Voittoisa palvelukonsepti tarjoaa parempaa terveydenhoitoa romaneille
Useat Euroopan muotoiluinstituuttien ja yliopistojen opiskelijaryhmät ovat työskennelleet viimeiset viisi kuukautta muotoilututkimuksen, ideoinnin ja kehittämisen parissa. Student Service Design Challenge 2020 haastoi heidät luomaan sydämen terveyttä edistäviä ratkaisuja eurooppalaisille ihmisryhmille, jotka ovat ’näkymättömiä’, syrjittyjä tai unohdettuja.
Tänä vuonna kilpailuun osallistui yli 35 opiskelijatiimiä yli 15 instituutista ja yliopistosta. Kilvan voitto meni University of the Arts Londonin joukkueelle, jonka WomenToHeart-palvelukonsepti auttaa naisia tunnistamaan sydänoireet ja kertomaan niistä metaforien avulla.
Voittajakonsepteissa todentui viisi kriteeriä: ne olivat ihmiskeskeisiä, yhteiskuntaan suuntautuneita, kestävän kehityksen mukaisia, teknisesti mahdollisia ja liiketoiminnallisesti kannattavia. Osallistuvien joukkueiden palveluratkaisut keskittyivät tänä vuonna useisiin erilaisiin käyttäjäryhmiin, kuten ylipainoisiin lapsiin, turkkilaisiin maahanmuuttajiin, yksinäisiin ikääntyneisiin, aivohalvauksen uhreihin, yövuorotyöntekijöihin ja lentoemäntiin.
Ratkaisu soveltuu monille unohdetuille yhteisöille
Aallon No Pressure -tiimin palvelukonsepti RO+ tarjoaa romaneille vaivatonta sairastamiseen liittyvää asiointia. Alustalla romanit, terveydenhuollon toimijat ja sosiaalityöntekijät saavat tietoja yhdestä ja samasta paikasta ja voivat koordinoida keskenään lähetteitä, tapaamisia ja väliaikaisen henkilötunnuksen tilaa. Palvelu pystyy ratkaisemaan romanien ongelmia, kuten kieliesteitä, yksinkertaistamalla prosesseja.
”Tutkimme romanien terveydenhuoltokokemuksia Suomessa. Heidän on vaikea saada riittävää terveydenhuoltoa, sillä heillä ei yleensä ole kunnollista koulutusta, heillä on heikko lukutaito ja vain perustiedot digitaalisessa lukutaidossa sekä väliaikainen tai ei lainkaan henkilöllisyystodistusta. Etsimme ratkaisua, joka sekä auttaisi romaniyhteisöä pääsemään paremmin terveydenhuollon piiriin että auttaisi heitä luottamaan järjestelmään ja johdattaisi heitä terveellisempiin elämäntapoihin”, No Pressure -tiimiläiset kertovat.
Ryhmä koostuu viidestä Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijasta, joiden taustana on muun muassa humanitaarisen muotoilun aktivismia, systeemistä ajattelua ja empaattista muotoilua. Opiskelijoista – Jooeun Park (Etelä-Korea), Shreya Sood (Intia), Bohan Sun (Kiina), Qianfei Gu (Kiina) ja Zhengshuang Han (Kiina) – neljä opiskelee Aalto-yliopiston Collaborative and Industrial Design -maisterinkoulutusohjelmassa ja yksi Creative Sustainability -maisterinkoulutusohjelmassa. He kuvaavat itseään empaattisiksi muotoilun opiskelijoiksi, jotka pyrkivät sosiaaliseen muutokseen luomalla vaikuttavia ratkaisuja haavoittuvassa tilanteessa oleville ihmisille.
"Vaikka lähtökohta voi tuntua pieneltä ja kohdistuu vain tiettyyn ihmisryhmään, ratkaisu voi kuitenkin soveltua paljon suuremmalle käyttäjäryhmälle ja siten aikaansaada todellisen muutoksen."
Toisen palkinnon voittanut joukkue saa 2 500 euron rahapalkinnon ja lisäksi Aalto-yliopisto saa 2 000 euron palkinnon.
”Tiimi tunnisti menestyksellisesti heikossa asemassa olevan käyttäjäryhmän ja osoitti tarkkanäköistä ymmärrystä ja pystyi viestimään kohderyhmän kokemuksista ja kipupisteistä. Tarinankerronta on tehty hyvin, sovellus toimii ja sen tarkoitus on hyvin artikuloitu, ja tekninen ratkaisu on harkittu. Järjestelmien integrointi liittyy moniin nykyisiin terveydenhuollon ja muiden palveluiden ongelmiin ja voi olla skaalattavissa useaan käyttötarpeeseen”, tuomaristo toteaa.
"Ratkaisu keskittyy tiettyyn yhteisöön, mutta kun kyse on hoidon saatavuudesta ja terveyden sosiaalisista tekijöistä, se voi olla merkityksellinen monille muillekin riittämättömästi huomioiduille yhteisöille ja sitä voi olla mahdollista hyödyntää useilla alueilla."
Ryhmää ohjasi apulaisprofessori Nuria Solsona ja mentoroi professori Severi Uusitalo.
Lue lisää:
- Julkaistu:
- Päivitetty: