Tohtoriopintojen ohjaus
Ohjaussuunnitelma, tehtävät ja vastuut, muutokset ohjaussuhteeseen, Aalto-yliopiston tutkimusalat ja vastuuprofessorit sekä muuta tietoa ja ohjeita
Näet nopeasti kaikki tämän sivun asiat avaamalla ylläolevan sisällysluettelon.
Tohtoriopiskelijan opinto-opasta ylläpitää Tohtorinkoulutuspalvelut (Tutkimuspalvelut). Oppaassa käytämme termiä tohtoriopiskelija. Nimikettä väitöskirjatutkija käytetään työssuhdeasioissa.
Ohjaussuunnitelma, tehtävät ja vastuut, muutokset ohjaussuhteeseen, Aalto-yliopiston tutkimusalat ja vastuuprofessorit sekä muuta tietoa ja ohjeita
Kansainvälinen liikkuvuus tarjoaa mahdollisuuden tutkimuksesi ja kansainvälisten verkostojen kehittämiseksi. Liikkuvuus voi vaikuttaa tuleviin työllistymismahdollisuuksiisi ja myös auttaa kehittämään uraasi kansainvälisesti. Aalto-yliopisto kannustaa tohtoriopiskelijoita viettämään vähintään kuusi kuukautta ulkomailla opintojensa aikana.
Kun pohdit sopivaa kohdeyliopistoa ja -maata, ajattele ensisijaisesti tutkimustasi. Mitkä yliopistot, konferenssit tai tutkimusinstituutit voisivat tarjota eniten mahdollisuuksia tutkimuksesi kehittämiseen. Keskustele vaihtoehdoista vastuuprofessorisi ja/tai ohjaajiesi kanssa. Professoreilla on usein henkilökohtaisia kontakteja ulkomaisissa yliopistoissa ja tutkimusinstituuteissa.
Liikkuvuus rahoitetaan usein ulkoisella rahoituksella: apurahoin, projektirahalla tai stipendillä. Ulkomaanjaksojen rahoitus tulee järjestää itsenäisesti. Hakiessasi rahoitusta, pyri etsimään tietoa muistakin kuin kaikkein tunnetuimmista rahoittajista, niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Kohdemaalla saattaa myös olla hakemisen arvoisia apurahoja.
Jos haet Erasmus+ tai Erasmus Global Mobility -ohjelman puitteissa, olet oikeutettu Aalto-yliopiston Erasmus-apurahaan, joka riippuu kohdemaasta ja oleskelun pituudesta.
Tutustu rahoituksen hakuaikoihin hyvissä ajoin.
Mitä: Vierailut yliopistoihin, tutkimusinstituutteihin tai muihin tutkimusta tekeviin tahoihin.
Kohteen valitseminen: Keskustele vastuuprofessorisi ja/tai ohjaajiesi kanssa sinun tutkimuksellesi soveltuvista kohteista, sillä he tuntevat kyseisen tutkimusalan ja osaavat suositella parhaita vaihtoehtoja sen kannalta. Tutkimusvierailut eivät edellytä yliopistojen välistä sopimusta.
Milloin: Ei ole olemassa mitään sääntöä missä vaiheessa tutkimustasi vierailu tulisi tehdä: ajoitus riippuu tutkimuksestasi ja siitä, mitä tavoitteita sinulla on vierailulle. Sovi vierailun ajankohdasta vastuuprofessorsi ja kohdeyliopiston kanssa.
Kesto: Muutamasta päivästä useisiin kuukausiin
Miten: Kullakin yliopistolla tai instituutilla on omat järjestelynsä vierailijoiden vastaanottamiseen. Tutustu ohjeisiin nettisivuilla ja ole yhteydessä kohdeyliopiston kansainvälisten asioiden toimistoon ja alasi professoreihin ja kysy, millainen prosessi heillä on. Huomaathan, että joillain yliopistoilla on vieraileville tutkijoille erillinen hakuaika.
