiinnostuneille. Opintotarjonta koostuu eri oppiaineiden kursseista ja opintokokonaisuuksista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Otaniemen lukiolaiset opiskelijavarjostamassa
Opinnot Julkaistu:

Neljä Otaniemen lukion opiskelijaa otti kutsun vastaan tulla varjostamaan Kauppakorkeakoulun opiskelijoiden normipäivää

”Student shadowing” -päivän aikana lukiolaiset tutustuivat kampukseen, osallistuivat luennolle ja söivät lounaan yhdessä lukuisista kampusravintoloista.
Kolme naisopiskelijaa
Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat tekivät EY:lle tutkimuksen eri sukupuolten edustuksesta transaktiopalveluissa

Opiskelijat analysoivat transaktiopalveluiden houkuttelevuutta tulevaisuudessa haastattelemalla tuotantotalouden, rahoituksen ja laskentatoimen naisopiskelijoita.
Kampuksen uudet ulkokalusteet
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Äänestä parasta ideaa! Miten käytämme 14 000 euroa edistääksemme opiskelijoiden hyvinvointia?

Syksyllä 2024 opiskelijat saivat ideoida, miten yliopiston tulisi käyttää 14 000 euroa opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseen kampuksella. Nyt on aika äänestää parasta ideaa toteutettavaksi kevään 2025 aikana.
Alumni Maria Kupila
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maria Kupila: ”Uskon vahvasti monitieteisen lähestymistavan voimaan”

Kauppakorkeakoulun IDBM-ohjelmasta valmistunut Maria Kupila on omaksunut monitieteisen lähestymistavan myös työssään liikkeenjohdon konsulttina. Hän uskoo, että muotoiluajattelun, teknologian ja strategisen analyysin yhdistäminen on avainasemassa tulevaisuuden haasteiden muuttamisessa mahdollisuuksiksi.