Yrjö Neuvo sai Nokian säätiön tunnustuspalkinnon
Nokian säätiö myönsi vuoden 2021 tunnustuspalkinnon Aalto-yliopiston professorille Yrjö Neuvolle tohtorikoulutuksen kehittämisestä. Säätiö antaa tunnustuksen ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä väitöskirjatutkijoiden ja vastavalmistuneiden tohtoreiden työllistämiseksi suomalaisten yritysten palveluksessa.
Suomalaisista yliopistoista valmistuu yli 1800 uutta tohtoria vuosittain. Verrattuna muihin maihin, kuten Ruotsiin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin, Suomessa yritysmaailman palvelukseen työllistyy vähän tohtoreita. Tohtoreiden tuominen yrityselämän palvelukseen on tärkeää kilpailukyvyn kehittämiseksi ja tukemaan yritysten strategista uudistumista.
”Yrityselämän tiivis yhteistyö yliopistojen kanssa ja viimeisimmän tutkimustiedon tuominen yritysten käyttöön on ensiarvoisen tärkeää koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Palkinnolla haluamme osoittaa arvostuksemme professori Yrjö Neuvon tekemälle tärkeälle ja pitkäjänteiselle työlle tohtorien työllistämiseksi ja tohtoriopiskelijoiden työelämävalmiuksien kehittämiseksi"; säätiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Kauppinen sanoo.
Neuvon saavutuksista Nokian säätiö nosti erityisesti esille Aalto-yliopistossa järjestetyn monitieteellisen Bit Bang -kurssin, joka toi yhteen tohtoriopiskelijoita Suomen eri yliopistoista ja korkeakouluista, sekä PoDoCo (PostDocs for Companies) -ohjelman.
Bit Bang -kurssin erikoisuus oli vuosittain ulkomaille järjestetty opintomatka, jossa tutustuttiin eri aloihin ja yrityksiin. Tämän lisäksi kunkin kurssin saavutuksista julkaistiin oma Bit Bang -kirjansa.
PoDoCo-ohjelma puolestaan on perustettu parantamaan tohtorien työmahdollisuuksia suomalaisissa yrityksissä. Ensimmäiset hankkeet ohjelmassa on aloitettu 2016. Toiminta perustuu yhteistyöprojektiin, jonka toteuttavat tohtoriksi väitellyt, yritys sekä rahoittava säätiö. PoDoCo-projekti koostuu kahdesta kestoltaan yhtä pitkästä vaiheesta, tutkimusvaiheesta ja soveltavasta vaiheesta. Pääsääntöisesti nykyiset PoDodo-hankkeet ovat kaksivuotisia eli kummatkin vaiheet kestävät vuoden. Onnistuneen PoDoCo-hankkeen jälkeen tavoitteena on, että tutkija jää yritykseen töihin.
PoDoCo-projektin sisällöllinen tavoite on tuottaa yritykselle tietoa uuden liiketoiminnan kasvattamiseksi postdocin osaamisen myötävaikutuksella. Hankkeissa on kehitetty esimerkiksi uusia teknologioita, toimintatapoja, liiketoimintakonsepteja ja tutkittu uusien markkinoiden vaatimuksia. Tällä hetkellä PoDoCossa on mukana 11 säätiötä.
PoDoCo-hankkeita on kaikilta tieteenaloilta, mutta luonnontieteiden ja insinööritieteiden osuus on ollut suurin, kummankin osuus on noin 35 prosenttia. Monilla yrityksillä on tai on ollut useampia onnistuneita PoDoCo-hankkeita. Ohjelman vaikuttavuudesta kertoo se, että loppuunsaatetuissa PoDoCo-hankkeissa yli 90 prosenttia postdoceista työllistyi yritykseen.
- Julkaistu:
- Päivitetty: