Aalto JobTeaser – rekrytoi opiskelija
Palkkaa opiskelija julkaisemalla työpaikkailmoitus Aalto JobTeaser -kanavalla.
Diplomityö, pro gradu ja taiteen maisterin opinnäytetyö ovat julkisia akateemisia opinnäytteitä, joissa opiskelija hyödyntää opintojen aikana hankkimiaan tietoja ja taitoja tietyn ongelman ratkaisussa. Työn aiheiksi sopivat esimerkiksi erilaiset suunnittelu-, kehitys- tai tutkimushankkeet.
Opinnäytetyö voidaan tehdä joko puhtaasti akateemisena tutkimuksena tai yhteistyössä yrityksen, tutkimuslaitoksen tai muun ulkopuolisen organisaation kanssa, jolloin myös tutkimusaihe liittyy läheisesti kyseisen organisaation liiketoimintaan tai tutkimusaloihin. Suuri osa Aalto-yliopiston maisteriopiskelijoista tekee opinnäytetyön yhteistyössä yliopiston ulkopuolisen tahon kanssa.
Opiskelija: Huomaathan että opiskelijoille suunnatut opinnäytetyön ohjeet löydät Opiskelijan oppaasta oman koulutusohjelmasi sivuilta: Valitse oma ohjelma -> Opintojen aikana -> Opinnäyte.
Opinnäytetyön teettäjänä hyödytte monilla tavoin:
Jos yrityksellänne on valmis opinnäytetyöpaikka tai sopiva tutkimusaihe, jolle etsitte opinnäytetyöntekijää, voitte julkaista sen hakuilmoituksen ilmaiseksi Aalto JobTeaser -palvelussa. Opinnäytetyöpaikkojen etsiminen on kiivaampaa eri aikoina vuodesta: opiskelijat etsivät paikkoja erityisesti loppusyksystä ja alkuvuodesta, mikä on hyvä ottaa huomioon opinnäytetyöpaikkaa julkaistaessa.
Palkkaa opiskelija julkaisemalla työpaikkailmoitus Aalto JobTeaser -kanavalla.
Opinnäytetyöpaikkoja etsiviä opiskelijoita löydät myös marraskuussa järjestettävästä Aalto Talent Expo- sekä tammikuussa järjestettävästä Summer Job Day-tapahtumasta. Rohkaisemme kaikkia yrityksiä myös tarjoamaan opinnäytetyöpaikkaa kansainväliselle opiskelijalle – kansainväliset opinnäytetyötä etsivät opiskelijamme tavoitat syksyllä järjestettävässä maksuttomassa Thesis Fair -tapahtumassa.
Tapaa Aallon kansainvälisiä opiskelijoita ja löydä opinnäytetyöntekijä yrityksesi tutkimushankkeeseen tai kehitysprojektiin.
Rekrytointi- ja kontaktointitapahtuma tuo yhteen talouden, taiteiden ja suunnittelun sekä tekniikan alojen työnantajat ja opiskelijat.
Ensimmäistä kertaa järjestetyn tapahtuman tarkoitus oli löytää diplomi- ja opinnäytetyöpaikkoja kansainvälisille opiskelijoille ja avata ovia suomalaisille työmarkkinoille.
Opinnäytetyön aiheeksi soveltuvat erilaiset suunnittelu-, kehitys- tai tutkimusaiheet, ja kestoltaan opinnäytetyö on yleensä n. 6 kuukautta. Lopputöitä voidaan tehdä monipuolisesti erilaisista aiheista, mutta niiden on aina liityttävä opiskelijan pääaineeseen. Aikaisemmin tehtyihin opinnäytetöihin voi tutustua Aaltodoc-palvelussa.
Yritys voi ehdottaa opinnäytetyön aihetta, mutta opiskelijan täytyy aina hyväksyttää aihe oman tutkinto-ohjelmansa prosessin mukaisesti ja sopia valvojasta/ohjaajasta. Opinnäytteen virallisen valvojan/ohjaajan tulee olla Aalto-yliopiston professori tai muu soveltuva akateeminen henkilö. Tutkimusaiheen ja sen rajauksen tulee aina täyttää akateemisen opinnäytetyön vaatimukset, jotka saattavat olla ristiriidassa yrityksen odotusten kanssa. On siis tärkeää, että yritys jättää jonkun verran liikkumavaraa tutkimusaiheeseen ja neuvottelee mahdollisista yksityiskohdista yhdessä opinnäytetyötä valvovan professorin kanssa.
Yritykselle on tarjolla useita eri muotoja opinnäytetyön teettämiseen. Nämä muodot eroavat toisistaan sen suhteen, onko sopimusosapuolena opiskelija, yliopisto vai tukisäätiö, sekä kuinka suuri rooli yrityksellä on opiskelijan ohjauksessa.
Yleisin tapa teettää opinnäytetyö on rekrytoida opiskelija työntekijäksi yritykseen. Tällöin kyseessä on normaali määräaikainen työsuhde, josta opiskelija ja yritys tekevät työsopimuksen. Yleensä opiskelijan pääasiallinen työtehtävä on opinnäytetyön tekeminen, mutta yritys ja opiskelija voivat määritellä työsopimukseen myös muita työtehtäviä, kunhan opiskelija työskentelee ensisijaisesti opinnäytetyötään varten. Suomessa työnantaja saa pääsääntöisesti immateriaalioikeudet työsuhteessa tehdyn opinnäytteen tuloksiin, mutta opiskelijalla on aina tekijänoikeus opinnäytteeseensä.
Tekniikan aloilla tehdyissä diplomitöissä opiskelijalla tulee olla yrityksessä nimetty ohjaaja, joka tukee opiskelijaa kokeellisen osuuden suunnittelussa ja toteutuksessa sekä kirjoittamisprosessissa. Tämän lisäksi opiskelijalla on aina yliopiston puolelta nimetty akateeminen valvoja, jonka tehtävänä on ohjata opinnäytetyön tieteellistä kelpoisuutta ja rakennetta, tieteellistä kirjoittamista sekä opinnäytetyöprosessin kokonaisuutta.
Kauppatieteiden pro gradu -töissä opiskelijalla on ainoastaan akateeminen ohjaaja yliopistosta, eikä yrityksen tarvitse nimetä ohjaajaa. Taiteen maisterin opinnäytetyössä opiskelijalla voi olla yrityksestä nimetty ohjaaja, mutta ohjaaja voi tulla myös yliopiston puolelta.
Yritys tai yhteisö voi teettää opinnäytetyön myös toimeksiantona. Tällöin opiskelija ei ole työsuhteessa toimeksiantajaan, vaan opinnäytetyö toteutetaan projektityönä, josta yritys maksaa palkkion tai työkorvauksen toimeksiantosopimuksen mukaisesti. Toimeksiantajana yritys ei vastaa palkkatyön kuluista kuten sosiaaliturva- ja vakuutusmaksuista.
Yritys voi tehdä yhteistyötä myös suoraan yliopiston kanssa yhteisen tutkimushankkeen kautta. Yritys voi tilata opinnäytetyöprojektin tilaustutkimuksena yliopistolta. Tällöin tutkimusyhteistyöstä tehdään sopimus yrityksen ja yliopiston välillä, ja yliopisto vastaa hankkeeseen rekrytoitavasta opinnäytetyöntekijästä. Myös opinnäytetyön ohjausvastuu on tällöin yliopiston akateemisella henkilökunnalla. Yritys saa lähtökohtaisesti oikeudet hankkeen tutkimustuloksiin sen mukaisesti kuin yhteistyösopimuksessa on sovittu. Opinnäytetyöntekijällä on aina tekijänoikeus omaan työhönsä ja opinnäytetyö on julkinen dokumentti, mutta julkaistavan opinnäytetyön valmisteluun liittyvät toimintatavat voidaan sopia tilaajan kanssa tapauskohtaisesti.
Yritys tai yhteisö voi tehdä lahjoituksen yhdelle Aalto-yliopiston tukisäätiöistä. Tukisäätiöt suuntaavat lahjoituksen lahjoittajan toivomalle alalle diplomityön tai väitöskirjan apurahaksi. Lahjoituksen tekeminen on yritykselle kevyt tapa osallistua tutkimukseen, sillä sen ei tarvitse solmia työsopimusta opiskelijan kanssa tai yhteistyösopimusta yliopiston kanssa. Sopimuksen sijaan yritys määrittelee lahjakirjassa, minkä tieteenalan opinnäytteeseen lahjoitus on tarkoitettu. Lahjoitus on myös verovähennyskelpoinen yrityksen omassa verotuksessa. Toisaalta päätöksen apurahan saajasta tekee tukisäätiö, ja immateriaalioikeudet säilyvät opiskelijalla, joka voi jälkeenpäin halutessaan ne myydä. Lue lisää Aalto-yliopiston tukisäätiöistä:
Aalto-yliopiston tekniikan tukisäätiö
Mikäli Aalto-yliopiston opiskelija tekee opinnäytetyön toimeksiantona yritykselle, tulee tästä laatia opinnäytetyösopimus. Mallisopimus ei sovellu tapauksissa, jossa opinnäyte rahoitetaan stipendillä.
Pääset tutustumaan opinnäytetyösopimukseen sekä soveltamisohjeisiin alla olevasta linkistä.
Usein opinnäytetyö on osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta, tai sen aihe vaatii sparrausta akateemisen henkilöstön kanssa. Aalto-yliopiston Yrityssuhteiden tiimi auttaa löytämään oikean keskustelutahon.
Diplomityötään viimeistelevä Emilia Tognetty tutkii, miten teollista hiilidioksidia voidaan hyödyntää kaupallisesti. Hiilidioksidin talteenotto on ajankohtainen asia vihreässä siirtymässä.
Aalto-yliopiston ICT-alan opiskelijoista moni tekee diplomityönsä Nokian tuotekehitystiimeissä. Projekteissa syntyy uusia ideoita liiketoimintaan.
Jos yrityksesi rekrytoi opiskelijan opinnäytetyöntekijäksi, kyseessä on työsuhde josta maksetaan palkkaa. Palkan suuruus on yrityksen itse määriteltävissä, mutta sen tulisi olla vähintään Kelan työssäoloehdon suuruinen (1 399 € vuonna 2024). Opinnäytetöistä on myös olemassa alakohtaisia palkkasuosituksia, joista voit lukea lisää alla olevien linkkien kautta.
TEK: Tekniikan alan diplomityön palkkasuositus
Suomen Ekonomit: Kauppatieteiden pro gradu -työn palkkasuositus
Ornamo: Muotoilualan opiskelijoiden palkkasuositukset
Jos yrityksesi teettää opinnäytetyöstä toimeksiannon, eli opiskelijaa ei rekrytoida työntekijäksi yritykseen, opinnäytetyöstä maksetaan palkkio jonka suuruus sovitaan opiskelijan kanssa.
Jos yritys rahoittaa opinnäytetyötä apurahalahjoituksella, se tekee tukisäätiölle lahjakirjan jossa määritellään apurahalahjoituksen suuruus. Yleinen lahjoitussumma maisterin opinnäytetyön rahoittamiseksi on 15 000 €, josta 80 % ohjataan verottomana opiskelijalle opinnäytetyön tekemiseksi. Apurahalahjoitus on myös lahjoittajalle verovähennyskelpoinen yrityksen omassa verotuksessa.
Kun opinnäytetyö tehdään yliopistolla tilaustutkimuksena, yhteistyöstä neuvotellaan projektisopimus kyseisen yliopiston yksikön kanssa. Projektisopimuksessa määritellään työn hinta, IPR-oikeudet, aikataulu ja muut oleelliset asiat. Yliopisto rekrytoi opiskelijan, joka tekee työnsä työsuhteessa yliopistoon.
Kun suunnittelet opinnäytetyöntekijän rekrytointia Aalto-yliopistosta, on hyvä tuntea opinnäytetyöprosessi myös opiskelijan ja yliopiston näkökulmasta.
Yleensä opinnäytetyön tekeminen ajoittuu opiskelijan maisteriopintojen toiselle eli viimeiselle vuodelle. Optimaalisin aika opintojen näkökulmasta on toisen vuoden kevätlukukausi, kun opiskelija on suorittanut jo suurimman osan maisterivaiheen syventävistä opinnoistaan. Keväällä opiskelijalla on yleensä myös paremmin aikaa lukujärjestyksensä puolesta työskennellä täysipäiväisesti opinnäytetyöprojektin parissa.
