Handledning för doktorander
Handledningsplan, uppgifter och ansvar, ändringar i handledningen, Aalto-universitetets forskningsområden och ansvarsprofessorer samt övrig information och anvisningar
Du får en snabb överblick av hela denna sida genom innehållsförteckningen ovan.
Studieguiden för doktorander uppdateras av doktorandutbildningstjänsterna.
Handledningsplan, uppgifter och ansvar, ändringar i handledningen, Aalto-universitetets forskningsområden och ansvarsprofessorer samt övrig information och anvisningar
Internationell mobilitet erbjuder dig en möjlighet att utveckla din forskning och internationella nätverk. Mobilitet kan påverka kommande sysselsättningsmöjligheter och även hjälpa dig att utveckla din karriär internationellt. Aalto-universitetet uppmanar sina doktorander att vistas minst sex månader utomlands under sina studier.
När du funderar på lämpligt måluniversitet och land, tänk i första hand på din forskning. Vilka universitet, konferenser eller forskningsinstitut kan erbjuda bäst möjligheter för att utveckla din forskning? Diskutera alternativen med din ansvarsprofessor och/eller handledare. Professorer har ofta personliga kontakter till utländska universitet eller forskningsinstitut.
Mobiliteteten finansieras ofta med extern finansiering: bidrag, projektfinansiering eller stipendium. Finansieringen för perioder utomlands ska ordnas på egen hand. När du söker finansiering, försök leta upp också andra än de mest kända finansiärerna, både nationellt och internationellt. Även i destinationslandet kan det finnas bidrag som är värda att söka.
Om du söker inom ramarna för Erasmus+ eller Erasmus Global Mobility är du berättigad Aalto-universitetets Erasmus-stipendium som är knutet till destination och längd på vistelsen.
Kolla upp ansökningstiderna i god tid.
Vad: Besök vid universitet, forskningsinstitut eller andra instanser som bedriver forskning.
Val av destination Diskutera med din ansvarsprofessor och/eller handledare om destinationer som lämpar sig för din forskning, eftersom de känner till ifrågavarande forskningsområde och kan rekommendera bäst alternativ baserat på det. Forskningsbesök förutsätter inte avtal mellan universiteten.
När: Det finns inga regler för när ditt besök borde ske: timingen beror på din forskning och på vilka mål du har ditt besök. Kom överens om tidpunkten för ditt besök tillsammans med din ansvarsprofessor och måluniversitetet.
Längd: Några dagar till flera månader
Hur: Respektive universitet eller institut har egna arrangemang för att ta emot besökare. Bekanta dig med anvisningarna på nätsidorna och kontakta byrån för internationella ärenden vid måluniversitetet och professorer inom ditt område och fråga vad deras process är. Observera att vissa universitet har separat ansökningstid för forskningsbesök.
Viktigt: När du deltar i en mobilitetsperiod som en del av dina doktorandstudier och din forskning ska du vara närvaroanmäld vid Aalto-universitetet.
Vad: Genomförande av studier vid Aalto-universitetets internationella partneruniversitet eller i vissa fall även andra universitet (sk. freemover-utbyte). Under utbytet genomför du i regel både kurser och bedriver eget forskningsarbete.
Val av destination: Kontrollera i Aalto-universitetets databas över destinationsuniversitet vilka partneruniversitet som tar emot doktorander. Diskutera destinationerna med din ansvarsprofessor och/eller handledare. Baserat på dessa diskussioner kan du även komma överens om utbyte vid ett universitet som inte är ett partneruniversitet.
När: Utbytesperioderna följer måluniversitetets akademiska kalender vilket innebär att utbytesperioden vanligtvis inleds i början av läsåret och tar slut i slutet av det.
Längd: 3–12 månader
Hur: Om du söker till ett partneruniversitet, bekanta dig med ansökningstiderna och riktlinjerna i Aalto-universitetets ansökningsanvisningar för studentutbyte(aalto.fi)
Viktigt: När du deltar i en mobilitetsperiod som en del av dina doktorandstudier och din forskning ska du vara närvaroanmäld vid Aalto-universitetet.
Mer information:
Utbytesstudier för studerande vid Aalto-universitetet
Utbyteskoordinatorn vid din högskola
Att delta i internationella konferenser är ett sätt att öka din internationella erfarenhet och en utmärkt möjlighet att nätverka internationellt. Konferenser ger dig en bra möjlighet att presentera din forskning för den internationella forskningsgemenskapen och experter, samt kartlägga eventuella post doc-positioner. Responsen du får på din presentation eller din poster hjälper dig att utveckla och föra framåt ditt forskningsarbete, och samtidigt kan du förbättra din presentationsfärdigheter. Får att du ska få maximal nytta av konferensen lönar det sig att på förhand planera vilka dina mål är för respektive konferens och vilka deltagare du skulle vilja träffa under konferensen.