Tärkeää: Kun olet liikkuvuusjaksolla osana tohtorinopintojasi ja -tutkimustasi, sinun tulee olla ilmoittautuneena läsnäolevaksi opiskelijaksi Aalto-yliopistoon.
Mitä: Opintojen suorittaminen Aalto-yliopiston kansainvälisessä partneriyliopistossa tai joissain tapauksissa myös muissa yliopistoissa (nk. freemover-vaihto). Yleensä vaihto-opintojen aikana sekä suoritetaan kursseja että tehdään omaa tutkimustyötä.
Kohteen valitseminen: Tarkista Aalto-yliopiston kohdeyliopistotietokannasta mitkä partneriyliopistot vastaanottavat tohtoriopiskelijoita. Keskustele vastuuprofessorisi ja/tai ohjaajiesi kanssa soveltuvista kohteista. Näiden keskusteluiden pohjalta voit myös sopia vaihdosta yliopistossa, joka ei ole partneriyliopisto.
Vaihtokohteet
Milloin: Vaihtojaksot noudattavat kohdeyliopiston akateemista kalenteria, joten vaihtojakso yleensä alkaa lukukauden tai lukuvuoden alussa ja päättyy sen lopussa.
Kesto: 3-12 kk
Miten: Jos haet partneriyliopistoon, tutustu hakuaikoihin- ja linjauksiin Aalto-yliopiston opiskelijavaihdon hakuohjeissa (aalto.fi)
Tärkeää: Kun olet liikkuvuusjaksolla osana tohtorinopintojasi ja -tutkimustasi, sinun tulee olla ilmoittautuneena läsnäolevaksi opiskelijaksi Aalto-yliopistoon.
Lisätietoa:
Vaihto-opinnot Aalto-yliopiston opiskelijoille
Korkeakoulusi vaihtokoordinaattori
Kansainvälisiin konferensseihin osallistuminen on yksi tapa lisätä kansainvälistä kokemusta tohtoriopintoihisi ja mainio mahdollisuus verkostoitua kansainvälisesti. Konferenssit tarjoavat hyvän mahdollisuuden esitellä tutkimustasi kansainväliselle tutkimusyhteisölle ja asiantuntijoille, sekä kartoittaa mahdollisia post doc -paikkoja. Esityksestäsi tai posteristasi saamasi palaute auttaa sinua kehittämään ja viemään eteenpäin tutkimustyötäsi, ja voit samalla parantaa esiintymistaitojasi. Saadaksesi kaiken hyödyn irti konferenssista, suunnittele etukäteen sekä mitkä ovat tavoitteesi kussakin konferenssissa että keitä muita osallistujia haluaisit tavata konferenssin aikana.
Jos suunnittelet suorittavasi opintopisteitä vaikkapa konferenssiesityksen kautta (jos tämä on mahdollista tohtoriohjelmasi opetussuunnitelmassa), tutustu Henkilökohtaiset suoritukset -ohjeeseen (aalto.fi).
Jos et voi lähteä tohtoriopintojesi aikana pidemmäksi aikaa ulkomaille, lyhyet, viikon tai parin mittaiset kesä- ja talvikoulut ovat hyviä mahdollisuuksia verkostoitua, saada kansainvälistä ulottuvuutta opintoihisi ja syventyä tarkemmin johonkin aiheeseen. Lyhytkin vierailu ulkomailla voi avata mielenkiintoisia uusia näkökohtia tutkimusalasi syvempään ymmärtämiseen ja tutkimuksesi kehittämiseen, kun käytät ajan keskustellen kansainvälisten kollegoidesi kanssa.
ARTS: ARTSin lyhyiden opiskelijavaihtojen apuraha (aalto.fi)
Huomaathan, että voit sisällyttää muissa yliopistoissa suoritettuja opintoja tutkintoosi, mutta opintojen hyväksiluku opintopisteitä sisällyttämällä tai korvaamalla on mahdollista vain jos olet suorittanut opintopisteitä toisessa yliopistossa, eli voit saada suorittamistasi pisteistä virallisen opintosuoritusotteen. Jos taas et ole saanut opintopisteitä virallisesti (yleistä kesäkursseilla ja seminaareissa), voit sisällyttää opinnot tutkintoosi henkilökohtaisina suorituksina. Tutustu Henkilökohtaiset suoritukset -ohjeeseen (aalto.fi).
IT-alan tohtoriopiskelijat voivat hakea kuuden kuukauden mittaiseen tutkijavaihtoon EIT Digital Doctoral Schooliin. Tohtorikoulu antaa valmiuksia yrityksen perustamiseen ja uusien tuotteiden ja palveluiden lanseeraamiseen. Ohjelma koostuu neljästä intensiivikurssista, kuuden kuukauden tutkijavaihdosta ja kuuden kuukauden yrityksen kehittämiskokemuksesta. Opintojen alkuvaiheessa olevat Aalto-yliopiston tohtoriopiskelijat voivat hakea ohjelmaan, keskusteltuaan asiasta vastuuprofessorinsa kanssa.
Tohtoriopiskelijat suunnittelevat tutkimustaan ja opintojaan THOPSin viidessä osassa.
Löydä kurssitarjonta ja tietoa henkilökohtaisista suorituksista sekä opintojen hyväksilukemisesta.
Ohjeita, työkaluja ja tietoa väitöskirjoista Aalto-yliopistossa
Kehitä taitojasi liittyen datanhallintaan, tutkimusetiikkaan, immateriaalioikeuksiin, tutkimustulosten levittämiseen ja moneen muuhun tutkijantaitoon!
Kannustusstipendit (500e ja 2000e) myönnetään hakemuksesta kriteerit täyttäville tohtoriopiskelijoille.
Tietoa ja neuvoja rahoituksen löytämiseen ja hakemiseen tohtoriopintoja, -tutkimusta ja vaikkapa konferenssikuluja varten
Tohtoriopiskelijoilta kerätään palautetta säännöllisesti:
Palautteiden tuloksia käsitellään tohtorinkoulutuksen DEWG-työryhmässä ja korkeakoulujen tohtorinkoulutusneuvostoissa. Niitä käytetään tohtorinkoulutuksen kehittämiseen.
Lisäksi sinua pyydetään antamaan kurssipalautetta. Tohtoriohjelmilla voi myös olla omia palautetilaisuuksia tai kyselyitä.
Aalto-yliopistossa ensisijaisena tavoitteena on että jatkotutkintoa suorittavat opiskelijoiden saavuttavat tohtorin tutkinnon. Uusille opiskelijoille myönnetään opinto-oikeus nimenomaan tohtorin tutkintoon. Tekniikan ja kauppatieteen alalla on kuitenkin mahdollista suoritaa myös lisensiaatin tutkinto. Suosittelemme tätä vaihtoehtoa, jos tohtoriopiskelijaja vastuuprofessori syystä tai toisesta arvioivat, että tohtorin tutkinnon suorittaminen ei ole mahdollista. Lisensiaatin tutkinnon suorittamalla voit osoittaa jatko-opintojesi aikana hankkimaasi osaamista, vaikka et tekisikään tohtorin tutkintoa valmiiksi.
Opiskelijalle joka tähtää lisensiaatin tutkintoon täytyy olla päivitetty Tohtoriopiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma (THOPS) ja opinnot tulee vahvistaa saman prosessin mukaisesti kuin tohtorin tutkintoa suorittaessa.
Lisensiaatintutkimuksessa opiskelijan on osoitettava hyvää perehtyneisyyttä tutkimusalaan sekä valmiutta itsenäisesti ja kriittisesti soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä.
Lisensiaatintutkimukseksi voidaan hyväksyä:
Lisensiaatintyön tutkimusaiheen tulee liittyä opiskelijan tutkimusalaan ja siitä tulee sopia vastuuprofessorin kanssa ennen työn aloittamista.
