Avoimen väylä: vaihtoehto valintakokeille
Avoimessa yliopistossa voit suorittaa avoimen väylän ja hakea tutkinto-opiskelijaksi.
Olen Nelli Puumalainen. Olen 22-vuotias ja kotoisin Pohjois-Suomesta Keminmaasta. Keväällä 2023 muutin pääkaupunkiseudulle ja nyt asun Otaniemessä. Vapaa-ajalla lenkkeilen, neulon ja ulkoilutan koiraani. Nautin siitä, että elämä on rauhallista ja tasaista.
Pääsin heti lukion jälkeen opiskelemaan kemiaa Oulun yliopistoon. Puolen vuoden jälkeen huomasin, että kemia ei ollutkaan oma juttuni ja hain siirtohaulla opiskelemaan ympäristötekniikkaa. Tutkintoon ei kuitenkaan kuulunut juurikaan ohjelmointia, joka kiinnosti myös minua. Lähdin tutkimaan muiden yliopistojen tarjontaa ja tutustuin sitä kautta Aallon tarjontaan. Nyt olen tutkinto-opiskelija Aallossa ja pääaineeni on kiinteistötalous ja geoinformatiikka.
En muista tarkalleen, mitä kautta ensiksi kuulin nimenomaan tekniikan väylästä. Pääsykokeet ovat olleet aina minulle stressaavia, minkä takia väylä tuntui itselle sopivalta vaihtoehdolta. Aloitin syksyllä 2023 väylän ja suoritin kaikki kurssit yhdessä lukuvuodessa.
Olin jo aiemmin opiskellut yliopistossa eli olin jo tottunut yliopistomaailmaan. Opinnot lähtivät ehkä siksi helposti liikkeelle ja palasin nopeasti tuttuun opiskelurytmiin. Sain helposti tehtyä itselleni aikataulun, joka ei ollut liian raskas. Opiskelu oli kuitenkin stressaavampaa kuin Oulussa opiskellessani, sillä väylässä hyvien arvosanojen saaminen on tärkeätä.
Tässä mielessä olen ihan onnellinen siitä, että väyläopinnot ovat jo takana, mutta toisaalta opintojen tavoitteellisuus lisäsi motivaatiota. Ajattelin aiemmin olevani huono matematiikassa, mutta sain hyviä arvosanoja väylään kuuluvista matematiikan kursseista. Koska minun oli pakko saada hyviä arvosanoja, panostin kursseihin enemmän ja siksi myös motivaationi pysyi korkealla. Kursseista mielenkiintoisin oli ohjelmoinnin Y1-kurssi. Vähiten hyödyllinen kurssi oli varmaan fysiikan kurssi, jota en saa suoraan pääaineeni pakollisiin opintoihin.
Tekniikan väyläopinnot ovat 27 opintopistettä, jotka suoritin yhdessä lukuvuodessa. Kävin välillä töissä opiskelujen ohessa. Olisin voinut varmaan ottaa enemmänkin vuoroja, mutta toisaalta sitten en olisi ehkä pystynyt keskittymään yhtä hyvin opiskeluun. Minulle jäi siis aikaa myös muulle elämälle ja sain tasapainotettua hyvin opiskelun ja muun elämän. Minulle luontevinta oli opiskella kotona. Tein suurimmaksi osaksi opintoja yksin. En saanut kavereita juurikaan muista väyläopiskelijoista, mutta tutustuin kursseilla muihin opiskelijoihin.
Aloitin tutkinto-opiskelijana Aalto-yliopistossa syksyllä 2024 ja valitsin pääaineekseni kiinteistötalouden ja geoinformatiikan. Pääaine yhdisti mielenkiintoni ympäristöasioihin sekä tietotekniikkaan. Myös kestävät yhdyskunnat oli yksi pääainevaihtoehto. Geoinformatiikka on hyvin järjestelmäpohjaista, mikä on minusta mukavaa. Tekisin mielelläni tulevaisuudessa jotain karttoihin ja suunnitteluun liittyviä töitä.
Orientaatioviikolla oli helppoa, koska tiesin jo, miten esimerkiksi Aallon järjestelmät toimivat. Ensimmäisenä syksynä valitsemani kurssit olivat ensimmäisen ja toisen vuoden kursseja. Samoilla kursseilla oli oman fuksiryhmäni tutoreita, joten oli helppo päästä mukaan ryhmiin. Opiskelu on nyt rennompaa. Koska nyt kaikesta ei tarvitse saada erinomaisia arvosanoja, joudun välillä etsimään motivaatiotani.
Saan Oulun yliopiston opintoja hyväksiluettua tutkintooni. Tavoitteeni on valmistua kandiksi jo ensi kesänä.
Minulla itselläni oli jo valmiiksi pääkaupunkiseudulla kavereita ja asun yhdessä poikaystäväni kanssa eli itselläni ei ollut samalla tavalla suurta tarvetta tutustua muihin väylää suorittaviin. Joillekin vertaistuki voi olla kuitenkin tärkeätä eli kannattaa ainakin yrittää tutustua kurssikavereihin. Stressasin itse väylää aloittaessani sitä, saanko tarpeeksi hyviä arvosanoja. Huomasin kuitenkin pian, että vaikka kurssit olivat työläitä, niistä selvisi tekemällä säännöllisesti kurssin tehtäviä. Kannattaa siis heti aluksi rytmittää omaa opiskeluaan, eikä jättää tehtäviä tekemättä tai tehdä ne ihan viime tipassa.
Avoimessa yliopistossa voit suorittaa avoimen väylän ja hakea tutkinto-opiskelijaksi.
Tekniikan väylän opinnot (27 op) suorittamalla on mahdollista tulla hyväksytyksi tutkinto-opiskelijaksi Aalto-yliopistoon ilman valintakokeita ja aikaisemmasta koulutustaustasta riippumatta.
Avoin yliopisto on olemassa kaikille. Avoin yliopisto mahdollistaa opintoihin osallistumisen kaikille Aalto-yliopiston tieteenaloista ja opetuksesta kiinnostuneille. Opintotarjonta koostuu eri oppiaineiden kursseista ja opintokokonaisuuksista.