Om du planerar att få studiepoäng genom till exempel konferensframträdanden (om det är möjligt i studieplanen för ditt doktorandprogram), bekanta dig med anvisningarna för personliga prestationer (aalto.fi).
Om du inte kan åka utomlands för en längre tid under dina doktorandstudier är korta sommar- och vinterskolor på en eller ett par veckor fina möjligheter att nätverka, ge studierna en internationell dimension och närmare fördjupa dig i något ämne. Också ett kort besök utomlands kan ge dig nya intressanta perspektiv för att djupare förstå ditt forskningsområde och för att fördjupa din forskning, när du använder tiden för diskussion med dina internationella kolleger.
ARTS: ARTS stipendium för korta studentutbyten (aalto.fi)
Observera att du kan inkludera studier genomförda vid andra universitet i din examen, men att tillgodoräkna studier genom inkluderande eller ersättande bara är möjligt om du genomfört studiepoäng vid ett annat universitet, alltså när du kan få ett officiellt studieprestationsutdrag över poängen du genomfört. Om du inte fått officiella studiepoäng (vanligt för sommarskolor och seminarier) kan du inkludera studierna i din examen som personliga prestationer. Läs anvisningarna för personliga prestationer (aalto.fi)
Doktorander inom IT kan söka till ett forskarutbyte på sex månader vid EIT Digital Doctoral School. Utbytet ger färdigheter i att grunda företag och lansera nya produkter och tjänster. Programmet består av fyra intensivkurser, ett forskarutbyte på sex månader och ett sex månader lång provutveckling av ett företag. Doktorander vid Aalto-universitetet i början av sina studier kan söka till programmet, efter att ha diskuterat saken med sin ansvarsprofessor.
Den individuella studieplanen för doktorander är ett verktyg för att planera och schemalägga dina studier och din forskning och diskutera dina planer med din ansvarsprofessor.
Hitta kurser för doktorander & information om individuella studier och tillgodoräknande.
På denna sida hittar du verktyg och anvisningar för doktorander samt information om doktorsavhandlingar vid Aalto-universitetet.
Find resources to improve your skills related to data management, research ethics, IPR, dissemination of results and more!
A set of 500e and 2000e incentive scholarships are awarded by application for doctoral students who meet the conditions given.
Information och råd om att hitta ansöka om finansiering för doktorandstudier, forskning och exempelvis konferensavgifter.
Respons samlas regelbundet in från doktoranderna:
Responsen behandlas arbetsgruppen DEWG och i högskolornas forskarutbildningsråd. Den används för att utveckla doktorandutbildningen.
Du ombes dessutom ge kursrespons. Doktorandprogrammen kan också ha egna responstillfällen eller enkäter.
Det huvudsakliga målet vid Aalto-universitetet är att studerande som avlägger forskarexamen blir doktorer. Nya studerande får studierätt för just doktorsexamen. På områdena för teknik och ekonomi är det dock möjligt att avlägga licentiatexamen. Vi rekommenderar detta alternativ om doktorandens ansvarsprofessor av någon orsak bedömer att en doktorsexamen inte är möjlig. Genom att avlägga licentiatexamen kan du påvisa den kompetents du inhämtat under forskarstudierna trots att du inte skulle bli färdig doktor.
Studerande som siktar på licentiatexamen ska ha uppdaterad individuell studieplan för doktorander (ISPD) och studierna ska bekräftas enligt samma process som för en doktorsexamen.
I licentiatavhandlingen ska den studerande visa grundlig förtrogenhet med sitt forskningsområde samt förmåga att självständigt och kritiskt tillämpa vetenskapliga forskningsmetoder.
Som licentiatavhandling kan godkännas:
Forskningsämnet i licentiatavhandlingen ska anknyta till den studerandes forskningsområde och ska avtalas om med ansvarsprofessorn innan arbetet inleds.
När licentiatavhandlingen är färdig (godkänd av ansvarsprofessors och handledaren) utses en granskare för arbetet och ansvarsprofessorn och handledare fastslås. Samtidigt slås även ämne och språk för avhandlingen fast.
Ansökan består av följande dokument:
*Licentiatavhandlingar ska ha ett eller två sammandrag. ett på engelska och ett på finska eller svenska, om författaren fått sin skolutbildning i Finland på finska eller svenska.
Lämna in ansökan till doktorandutbildningstjänsterna vid ditt doktorandprogram.
Licentiatavhandlingarna granskas av en oavhängig granskare (CHEM: två granskare). Granskaren ska vara från utanför Aalto-universitetet. Granskaren ska vara minst licentiat och ska självständigt och oavhängigt kunna bedöma arbetet och får inte vara i för nära förhållande till författaren, ansvarsprofessorn eller handledaren, så att det inte uppstår misstankar om partiskhet.
Den studerande deltar inte i valet av granskare men kan framföra synpunkter på valet. Innan granskaren presenteras ska ansvarsprofessorn vara i kontakt med granskaren och säkerställa att hen tar emot uppdraget och kan följa den planerade tidtabellen.
