När du blivit antagen till doktorandstudier
Välkommen till doktorandgemenskapen! Alla nya doktorander deltar i Aalto-universitetets introduktion för doktorander i början av sina studier. Kom också ihåg att sköta alla praktiska ärenden – vi hjälper dig!
Alla doktorander har studierätt vid Aalto-universitetet, men många av dem är dessutom anställda vid universitetet. Observera att ansökan om studierätt till doktorandprogrammet är en separat process från rekryteringen till anställd doktorand. Kontakta doktorandutbildningstjänsterna om du är osäker på din status.
Innan du inleder dina doktorandstudier ska du ta emot din studieplats. Information om hur du tar emot studieplatsen hittar du i ditt antagningsbesked. I regel registreras alla nya doktorander som närvarande under det första läsåret eller den pågående terminen, beroende på när studierätten träder i kraft (ditt doktorandprogram informerar dig om detta). Höstterminen börjar 1.8 och slutar 31.12, och vårterminen börjar 1.1 och slutar 31.7. Höst- och vårterminen bildar ett läsår.
Om du flyttar till Finland från utlandet, se till att du har med originalbetyget för din tidigare examen eller en bestyrkt kopia, om ditt doktorandprogram kräver det för att bekräfta godkännandet. Se kraven i ansökningsanvisningarna för ditt doktorandprogram.
Leta bostad
Kom ihåg att kontrollera avståndet till campus innan du godkänner ett bostadserbjudande. Du kan använda HRT:s reseplanerare som hjälp.
Bekanta dig med campuskartor och byggnadernas adresser.
Information om att bo i Finland och i huvudstadsregionen (på finska):
- Asunto pääkaupunkiseudulta (aalto.fi)
- Asumisen käytännön asioita Suomessa (aalto.fi)
- Väliaikainen majoitus (aalto.fi)
Nyttig information om du ska flytta till Finland
Observera att du själv ansvarar för eventuella myndighetsärenden och övriga ärenden som rör din flytt till Finland. Nedan mer information på engelska om att flytta till Finland och att bo här:
- Working in Finland (migri.fi)
- Applying for a residence permit (migri.fi)
- Aalto HR's information for incoming international staff (aalto.fi)
- Moving to Finland for international staff (aalto.fi): Finnish health care system, opening a bank account, taxation, etc.
- Aalto onboarding to new employees (aalto.fi)
Med hjälp av användarkontot kan du logga in på Aalto-universitetets webbtjänster. När du har aktiverat ditt användarkonto får du tillgång till bl.a. universitetets e-post, som är den huvudsakliga kontaktkanalen vid universitetet och som du förväntas hålla koll på.
Om du vill använda någon annan e-postadress och du inte är anställd vid Aalto-universitetet kan du omdirigera de e-postmeddelanden som kommer till din aalto-adress till den e-postadress du använder. Du hittar anvisningar på IT-tjänsternas sidor (på finska).
Din användaridentifikation vid Aalto är en samling tecken (oftast bokstäver) och du får den vid aktiveringen. E-postadressen har vanligen formen: [email protected]
Aktivering av Aalto-användarkontot
Du får ett meddelande om aktiveringen av kontot till e-postadressen som du använt för att söka till universitetet i Studieinfo. Även mobiltelefonnumret du angett i ansökan behövs för aktiveringen. Observera att aktiveringen är möjlig först efter att din studierätt officiellt har trätt i kraft. Du kan använda Aalto-e-posten först efter att aktiveringen är gjord. Aktivera alltså ditt konto genast det är möjligt genom att följa IT-tjänsternas anvisningar.
- Du kan aktivera ditt användarkonto på adressen salasana.aalto.fi med dina nätbankskoder, mobilcertifikat eller ditt identitetskort.
- Om du inte har stark autentisering får du en aktiveringslänk till din e-post. Följ anvisningarna på aalto.fi.
- Om det inte går att aktivera kontot elektroniskt kan du göra det vid IT-tjänsterna. Ta med ett identitetsbevis.
Andra nyttiga länkar
Att skriva ut vid Aalto-universitetet
IT Services for Research
IT-tjänster för studerande
Microsoft Office 365 för arbets- och hemmadatorer (på finska)
Läsårsanmälans betydelse kan inte betonas nog. Doktorandprogrammet sköter läsårsanmälan för ditt första läsår eller din första termin, men efter det ska du själv komma ihåg att anmäla dig till universitetet årligen för att inte mista din rätt att studera och utexamineras.
Alla doktorander ska anmäla sig som närvarande eller frånvarande vid universitetet varje läsår fram till examen. Läsårsanmälan inleds årligen i början av maj och pågår fram till början av september. Läsårsanmälan görs i OILI. Om du glömmer att anmäla dig inom anmälningstiden mister du din studierätt och blir då tvungen att ansöka om förnyad studierätt. Därför är det viktigt att komma ihåg att göra läsårsanmälan varje år!