Yrityksen olisi hyvä miettiä mahdollisia opinnäytetyörekrytointejaan syksyllä, kun moni opiskelija vielä etsii sopivaa tutkimusaihetta tai -projektia. Opinnäytetyön tekemistä voi ajoittaa myös kesäkuukausille, mutta ne harvoin riittävät koko opinnäytetyön tekemiseen alusta loppuun, joten työskentely on hyvä aloittaa jo aiemmin keväällä. Opinnäytetyön varsinainen kesto on n. 6 kuukautta, joten työn aihe tulisi rajata tämän mukaisesti.
Ennen työskentelyn alkamista opiskelija hakee hyväksynnän tutkimusaiheelleen akateemiselta valvojaltaan tai ohjaajaltaan, minkä jälkeen opinnäytetyön tekeminen yrityksessä voi alkaa. Jos kyseessä on tekniikan alan diplomityö, myös yrityksessä tulee tässä vaiheessa olla määriteltynä opinnäytetyön ohjaaja, joka vastaa opinnäytetyöntekijän päivittäisestä ohjauksesta. Ohjaaja on usein opinnäytetyöntekijän esihenkilö, mutta ohjaaja voi olla kuka tahansa yrityksen työntekijä jolla on vähintään maisterintutkinto suoritettuna. Kauppatieteiden sekä taiteen ja muotoilun alalla yrityksestä ei nimetä ohjaajaa, vaan opiskelijalla on pelkästään akateeminen ohjaaja.
Mikäli Aalto-yliopiston opiskelija tekee opinnäytetyön toimeksiantona yritykselle, tulee tästä laatia opinnäytetyösopimus. Tutustu opinnäytetyösopimukseen ja soveltamisohjeisiin täältä. Mallisopimus ei sovellu tapauksissa, jossa opinnäyte rahoitetaan stipendillä.
Yrityksessä määritelty opinnäytetyön ohjaaja käy opiskelijan kanssa läpi opinnäytetyön tutkimussuunnitelman, jonka opiskelija on määritellyt akateemisen valvojansa kanssa. Opinnäytetyöstä on suositeltavaa järjestää aloitustapaaminen ohjaajan ja akateemisen valvojan kanssa. Opinnäytetyölle on viimeistään tässä vaiheessa hyvä sopia aikataulu ja välitavoitteet, joita ohjaaja seuraa opiskelijan kanssa.
Opinnäytetyön ohjaajan rooli on huolehtia opiskelijan päivittäisestä ohjauksesta ja tukea tätä kokeellisen osuuden suunnittelussa ja toteutuksessa sekä kirjoittamisprosessissa. Ohjaajan kannattaa sopia opiskelijan kanssa säännölliset tapaamisajat, joissa tutkimustyön etenemistä ja välitavoitteiden täyttymistä seurataan.
Koska opinnäytetyö on kirjallinen tuotos, on tärkeää varmistaa, että kirjoitusprosessi etenee koko projektin ajan, vaikka kyseessä olisikin tutkimuksen kokeellinen osuus. Ohjaajan kannattaa siis vaatia opiskelijalta kirjallisia raportteja opinnäytetyön edistymisestä, sekä tietenkin antaa kirjoitusprosessille riittävästi aikaa opiskelijan päivittäisessä työssä. Tästä syystä opiskelijalle ei myöskään tulisi määrätä sellaisia operatiivisia tehtäviä, jotka eivät suoraan liity opinnäytetyöprojektiin.
Opinnäytetyön ohjeellinen kesto on 6 kuukautta. Opinnäytetyöprojektin lopussa opiskelija esittelee aiheensa opinnäytetyöseminaarissa, ja lopullinen työ hyväksytetään yliopistolla. Opinnäytetyön ohjaajan kannattaa kommentoida opiskelijan suoritusta yrityksen näkökulmasta myös akateemiselle valvojalle ennen opinnäytetyön hyväksymistä, sillä näin yliopisto saa arvokasta palautetta työn akateemista arviointia varten. Jos opinnäytetyö on toteutettu työsuhteessa, yritys antaa opiskelijalle myös työtodistuksen projektin päätyttyä. Yritys ja opiskelija voivat luonnollisesti tässä vaiheessa sopia myös työsuhteen jatkumisesta muiden tehtävien merkeissä.
Tutkimusyhteistyö vahvistaa osaamista ja liiketoiminnan kehittämistä. Opintoprojekteissa syntyy uusia tuote- ja palveluideoita. Kampuksemme tarjoaa innostavan toiminta- ja verkostoitumisympäristön.