Uutiset

Yhtäaikaista paikannus- ja kartoitusmenetelmää kehitetään sisätilapaikannukseen

Akatemiaprojektissa kehitetään sisätilapaikannusta yhdistämällä konenäkö ja magneettipohjainen paikannus.

Tekniikka radio- ja magneettipohjaisiin ratkaisuihin perustuvissa paikannusmenetelmissä on jo viety pitkälle, mutta haastetta riittää erityisesti kartan muodostamisessa. Tähän haasteeseen tarttuu sähkötekniikan ja automaation laitoksen professori Simo Särkkä. Vuoden alussa käynnistyneessä kaksivuotisessa Akatemiaprojektissa yhdistetään jo olemassa olevia paikannusmenetelmiä ja etsitään uusia joukkoistusta hyödyntäviä menetelmiä samanaikaisesti tapahtuvaan paikannukseen ja kartoitukseen.

– Magneettikenttään perustuvaa paikannusta voidaan nykyään tehdä todella tarkasti laskennallisin menetelmin. Pyrimme löytämään menetelmän, joka luo magneettikarttaa reaaliajassa käyttäen hyväksi konenäköpohjaista 3D-mallinnusta ja paikannusta. Sen sijaan, että kartoitus sisätiloista tehdään etukäteen, nyt halutaan mahdollisuus mennä suoraan tuntemattomaan tilaan, jossa rakennuksen pohjakuvat sekä magneettikartta voitaisiin muodostaa automaattisesti, professori Särkkä kertoo.

Sisätilapaikannus perustuu magneettikentän mittaamiseen magnetometrillä, liikkeen mittaamiseen kiihtyvyysanturilla ja gyroskoopilla sekä näiden mittausten yhdistämiseen kamerakuvan kanssa. Mittalaitteena voi olla esimerkiksi älypuhelin tai jokin matkapuhelinta vastaava laite.

– Jo nykyään voidaan sisätiloja mitata konenäköpohjaisesti ja muodostaa sen avulla rakennusten 3D-karttoja. Kun yhdistetään kaksi asiaa eli 3D-mallinnus kameran avulla ja magneettikenttäpohjainen paikannus, meillä on mahdollisuus saada luotettavampaa ja tarkempaa tietoa sekä rakennuksen 3D-kartasta että magneettikentästä, professori Juho Kannala tietotekniikan laitokselta lisää.

Tulevaa menetelmää pilotoidaan sairaalaympäristössä, mutta se on sovellettavissa myös esimerkiksi kauppakeskuksiin, joissa kaikkia mahdollisia sovellusmahdollisuuksia ei ole vielä hyödynnetty. Teknologialla on paljon sovelluspotentiaalia kaikkialla, missä paikkatiedolla on merkitystä. Kansainvälisten yliopistokumppaneiden lisäksi projektissa on mukana yhteistyökumppanina sisätilapaikannusta kehittävä IndoorAtlas Oy.

Professoriesittely Simo Särkkä

Professoriesittely Juho Kannala

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.
Kaksi henkilöä, toinen yllään viininpunainen paita sisätiloissa, toinen valkoinen paita ulkona.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella aloitti kaksi uutta apulaisprofessoria

Sähkötekniikan korkeakoulun Elektroniikan ja nanotekniikan laitos sai syksyllä kaksi uutta apulaisprofessoria. Lue Kim Kwantaen ja Paul Verrinderin ajatuksia aloittaessaan Aalto-yliopistolla.
Mehiläinen kukassa
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Liiketoiminta on kestävyyttä ja kestävyys on liiketoimintaa

Vuotta 2024 voi kutsua kestävyyden mahtivuodeksi, sillä sen aikana Kauppakorkeakoulussa jatkettiin vahvasti kestävyyden edistämistä niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin muussakin toiminnassa, mikä myös huomioitiin palkinnoin.