Sisu (sisu.aalto.fi)
I Sisu kan du
- göra din plan för studiepoängsatta studier (en del av den individuella studieplanen för doktorander) och anmäla dig till kurser
- ändra dina kontaktuppgifter och kontrollera dina personuppgifter
- ge tillstånd att lämna ut dina uppgifter för t.ex. enkäter, rekrytering eller alumnkontakt
- beställa studieprestationsutdrag eller närvarointyg
I Sisu hittar du även kursbeskrivningar, tidtabeller och undervisningslokaler. Universitetet använder kontaktuppgifterna du anger i Sisu för all kontakt med dig och därför är det viktigt att du håller dem uppdaterade. Observera att om du dessutom är anställd vid universitetet ska du hålla dina uppgifter uppdaterade i Workday.
MyCourses (mycourses.aalto.fi)
MyCourses, som baserar sig på Moodle, är kursernas hem vid Aalto-universitetet. Varje kurs har en egen sida i MyCourses som läraren kan använda för att dela information, samla in uppgifter, interaktiv undervisning, Zoom-föreläsningar osv. Du får tillgång till kursmaterialet i MyCourses efter att du anmält dig till kursen och du har antagits för att genomföra den.
MyStudies (mystudies.aalto.fi)
MyStudies är en digital arbetsyta för studerande. Den individuella studieplanen för doktorander lagras i MyStudies. Utöver dig kan den läsas av din ansvarsprofessor, din handledare (inte externa handledare och doktorandutbildningstjänsterna. I MyStudies kan du även kontrollera vem din ansvarsprofessor och handledare är samt dina kontaktpersoner vid doktorandutbildningstjänsterna. Du kan också använda MyStudies för att boka mötestider.
ACRIS (internal: acris.aalto.fi, public: research.aalto.fi)
ACRIS (Aalto Current Research Information System) innehåller aktuell information om all forskningsverksamhet och konstnärlig verksamhet vid Aalto-universitetet. Som närvarande doktorand har du automatiskt en forskarprofil i ACRI. Profilen är offentligt tillgänglig på adressen research.aalto.fi.
ACRIS-anvisningar (på finska och engelska)
Hjälpadress: [email protected]
Turnitin
Turnitin är ett verktyg som hjälper dig att skriva skickligt och som motverkar plagiering. Det är i princip en separat inlämningskorg med bl.a. egenskapen äkthetskontroll som jämför texter med andra dokument i en databas.
Du kan beställa ett officiellt närvarointyg och studieprestationsutdrag i Sisu. Om du behöver en stämpel får du en från lärandetjänsternas servicepunkt Starting Point.
Om du behöver ett intyg över någonting som inte framkommer i närvarointyget eller studieprestationsutdraget, kontakta doktorandutbildningstjänsterna vid ditt doktorandprogram.
Aalto-universitetets campus är beläget i Otnäs i Esbo. Bekanta dig med Otnäs campus och dess tjänster (aalto.fi).
Hur får jag ett passerkort och grundläggande tillträde
Virtuell rundvandring på campus
Aalto-universitetet utvecklar aktivt sitt hållbara campus. Vi kan alla bidra till ett hållbart campus genom våra egna val.
Introduktionsevenemanget Aalto Doctoral Orientation Days ordnas tre gånger i året. Du kan när som helst ta del av introduktionsmaterialet på kursens MyCourses-sida Nya studerande bjuds in till nästa introduktion personligen via e-post, men du är alltid välkommen att delta i introduktionsevenemanget på nytt om någonting är oklart eller om du vill fräscha upp ditt minne. Introduktionen är ett ypperligt tillfälle att träffa andra doktorander!
Utöver den gemensamma introduktionen ordnar varje högskola olika inledande träffar eller introduktionskurser.
ARTS: ARTS-L0100 Introduction to Doctoral Studies, 1–2 ECTS, en gång per år i början av läsåret
BIZ: Välkomstevenemang en gång per år i början av läsåret.
CHEM: CHEM-L1000 Toolkit for Doctoral Studies, 5 ECTS, en gång per år på vintern
ELEC: ELEC-L0902 Introduction to Doctoral Studies, 2-3 ECTS, två gånger per år i början av terminen
ENG: ENG-L1000 Introduction to doctoral studies, 3 ECTS, hela åren
SCI: Välkomstevenemang i samband med introduktionsevenemanget tre gånger i året
Doktorander inom datateknik: CS-L9000 Introduction to doctoral studies in computer science, 3 ECTS
Doktorandutbildningstjänsterna använder konsekvent termen doktorand. Denna term används även i anställningskontrakt vid Aalto-universitetet.
Introduktionsguide för nya anställda(på finska)
Introduktion för forskare (på finska)
HR-tjänsterna vid Aalto-universitetet
Välkommen till Aalto!
Vicerektor Petri Suomalas hälsning till nya studenter
Petri Suomala välkomnar nya studenter till Aalto gemenskapen, vars styrkor inkluderar samarbete mellan människor med olika bakgrunder och studieområden.