Miten valita julkaisu tutkimukselle
Laadukkaassa julkaisukanavassa julkaiseminen lisää tutkimuksen vaikuttavuutta.
Tekijyydestä sopiminen julkaisuissa ja datassa hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti on tärkeää. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan laatima "Suositus tieteellisten julkaisujen tekijyydestä sopimiseksi" edellyttää, että tekijyydestä sovitaan ennen julkaisua ja sovitaan erikseen jokaiselle käsikirjoitukselle. Myös rahoittajat vaativat, että tutkijat noudattavat tekijyyttä koskevia ohjeita.
Julkaisukanavan valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota kanavan avoimuuteen ja luotettavuuteen.
Valitettavasti kyseenalaisten julkaisukanavien määrä kasvaa jatkuvasti. Joukkoon kuuluu ns. saalistajajulkaisuja (predatory journals), jotka rahastavat avoimella julkaisemisella, mutta laiminlyövät tieteelliselle julkaisulle kuuluvat velvollisuudet kuten vertaisarvioinnin. Toimitustyön laatuongelmiin voi joskus olla syynä myös ammattitaidon puute tai resurssipula.
Laadukkaassa julkaisukanavassa julkaiseminen lisää tutkimuksen vaikuttavuutta.
Jos tutkimus on rahoitettu ulkopuolisella rahoituksella, tarkistathan rahoittajan avoimen julkaisemisen vaatimukset rahoituspäätöksestä ennen käsikirjoituksen lähettämistä. Plan S -aloitteeseen sitoutuneet rahoittajat kuten Suomen Akatemia ja EU kannustavat kirjoittajia julkaisemaan avoimissa lehdissä niissä projekteissa, joissa haku on alkanut 1.1.2021 jälkeen.
Tutkimusrahoittajat haluavat edistää avointa tiedettä ja tutkimusta, minkä vuoksi ne asettavat vaatimuksia rahoittamiensa tutkimusprojektien julkaisujen ja tutkimusaineistojen avoimuudelle. Euroopan komissio (EC) ja Suomen Akatemia ovat mukana tutkimuksen avoimuutta edistävässä Plan S -aloitteessa, joka vaikuttaa avoimen julkaisemisen ja datan vaatimuksiin vuoden 2021 rahoitushauista alkaen.
Plan S on EU:n komission ja Science Europen avoimen julkaisemisen edistämiseksi käynnistämä aloite.
Aalto-yliopiston julkaisut pyritään julkaisemaan avoimuuden periaatteiden mukaisesti (open access). Avoimen julkaisemisen avulla tutkimustulokset leviävät tehokkaasti ja nopeasti, ja avoimien CC-lisenssien avulla tekijät voivat etukäteen määritellä, millaisilla ehdoilla heidän materiaalejaan voi käyttää.
Lue lisää avoimista julkaisukanavista
CC-lisenssien avulla tekijät ja tekijänoikeuksien haltijat voivat etukäteen määritellä, millaisilla ehdoilla heidän materiaalejaan voi käyttää - esimerkiksi jakaa, muokata tai käyttää pohjana uusille teoksille.
Avoimen julkaisemisen maksut (article processing charge, APC fee) ovat maksuja, joita kustantaja kerää kirjoittajilta.
Aalto-yliopistolla on eri kustantajien kanssa sopimuksia, joiden avulla tutkijat voivat julkaista artikkeleita avoimena ilman avoimen julkaisemisen maksua tai alennetulla maksulla. Tarkistathan ennen käsikirjoituksen lähettämistä, kuuluuko valitsemasi lehti sopimuksiimme ja millä ehdoin sopimusta voi hyödyntää.
Article processing charges (APC fees)
Julkaise artikkeleita avoimesti ilman APC-maksuja
Aalto-yliopisto voidaan merkitä julkaisuun affiliaatioksi, kun julkaisu perustuu henkilön Aalto-yliopistossa tekemään tutkimus- tai asiantuntijatyöhön. Merkitse affiliaatiosi selvästi julkaisuihin: yliopisto, laitos (ei pelkästään tutkimusryhmä), esim.
Name, Aalto University, Department of Computer Science
Avoimen tieteen tavoitteena on vastuullinen tutkimus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Avoin tiede tarkoittaa tieteellisten julkaisujen, tutkimusdatan, menetelmien, koodien, oppimateriaalien ja infrastruktuurien avoimutta. Avoimuus on pääkeino, kun halutaan nostaa Aalto-yliopiston tutkimuksen vaikuttavuutta.
Käytä yksilöllistä ORCID-tutkijatunnistetta julkaisuissa ja tutkimusrahoitushakemuksissa parantaaksesi näkyvyyttäsi ja tietojesi yhteensopivuutta eri järjestelmissä. Tutkijatunnisteilla pyritään vähentämään ongelmia, joita esim. yleiset sukunimet saattavat julkaisutoiminnassa aiheuttaa. Useat kustantajat ja tutkimusrahoittajat edellyttävät tutkijoilta ORCID-tunnistetta.
Tutkijatunnisteiden tarkoituksena on vähentää ongelmia, joita tutkijoiden nimiin liittyvät epäselvyydet aiheuttavat.
Tieteelliset lehdet ovat yhä kiinnostuneempia artikkelien taustalla olevasta tutkimusdatasta. Lehdet edellyttävät yhä useammin, että kirjoittajat lisäisivät käsikirjoitukseensa tietoa tutkimusdatasta ja sen mahdollisesta saatavuudesta, eli ns. data availability statementin.
Data availability statementin avulla voit kertoa tutkimusdatastasi ja sen saatavuudesta lukijoille.
Tieteellisissä julkaisuissa ja tutkimusaineistoissa, joita on rahoitettu ulkopuolisella tutkimusrahoituksella, tulee aina mainita rahoituksen myöntäjä ja projektinumero. Tarkista aina rahoittajakohtaiset ohjeet rahoituspäätöksestä. Esimerkkejä:
Huomioithan, että projektinumeron ja akronyymin lisäksi EU edellyttää seuraavaa mainintaa rahoittamissaan tieteellisissä julkaisuissa "Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Council Executive Agency. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them."
Julkaisussa mainittujen projektinumeroiden avulla julkaisusi kytketään ko. projektin tietoihin ACRIS-tutkimustietojärjestelmässä. ACRIS-järjestelmästä on mahdollista saada raportteja projektikohtaisista julkaisuista.
Jos olet hyödyntänyt tutkimuksessasi Aalto-yliopiston tutkimusinfrastruktuureja, tulee julkaisussa mainita käyttämäsi infrastruktuurit julkaisun Acknowledgements-osiossa. Esimerkkejä:
Julkaisussa mainittujen infrastruktuurien avulla julkaisusi kytketään ko. infrastruktuurin tietoihin ACRIS-tutkimustietojärjestelmässä. Tämä auttaa infrastruktuurien ylläpitäjiä esim. käyttäjätilastojen ja raporttien laatimisessa.
Tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurit ovat välttämätön edellytys huipputason tutkimukselle ja opetukselle. Niitä kehitetään myös palvelemaan ulkopuolisia käyttäjiä.
Jos haluat julkaista artikkelisi käsikirjoitusversion (preprint, versio ennen vertaisarviointia) julkaisuarkistossa, tarkista Open policy finder -palvelusta tai suoraan kustantajalta salliiko lehti tämän. Huomioithan, että sosiaalisen median yhteisöpalvelut (esim. ResearchGate, Academia.edu, Mendeley) eivät yleensä ole kustantajien hyväksymiä julkaisuarkistoja.
Useat julkaisuarkistot mahdollistavat avoimen Creative Commons -lisenssin artikkelin käsikirjoitusversiolle (preprint). Jos mahdollista, suosittelemme käsikirjoitusversioille kuitenkin tiukempia lisenssejä (esim. arXivin tarjoama non-exclusive license), jolloin jatkokäyttöä on mahdollista rajoittaa ennen vertaisarvioidun artikkelin julkaisemista.
Tutustu rinnakkaistallentamiseen julkaisuarkistoissa
Mahdollisissa kysymyksissä olethan yhteydessä Avoin tiede ja ACRIS -tiimiin ([email protected]).
Avoimen julkaisemisen (open access) avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.