Kun lisensiaatintyö on valmis (vastuuprofessori ja ohjaaja ovat hyväksyneet työn), lisensiaatintutkimukselle määrätään tarkastaja ja vahvistetaan vastuuprofessori ja ohjaaja, sekä samalla lisensiaatintutkimuksen aihe ja kieli.
Hakemus koostuu seuraavista dokumenteista:
*Lisensiaatintutkimuksessa tulee olla yksi tai kaksi tiivistelmää: yksi englanniksi ja toinen suomeksi tai ruotsiksi, jos tekijä on saanut koulusivistyksensä Suomessa suomen tai ruotsin kielellä.
Lähetä hakemus tohtoriohjelmasi Tohtorinkoulutuspalveluihin.
Lisensiaatintutkimuksen tarkastaa riippumaton tarkastaja (CHEM: kaksi tarkastajaa). Tarkastajan tulee olla Aalto-yliopiston ulkopuolelta. Tarkastajalla tulee olla vähintään lisensiaatin tutkinto, ja hänen tulee pystyä antamaan työstä oma, riippumaton arvionsa, eikä hän saa toimia liian läheisessä suhteessa työn tekijään, vastuuprofessoriin tai ohjaajaan, jotta ei synny epäilystä puolueettomuudesta.
Opiskelija ei osallistu tarkastajan valintaan, mutta hänellä on mahdollisuus esittää huomautuksensa tarkastajan valinnasta. Ennen tarkastajan esittämistä vastuuprofessorin tulee olla yhteydessä tarkastajaan ja varmistaa hänen suostumisensa ja toimiminen suunnitellun aikataulun mukaisesti.
Kun tohtoriohjelma on käsittellyt hakemuksen ja korkeakoulun Tohtorinkoulutusneuvosto on hyväksynyt sen, tohtoriohjelma lähettää lisensiaatintutkimuksen tarkastajalle. Tarkastajalla on neljä viikkoa aikaa antaa lausuntonsa (SCI 1.8.2024 alkaen, siihen asti 6 viikkoa, ARTS ja BIZ 6 viikkoa).
Kun tarkastajan lausunto on tullut, tohtoriohjelma lähettää lausunnon tohtorikoulutettavalle ja vastuuprofessorille. Lausunnon saapumisesta on vuosi aikaa tehdä tarvittavat korjaukset.
Kun lausunto saapuu, tohtoriohjelma lähettää sen opiskelijalle ja vastuuprofessorille. Opiskelija voi käyttää korkeintaan vuoden korjausten tekemiseen.
Opiskelija lähettää korjatun lisensiaatintyön sekä selvityksen tehdyistä korjauksista vastuuprofessorille, joka tarkastaa tehdyt korjaukset.
Kun vastuuprofessori on hyväksynyt korjausselvityksen sekä tehdyt korjaukset, hän lähettää tästä lyhyen lausunnon sähköpostitse tohtoriohjelmaan. Lausunnossaan vastuuprofessori toteaa, että tarvittavat korjaukset on tehty, ja että lisensiaatintutkimus on valmis julkaistavaksi. Mikäli tarkastaja ei lausunnossaan ehdota korjauksia, vastuuprofessori toteaa lausunnossaan, että lisensiaatintutkimus on valmis julkaistavaksi.
Lisensiaatintutkimus esitellään laitoksella. Esittelyn jälkeen vastuuprofessori lähettää vapaamuotoisen sähköpostiviestin tohtoriohjelmaan, jossa hän vahvistaa että työ on esitelty laitoksella.
Lisensiaatintutkimus julkaistaan elektronisesti Aaltodoc-julkaisuarkistossa. Lisensiaatintutkimuksen elektroninen arkistointi ja verkkojulkaiseminen hoidetaan verkkolomakkeella. Lisensiaatintutkimus on julkinen opinnäyte; verkkolomakkeella voit kuitenkin päättää opinnäytteesi kokotekstin (PDF/A-tiedoston. Seuraathan ohjeita PDF/A-tiedoston luontiin.) julkisuuden asteesta. Lisätietoja löydät verkkolomakkeelta (ml. julkisuuden asteet, miten työ tallennetaan ja mihin jne.).
Oppimiskeskus julkaisee lisensiaatintutkimuksesi Aaltodocissa ja auttaa sinua tarvittavissa lupa-asioissa ([email protected]).
Voit käyttää Aallon väitöskirjapohjia lisensiaatintutkimukseksi sisältö-osiossa, mutta huomioithan että Aalto-yliopiston julkaisualustaa ei tule käyttää lisensiaatintutkimuksessa. Lisensiaatintutkimuksen kansisivu tulisi olla samanlainen kuin Aaltodoc-julkaisuarkistossa julkaistuissa lisensiaatintutkimuksissa.
Lisensiaatintutkimuksen hyväksymistä haetaan tohtorinkoulutusneuvostolta (yhteys oman koulun tohtorinkoulutuspalveluihin) sen jälkeen, kun lisensiaatintutkimus on julkaistu Aaltodoc-julkaisuarkistossa. Tarkistathan oman tohtoriohjelmasi hakemusten määräajat ohjelman sivulta.
Tohtorinkoulutusneuvosto päättää lisensiaatintutkimuksen hyväksymisestä. Tohtorinkoulutusneuvosto arvioi lisensiaatintutkimuksen tarkastajan kirjallisen lausunnon, ja muiden mahdollisten kirjallisten lausuntojen pohjalta. Lisensiaatintutkimus arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Lisensiaatintutkimus arkkitehtuurin alalla arvostellaan asteikkolla kiittäen hyväksytty, hyväksytty tai hylätty.
Kun lisensiaatintutkimus on hyväksytty tohtorinkoulutusneuvostossa ja opiskelija on hakenut valmistumista Sisussa, dekaani myöntää tutkinnon, edellyttäen että kaikki lisensiaatin tutkintoon kuuluvat opinnot on suoritettu ja vahvistettu ja tohtorikoulutettava on ilmoittautunut läsnä olevaksi yliopistoon. Todistus lisensiaatin tutkinnosta oikeuttaa arvoon:
Jätä valmistumishakemus lisensiaatin tutkintoon johtavan opintopisteytetyn suunnitelmasi kautta Sisussa, ks. ohjeet Sinun tulee olla ilmoittautuneena läsnäolevaksi opiskelijaksi valmistumispäivääsi saakka.
Opinnot lisensiaatin tutkinnon jälkeen
Yleensä opiskelijat eivät jatka tutkintoon johtavia jatko-opintojaan lisensiaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen - jos aiot suorittaa tohtorin tutkinnon, lisensiaatin tutkintoa ei tarvitse suorittaa välitutkintona. Jos suunnitelmasi kuitenkin muuttuvat ja haluaisit lisensiaatin tutkinnon suoritettuasi jatkaa tohtorin tutkinnon suorittamista, keskustele asiasta ensin vastuuprofessorisi kanssa. Sinun ei tarvitse jättää erillistä opintohakemusta, mutta sinun tulee muistaa ilmoittautua yliopistoon lukuvuosittain, jotta et menetä opinto-oikeuttasi.
Suoritettuasi lisensiaatin tutkinnon kannustamme sinua kehittämään taitojasi ja päivittämään osaamista Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen kautta, lisätietoa osoittessa lifewidelearning.aalto.fi.
Tohtorinkoulutukseen liittyvien aalto.fi-sivujen hakemisto
Tietoa tohtoriopiskelijoille opintojen alussa: mm. opintojen aloitus, opintosuunnitelma ja kurssit, opintojen rahoitus
Tietoa tohtoriopiskelijoille opintojen aikana, mm. väitöskirjan kirjoittaminen, tutkimuksen tekeminen, ohjaus, kansainvälisyys
Ohjeita tohtoriopiskelijoille esitarkastukseen ja väitökseen, väitöskirjan viimeistelyyn, riiputukseen jne. Sivun aiempi nimi: Tohtoriopintojesi loppuvaiheessa.