När doktorandprogrammet har behandlat ansökan och forskarutbildningsrådet vid högskolan har godkänt den skickar programmet avhandlingen till granskaren. Granskaren har sex veckor på sig att ge sitt utlåtande.
När utlåtandet har kommit förmedlar programmet det till den studerande och ansvarsprofessorn. Från att utlåtandet har kommit har den studerande ett år på sig att vidta åtgärder.
När utlåtandet kommer skickar programmet det till den studerande och ansvarsprofessorn. Den studerande har högst ett år på sig för korrigeringar.
Den studerande skickar det korrigerade licentiatarbetet samt en utredning över gjorda korrigeringar till ansvarsprofessorn som granskar dem.
När ansvarsprofessorn godkänt korrigeringsutredningen samt de gjorda korrigeringarna skickar han ett kort utlåtande till doktorandprogrammet via e-post. I utlåtandet konstaterar ansvarsprofessorn att de nödvändiga korrigeringarna har gjorts och att avhandlingen är klar att publiceras. Om granskaren inte föreslår korrigeringar i sitt utlåtande konstaterar ansvarsprofessorn i sitt utlåtande att licentiatavhandlingen är färdig att publiceras.
Licentiatavhandlingen presenteras vid institutionen. Efter presentationen skickar ansvarsprofessorn ett fritt formulerat e-postmeddelande till programmet där hen bekräftar att arbetet är presenterat på institutionen.
Licentiatavhandlingen publiceras elektroniskt i Aaltodoc-publiceringsarkivet Den elektroniska arkiveringen och webbpubliceringen av licentiatavhandlingen sköts genom en nätblankett. Licentiatavhandlingen är ett offentligt lärdomsprov men genom nätblanketten kan du besluta om huruvida lärdomsprovet publiceras öppet i fulltext eller inte (PDF/A-fil, följ anvisningarna för att skapa PDF/A-filer). Du hittar mer information på nätblanketten (grader av offentlighet, hur arbetet sparas och var osv.)
Lärcentret publicerar din licentiatavhandling i Aaltodoc och hjälper dig i frågor om tillstånd ([email protected]).
Du kan använda Aaltos avhandlingsmallar för innehållsdelarna i din avhandling, men observera att Aalto-universitetets publiceringsplattform inte ska användas för licentiatavhandlingar. Licentiatavhandlingens omslagssida ska vara likadan som i licentiatavhandlingar som publicerats i Aaltodoc.
Ansök om godkännande av licentiatavhandlingen från forskarutbildningsrådet (kontakta doktorandutbildningstjänsterna vid den egna högskolan) efter att avhandlingen publicerats i Aaltodoc. Kontrollera ansökningstiderna vid ditt eget program på programmets sidor.
Forskarutbildningsrådet beslutar om godkännande av licentiatavhandlingen. Forskarutbildningsrådet bedömer licentiatavhandlingen baserat på granskarens skriftliga utlåtande och eventuella övriga utlåtanden. Licentiatavhandlingen bedöms enligt skalan godkänd/underkänd. Licentiatavhandlingen inom arkitektur bedöms med skalan: med beröm godkänd, godkänd eller underkänd.
När licentiatavhandlingen har godkänts i forskarutbildningsrådet och den studerande har ansökt om utexaminering i Sisu beviljar dekanus examen, förutsatt att alla studier är genomförda och fastslagna och den studerande har anmält sig som närvarande. Examensbetyg för licentiatexamen berättigar till graderna:
Lämna in ansökan om utexaminering genom studieplanen i Sisu, se anvisningar. Du ska vara närvaroanmäld fram till dagen du utexamineras.
Studier efter licentiatexamen
I regel fortsätter studerande inte forskarstudier som leder till examen efter avlagd licentiatexamen – om du ämnar avlägga doktorsexamen behöver du inte avlägga licentiatexamen först. Om dina planer ändå ändras och du vill bli doktor, diskutera det först med din ansvarsprofessor. Du behöver inte lämna in en separat ansökan men du ska komma ihåg att närvaroanmäla dig varje läsår så att du inte förlorar din studierätt.
Efter avlagd licentiatexamen uppmuntrar vi dig att utveckla dina färdigheter och uppdatera ditt kunnande genom Aalto-universitetets studier för livsvitt lärande, läs mer på lifewidelearning.aalto.fi.
Index över alla aalto.fi sidor om forskarutbildning
Information för doktorander i början av sina studier: bl.a. studiestarten, studieplan och kurser, finansiering av studierna
Information för doktorander om studierna, bl.a. om att skriva doktorsavhandlingen, bedriva forskning, handledning, internationalitet
Information om förhandsgranskning, doktorsdisputation och godkännande av avhandling m.m. Sidans tidigare namn: I slutet av dina doktorandstudier.